Cégvilág

OTP_startuprg.jpg
Forrás: OTP

Öt országot átívelő startup-támogatás

Több rekordot is magáénak mondhat az OTP Bank harmadik Startup Programja: mind a jelentkező cégek és a tesztprojektre kiválasztott startupok számában, mind a bekapcsolódó csoporttagok körét tekintve ez a bankcsoport eddigi legátfogóbb startup-együttműködéseket támogató kezdeményezése.

A 370 pályázó közül 13 érettebb, növekedési szakaszban lévő innovatív technológiai vállalkozás kapott meghívást a 3+6 hónapos programra, melynek keretében egy-egy dedikált szponzoráló szakterület támogatása mellett tesztelhetik termékeiket és szolgáltatásaikat, és bizonyíthatják alkalmasságukat a bankcsoporttal való hosszabb távú együttműködésre.

A 2019–2020-as OTP Startup Partner Programra a 2019. október 14. és november 22. között nyitva álló jelentkezési időszakban 56 országból 370 startup adta le pályázatát. A program nemzetközi vonzerejét jelzi a legtöbb jelentkezést adó 5 ország listája is, melyek rendre Nagy-Britannia, Magyarország, Németország, az Egyesült Államok és Oroszország. A Program záró kiválasztási eseményére a nevezést beküldő cégek közül 27-en kaptak meghívást, akik a szakterületekkel való egyeztetések után bemutatták az OTP Csoporttal megvalósítani tervezett tesztprojekt-javaslataikat. Idén közel 20 országból 160 munkatárs és startupper dolgozott együtt a kétnapos Selection Campen.

2020-ban a Program történetében első alkalommal emelkedett 10 fölé a részvételre lehetőséget kapó cégek száma, ami a pályázó startupok kimagasló szakmai felkészültségének és a banki szakterületek startup együttműködések melletti növekvő elköteleződésének is köszönhető. Így a 2020. március 2-20. között zajló programidőszakban 13 startup-, illetve scaleup-fázisban lévő cég vehet részt, akik Magyarország mellett a bankcsoport négy további piacán, Albániában, Horvátországban, Oroszországban és Szerbiában működnek együtt a banki szakterületekkel, hogy megoldásaik banki működéshez való illeszkedését tesztelhessék, illetve szolgáltatásaikat mentoraik visszajelzései alapján tovább fejleszthessék.

A Programra ezúttal is 5+1 témakörben pályázhattak az érdeklődő cégek: kifinomult adatelemzési megoldások, ügyfélélmény és ügyfélkiszolgálás, belső hatékonyság, termékspecifikus innovációk, vállalati bankolás, a fenti kategóriákba nem sorolható, bankszektorhoz kötődő, teljesen újszerű és diszruptív megoldások.