Közigazgatás

Dr. Sótonyi Péter (Állatorvostudományi Egyetem), dr. Gál András Levente (Digitális Jólét Program) az eseményen
Dr. Sótonyi Péter (Állatorvostudományi Egyetem), dr. Gál András Levente (Digitális Jólét Program) az eseményen
Forrás: MTI

Stratégiai együttműködés a fogyasztók egészségéért és a magyar vidék sikeréért

Együttműködési megállapodásokat írt alá az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézete, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkársága, a Digitális Jólét Program és a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség 2021. április 7-én az Állatorvostudományi Egyetem Rektori Hivatalában.

Az együttműködési megállapodásokat ünnepélyes keretek között, Dr. Sótonyi Péter professzor, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára és dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője látták el aláírásukkal. A járványügyi korlátozások figyelembevételével a sajtó képviselői online kapcsolódhattak az ünnepélyes eseményhez, és a beszédek után lehetőségük volt kérdezni az intézmények fent nevezett képviselőitől.


Dr. Bognár Lajos, Agrárminisztérium


dr. Gál András Levente, Digitális Jólét Program


Dr. Sótonyi Péter, Állatorvostudományi Egyetem

Az esemény célja az volt, hogy a Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet fennállásának első évfordulóján aláírásra kerülő Szándéknyilatkozatokkal a felek kifejezzék közös stratégiai együttműködésüket az élelmiszerlánc-biztonság digitalizációjának elősegítése érdekében.

A jelenlévő felek az élelmiszerlánc-biztonság digitalizációjának elősegítése érdekében számos területen működnek együtt, így fontos feladat a digitális szakismeret biztosítása a jövő állatorvosai és szakemberei számára, nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerlánc-biztonsági adatokkal kapcsolatos elemzésekre, kutatásokra és innovációkra, illetve a hazai élelmiszerlánc-felügyeleti feladatok támogatására is. Az együttműködés része a Digitális Agrár Stratégia és a Digitális Élelmiszeripari Stratégia, emellett kiemelten fontos még az adatvezérelt agrárium és élelmiszergazdaság fejlesztése, különös tekintettel az élelmiszerlánc-biztonságra.

A szakmai kapcsolatrendszer mellett a Digitális Élelmiszerlánc Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Intézet fontosnak tartja a társadalom „laikus” szereplőinek, valamint a nem intézményesült szakmai szereplőinek bevonását is. Ennek célja kettős: az Intézet egyrészt információs bázisként is szolgálna, és szeretné közelebb vinni az élelmiszerlánc-biztonság tudományterületét a fogyasztókhoz, másrészt a társadalmi szereplőknél meglévő igényeket és tudást aktívan is szeretné becsatornázni az elemzési, kutatási és oktatási tevékenységbe.