Közigazgatás

Online számla
Forrás: ITB

Jó hírek a NAV-tól

Ingyenes számlázóprogrammal és mobilappal segíti a vállalkozásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Július 1-től bővült azoknak a számláknak a köre, amelyekről adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak.

Július óta már áfaértéktől függetlenül kötelező a számlaadat-szolgáltatás lényegében minden vállalkozásnak, amely egy másik belföldi áfaalanynak, belföldi teljesítésű ügyletről állít ki számlát.

Az online számla rendszer 2018-as bevezetésétől a NAV ingyenes számlázóprogramot biztosít a gazdálkodóknak, amellyel az online számlaadat-szolgáltatás automatikusan teljesíthető. A rendszer indulása óta eltelt mintegy két év alatt több mint 860 ezren sikeresen regisztráltak. A NAV online számlázóját pedig már csaknem 70 ezer vállalkozás használja.

A NAV online számlázó előnye, hogy nem kell telepíteni külön programot, nem foglal külön tárhelyet a számítógépen, használatához csupán internetkapcsolat kell. A biztonságos, gyors és ingyenes számlázás mellett a NAV fejlesztéseivel a július 1-től életbe lépett kiterjesztett adatszolgáltatás is könnyen teljesíthető, a rendszerbe épített automatizmusok ezt a feladatot elvégzik a felhasználók helyett.

Itt jegyzendő meg, hogy 2020 júniusa óta elérhető a NAV új fejlesztése, az online számlázó mobilapplikációja, amely ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakból. Két hónap alatt Androidra közel 14 ezren, iPhone-ra pedig mintegy 7 ezren töltötték le az alkalmazást.