Path

Fischer András, OTP Bank
Fischer András, OTP Bank
Forrás: ITB
Tesztprojekt és hat hónapos rollout időszak vár a kiválasztottakra

Ismét keresik a legjobb ötleteket

Már intenzív növekedési fázisban lévő startupokat vár itthonról és külföldről Startup Partner Programjába az OTP Csoport. A kezdeményezésbe bekerülő cégek közös tesztprojektet valósíthatnak meg a bankkal, és később akár a pénzintézet hosszú távú partnereivé is válhatnak.

Már harmadik alkalommal hirdette meg az OTP Csoport Startup Partner Programját, ami a korábbi évekhez képest két izgalmas újdonságot is tartogat a pénzügyi területre fókuszáló startupok számára. Az egyik újítás, hogy ezúttal a pénzintézeti csoport öt külföldi leánybankja is bekapcsolódik a kezdeményezésbe, vagyis a startupokkal közös fejlesztések nemcsak Budapesten, hanem a közép-kelet-európai régió több országában zajlanak majd. Mivel a program célja, hogy a három hónapos tesztidőszakot követően minél több startup váljon a lehető leggördülékenyebb módon az OTP Csoport hosszú távú partnerévé, a kezdeményezés ebben az évben kiegészül egy hat hónapos, a további együttműködést támogató, úgynevezett rollout időszakkal. Ez a lehetőség a legjobban teljesítő cégek számára lesz nyitva.

 

Mentoring után rollout

„Az előző két programunk során összesen közel 500 startup esetében vizsgáltuk meg az együttműködés lehetőségét, és közülük tizenhéttel valósítottunk meg pilotprojekteket. Egy új program meghirdetése előtt mindig törekszünk arra, hogy a korábbi tapasztalatokat beépítsük, ezért vezetjük be idén először a három hónapos mentoring időszakot követően a hat hónapos rollout szakaszt. Az előkészítés során a csoport több külföldi leánybankja is jelezte csatlakozási szándékát, így részvételüknek és támogatásuknak köszönhetően az idei program már nem csupán a jelentkező startupokat tekintve lesz nemzetközi” – mondta Fischer András, az OTP Bank Retail Innováció Főosztályának vezetője.

Az érettebb, már működő termékkel rendelkező, illetve intenzív növekedési szakaszban lévő startupokat megcélzó program amellett, hogy lehetőséget ad az innovatív cégek számára, hogy üzletileg releváns, mérhető eredménnyel járó projekteken dolgozzanak, nagy hangsúlyt helyez arra, hogy széles mentori hálózattal, nemzetközi kapcsolatépítési lehetőségekkel támogassa a startupok üzletfejlesztését. Így a program partneri köre is bővül, számos elismert hazai és nemzetközi nagyvállalat, innovációs ökoszisztémát támogató szereplő állt a kezdeményezés mellé.

 

Május végén jön a Demo Day

Idén kifinomult adatelemzési megoldásokat és az ügyfélélményt és -kiszolgálást javító, a bank belső működési hatékonyság-növelését, a vállalati bankolást támogató fejlesztéseket, valamint termékspecifikus innovációkat várnak a program meghirdetői, de ezeken kívül egyéb, a bankszektorhoz köthető, teljesen újszerű és diszruptív megoldásokkal is lehet pályázni.

Ahogyan a korábbi években, idén is három lépcsőben választják majd ki a programba bejutó startupokat, melyekre 2020. március eleje és május vége között három hónapos pilot és mentoring időszak vár. Ezalatt főként online csatornákon zajlik majd a közös munka, így a cégek képviselőinek csak pár napra kell Budapestre vagy a velük kísérleti projektet megvalósító más leánybank székhelyére utazniuk.

A közös tesztprojektek eredményeit a május végi Demo Day-en mutatják majd be a startupok a bankcsoport vezetése, befektetők, valamint számos hazai és nemzetközi partner nagyvállalat képviselői előtt. Az ezt követően kiválasztott, leginkább ígéretes startupok a hat hónapos rollout fázisban folytathatják az OTP Csoporttal való együttműködést.