Cégvilág

ithon_nyito.jpg
Forrás: IThon.info
Mit lépnek erre a munkáltatók?

A legtöbb informatikusnak bejött a home office

Egyre magabiztosabban kijelenthető, hogy a vírus nem rengette meg az iparágat: a válaszadók csak alig több mint huszada nyilatkozott úgy, hogy elveszítette munkáját a pandémia következtében, ami a legjobban érintett szektorokhoz képest mindenképpen alacsony szám.

 

Főbb megállapítások

• A vírus nem rengette meg az iparágat.
• Sikersztori az otthoni munkavégzés.
• A vállalati belső kommunikáció még mindig nem kellően hatékony.
• Hogyan tovább, home office? A munkáltatók harmada még nem döntötte el.
• A vártakkal ellentétben nem lett fontosabb az anyagi biztonság a munkavállalóknak, ellenben a rugalmas munkaidő, munka-magánélet egyensúlya ismét élre tört.
• Százból 16 informatikus nem jelentkezik egy céghez, ha ott köztudottan nincs lehetőség home office-ra.

Az IThon.info információs platform a koronavírus járvány kirobbanása óta immár másodszor végzett felmérést az informatikusok között: több mint ezer szakember osztotta meg az elmúlt hónapok tapasztalatát a júniusi kutatás során. A kérdőívet kitöltő informatikusok harmada egyáltalán nem fél attól, hogy megszűnhet az állása. Ezzel együtt minden 16. szakembert foglalkoztat ennek a lehetősége, ami jelentős javulás a márciusi adatokhoz képest, amikor minden 7. informatikus tartott ettől.

Az otthoni munkavégzés megítélését két szempont alapján is mérte a kérdőív: egyrészt a kérdések kitértek arra, hogy a különböző projektek tervszerű haladása szempontjából mennyire volt sikeres az elmúlt időszak, másrészt vizsgálták azt is, hogy egyéni szempontból ki mennyire tudott hatékony lenni (határidők tartása, elvárt feladatszám elvégzése). Úgy tűnik, hogy ebben a tekintetben igazi sikersztorit köszönhetünk a járványnak: a kitöltők 4,6-ra értékelték a home office-ban végzett munka eredményességét (1–6-os skálán). Az 1048 válaszadó 63 százaléka vélekedik úgy, hogy a projektek az elvártaknak megfelelően haladtak ezekben a hónapokban is. Ez a szám szinte teljesen megegyezik a márciusi adatokkal, az idő múlása tehát nem befolyásolta a távoli munkavégzésben szerzett pozitív tapasztalatokat. Még ennél is optimistábbak a számok akkor, ha az egyéni munka megítélése kerül górcső alá: ebben az esetben a megkérdezettek 75 százaléka érezte úgy, hogy számára kifejezetten előnyös a saját négy fal között dolgozni. Természetesen a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy vajon a munkáltatói oldal is osztja-e ezt a lelkesedést.