Technology

Németország 5G
Forrás: ITB

Németország és az 5G

Sajtóértesülések szerint kizárólag technológiai követelményeket fogalmaz meg az 5G mobilhálózati rendszerek potenciális beszállítóival szemben a német szövetségi informatika-biztonsági hivatal, a BSI.

A BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) most publikált biztonsági tervezete nem nevez meg egyetlen konkrét beszállítót sem potenciális kockázati tényezőként. Felsorolja viszont azokat a technológiai szempontokat és követelményeket, amelyeket a mobilhálózatot üzemeltetőknek figyelembe kell venniük berendezéseik beszerzésekor és a hálózati infrastruktúra kiépítésekor.

A BSI a katalógusban tételesen felsorolt feltételek alapján engedélyezi vagy utasítja majd el adott berendezések és technológiák alkalmazását az 5G hálózatok kiépítésében.

A BSI feltételrendszere részét képezi majd az új távközlési törvénynek a Telecompaper.com beszámolója szerint. A távközlési törvény a lap szerint egyúttal bevezeti majd a "politikai megbízhatóság" kategóriáját is, vagyis ki lehet majd zárni beszállítókat hálózatfejlesztési projektekből abban az esetben is, ha a BSI engedélyt adott ugyan a berendezéseik és technológiáik használatára, de a kancellária, a külügyminisztérium, a belügyminisztérium és a gazdasági minisztérium egyaránt kifogást emelt ellene.

Vagyis továbbra is lehetőség van a nemzetbiztonsági kockázatnak minősített vállalatok kizárására, mint ahogyan az Egyesült Államok és a Egyesült Királyság esetében történt a Huawei-jel.