Road

31_mobotix.jpg
Forrás: ITB
Mire figyeljünk?

IP-videorendszerek az informatika szemszögéből

15 évvel ezelőtt nem sok keresnivalója lett volna egy video-megfigyelőrendszerekkel foglalkozó cikknek egy IT-s kiadványban. Akkoriban ez jórészt a biztonságtechnikai szakemberek és telepítő cégek „belügye” volt, az informatika ritkán keveredett bele a döntési és üzemeltetési folyamatokba. Napjainkra gyökeresen megváltozott a helyzet, és az IT, az informatikusok megkerülhetetlenekké váltak. Laczkó Gábor, az Aspectis ügyvezetőjének írása.

Jó pár évvel ezelőtt a kérdés még az volt, hogy analóg vagy IP-rendszert válasszunk, ma pedig az, hogy milyen IP-rendszert. A képek előállításában, továbbításában és feldolgozásában egyértelművé váltak az IP-rendszerek előnyei. Nézzük meg röviden az okokat!

 

Analóg vagy IP?

A képek előállításában három tényezőnek van döntő szerepe: az optikának, a szenzornak és a képfeldolgozó szoftvernek. Az első kettő mindkét technológiánál lényegében ugyanúgy működik, a szenzorral előállított „nyers” képpel azonban még sok teendő van. Javítani kell a minőségén, tömöríteni kell és lehetőleg még ki is kell elemezni azokat. Mindehhez komoly számítási teljesítménnyel rendelkező számítógépre és rendkívül bonyolult szoftverekre van szükségünk. Ha pedig már van egy digitalizált, tömörített, metaadatokkal ellátott jelfolyamunk, ezek továbbítására mi mást használnánk, mint egy IP-hálózatot, melynek segítségével ráadásul a világ bármely pontjára eljuttathatjuk az információkat, szemben egy analóg hálózat meglehetősen korlátos lehetőségeivel.

Egy videorendszer rendszerint sok kamerából áll, melyek kezeléséhez valamiféle központi megoldásra van szükség, amely a felhasználók felé közvetíti annak szolgáltatásait, amelyek ráadásul mára sokkal összetettebbekké és sokoldalúbbakká váltak a klasszikus – megfigyel, rögzít, visszanéz – típusú használatnál.

Az előzőekből látható, hogy napjaink videorendszerei bizony nagyon összetettek, kiválasztásuknál, üzembe helyezésüknél és üzemeltetésüknél az informatikai ismeretek kiemelt jelentőséggel bírnak. És ha még azt is hozzátesszük, hogy napjaink fejlesztéseinek fókuszában a mesterséges intelligencia és a big data technológiák állnak, akkor szemernyi kétségünk sem marad az összetettségről.

Lássuk, melyek a legfontosabb (IT-) szempontok, melyeket minden videorendszer létrehozásánál figyelembe kell(ene) venni!

 

A legfontosabb IT-szempontok

Hálózat: a videó – bármilyen jól tömörítjük is – bizony sávszélesség igényes alkalmazás. A kamerák folyamatosan termelik a továbbítandó adatokat, ráadásul ma már a tápellátást is legtöbbször a hálózaton keresztül (PoE) kapják a kamerák.

Tárolás: egy videorendszerben minden egyes pillanatban hatalmas mennyiségű érzékeny, sokszor személyhez köthető adatot kell tárolni és törölni egy időben. A tároló tehát legyen nagy kapacitású, gyors, megbízható és biztonságos. 

Kiberbiztonság: sajnos a tapasztalatok szerint ez a terület méltatlanul elhanyagolt. Ami azért is furcsa, hiszen egy fizikai biztonsági rendszer megfelelő kiberbiztonság nélkül akár még növelheti is az adott szervezet sebezhetőségét.

Alkalmazás: mint korábban már szó volt róla, ezek a rendszerek a biztonsági feladatokon túl kereskedelmi, marketing, folyamat megfigyelési, közlekedésszervezési és ezernyi más célra is felhasználhatók.

Integráció: egyre gyakoribb igény, hogy a videorendszer működjön együtt más informatikai rendszerekkel. Ennek a követelménynek a nyílt platformú, az integrációt széleskörűen támogató eszközök felelnek meg leginkább.

Emberi erőforrás: nagyon fontos lenne, hogy az IT-szakemberek aktívan részt vegyenek a videorendszerek kiválasztásában, beüzemelésében és üzemeltetésében, és képviseljék a szakmai szempontokat. Enélkül nem születhetnek igazán jó megoldások.