Technology

GE_intubalas.jpg
Forrás: GE Healthcare

Mesterséges intelligencia alapú egészségügyi innováció

A magyar kutatók, fejlesztők innovatív képességeire és a GE Healthcare szakemberei által elért eddigi sikerekre építve a GE hazai fejlesztőközpontjaiban egy mesterséges intelligencián alapuló, új kutatási projektet indít. A kormány támogatásával, 3,35 milliárd forintos beruházási összköltséggel megvalósuló fejlesztés új, globális piacokra fejlesztett MI alapú megoldásokat tesz lehetővé. A világszínvonalú kutatóközpont többek között olyan MI alapú digitális megoldásokat fejleszt, mint például a Covid-betegek hatékonyabb ellátását is segítő algoritmus, amely röntgenképek elemzésével segíti az orvosokat a lélegeztetőcső pontos pozícionálásában.


Az új projekt célja prediktív, mesterséges intelligencián alapuló szoftveres megoldások egészségügyi környezetben történő kutatása és fejlesztése, mondta el Ferik Attila, a GE Healthcare szoftverfejlesztési igazgatója a projektinditó sajtóeseményen. Az analitikai szoftveres megoldások segítik az egészségügyi személyzet kapacitásának tervezését, az egészségügyi berendezések optimális kihasználását, ezáltal csökkentve a várólistákat és egyúttal költségmegtakarítást is eredményezve. A rendszer a betegek számára folyamatos és gyakorlatilag valós idejű tájékoztatást ad a várható várakozási időről és az esetlegesen felszabaduló vizsgálati lehetőségekről. A GE Healthcare mesterséges intelligencia alapú megoldásokkal foglalkozó magyarországi csapata, 4 termék és 10 kutatási projekten dolgozott 2020-ban, amelyet globális piacokra fejlesztettek.


Dr. Ascsillán Endre,
a GE Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke emellett beszámolt a GE Healthcare budapesti fejlesztő központjának képességeit és eredményeit igazoló legutóbbi fejlesztési sikerekről is. A magyarországi adattudományi csapat munkatársai fejlesztették az első, Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által is jóváhagyott applikációt, amely magán a röntgen készüléken fut, és képes beazonosítani a gyanús területeket, illetve azt a 2020-ban bemutatott algoritmust is, amely automatikusan észleli a páciens lélegeztetőcsövét a mellkasi röntgenképeken. A mesterséges intelligencia alapú technológia segítségével, az orvosok másodperceken belül pontos adatokat kapnak a lélegeztetőcső megfelelő pozicionálásáról. Ez hatalmas segítség az egészségügyi dolgozók számára a kritikus, különösen a COVID-19 betegek hatékony ellátásában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtóeseményen kiemelte, hogy „30 éves közös történelmünk van már a GE-vel”, elmondta, hogy a Magyar Kormány a vállalat budapesti és szegedi központjaiban megvalósuló beruházáshoz 675 millió forintnyi támogatást biztosít. Az új fejlesztéssel kapcsolatban kifejtette, „a magyar tudás világszinten is fontos szerephez jutott a koronavírus elleni küzdelemben és ez a mai bejelentés újra megerősíti, hogy az orvostudomány, diagnosztika területén a magyar tudás világszinten versenyképes, ha ez nem így lenne, akkor a világszerte több mint 200 ezer embert foglalkoztató amerikai óriásvállalat sem Magyarországon hajtaná végre ezt az újabb beruházást, nem itt fejlesztené mesterséges intelligencián alapuló orvostudományi fejlesztéseinek központját”.

Dr. Ascsillán Endre a sajtóeseményen kiemelte, hogy a most bejelentett fejlesztés Magyarország és a GE együttműködésének egy újabb fontos állomása. A kibővített fejlesztőközpontnak nem csupán gazdasági értéke van, hanem kitűnő példája annak az hosszútávú együttműködésnek, amelynek eredményeképpen magas hozzáadott értékű munkahelyek jönnek létre, amelyek további fejlesztési projekteket, kapacitásokat képesek Magyarországra vonzani. Hozzátette, a „GE a partnerségben és a közös növekedésben hisz, és büszkék vagyunk arra a több, mint három évtizedes partneri kapcsolatra, melynek köszönhetően mára Magyarország a GE egyik legfontosabb európai helyszínévé vált. Fontos kiemelni, hogy a GE jelentős piacvezető üzletágai mind jelen vannak Magyarországon és a világválság kihívásai ellenére, a munkavállalók és partnereink biztonságát szem előtt tartva, valamennyi gyárunkban, irodánkban folyamatos a munka, tevékenységeink bővülnek és növekednek.” A vállalat emellett Magyarország elkötelezett partnere a koronavírus elleni harcban. Több mint 1 800 egészségügyi berendezés érkezett Magyarországra - ebből 4 világszínvonalú CT, 200 csúcs minőségű lélegeztetőgép, 1 170 betegőrző monitor, 430 altatógép segíti a Covid-betegek ellátását.