Cégvilág

4iG-Digi.jpg
Forrás: ITB

A 4iG vinné a DIGI-t

Előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást írt alá a 4iG Nyrt. a DIGI Távközlési Kft. és leányvállalatai megvásárlásáról. Az ügylet lezárásához szükség van még a távközlési cégcsoport átvilágítására és a hatóságok jóváhagyására is, így a 4iG-nél azzal számolnak, hogy idén szeptemberre zárulhat le a tranzakció.

A DIGI a legnagyobb hazai távközlési cégek közé tartozik, 1,1 millió ügyfelet és 2,5 millió előfizetést szolgál ki. A kezdetben főként műholdas tévészolgáltatást kínáló társaság portfóliójában ma már vezetékes és mobilszolgáltatások is szerepelnek. A társaság 2017 nyarán jelentette be, hogy megveszi az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágát, ami jelentős piacszerzést biztosított számára a vezetékes szegmensben. A 43 milliárd forintos tranzakció lezárása ugyanakkor nem ment zökkenőmentesen, a Gazdasági Versenyhivatal hosszasan vizsgálta az ügyletet és végül csak feltételekkel engedélyezte.

A 4iG bejelentette, hogy megvásárolnák a DIGI Csoport száz százalékos tulajdonrészét az RCS & RDS konzorciummal kötött előzetes megállapodás értelmében. Azt nem jelentették be, hogy mekkora vételárról egyeztek meg, a tájékoztatásból viszont kiderül, hogy a távközlési szolgáltatónak itthon több mint 3000 munkatársa van, a tavalyi konszolidált árbevétel pedig elérte a 70 milliárd forintot, ami mellé 19 milliárd forintos EBITDA-t sikerült összehozniuk.

A 4iG közleménye alapján egy előzetes, nem kötelező érvényű megállapodásról van szó, amit még a hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk. Bár a társaság az elmúlt években több jelentős akvizíciót is megvalósított, hasonló volumenű felvásárlási terve eddig egy volt, akkor a T-Systems Magyarországot vásárolták volna meg a Magyar Telekomtól, azonban 2019 legnagyobb hazai it-piaci üzletének indult tranzakció végül nem valósult meg.

Az akvizícióval a 4iG egyetlen lépéssel a legfontosabb távközlési társaságok közé kerülne, igaz a vállalat a közelmúltban már több tranzakcióval is jelezte, hogy érdeklődik a szektor iránt. Idén februárban jelentették be, hogy 75 százalékos tulajdonrész megszerzéséről szóló előzetes megállapodást kötöttek a műholdas szolgáltatásokat nyújtó Hungaro DigiTel tulajdonosaival. Tavaly pedig szerepet vállaltak a CarpathiaSat nevű, állami és magántőke együttműködésével létrehozott cég megalapításában, aminek célja az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítása.