Path

Romhány Gergely, Trustchain
Romhány Gergely, Trustchain
Forrás: Trustchain
Jelentős tőkebevonásra készül a Trustchain

Harmincszoros növekedést ért el a Global Startup Awardson díjazott startup

Lehet, hogy érdemesnek jutott a díj, a cég az idén még a konzervatív előrejelzésük szerint is legalább megduplázza felhasználói számát. A Global Startup Awards verseny „Best Newcomer” díjának nyertese jelentős tőkebevonásra is készül a második negyedévben a további külföldi terjeszkedés támogatására, illetve új szolgáltatásokat is bevezetnek a biztonságos online szerződéskötést támogató platformjuk kapcsán.

A Covid-járvány miatt csúszással, csak az idei év elején hirdették ki a Global Startup Awards 2020-as nyerteseit, ahol a „Best Newcomer” elismerést egy magyar startup, a TrustChain hozta el. A biztonságos online szerződéskötést segítő platformot létrehozó jogi-technológiai vállalkozás 2019-ben a régióban elnyerte a „Best Newcomer” díjat, így jutott be a globális döntőbe. A cég az első sikert ugyan a 2019-es eredményeinek köszönhette, de a tavalyi sikerek is alátámasztották, hogy az elismerés nem ok nélkül lett az övék. „Míg 2020 januárjában nagyjából 80 kis- és középvállalati felhasználónk volt, addig a múlt év végére ez a szám már közel 2400-ra emelkedett, vagyis 30-szoros növekedést értünk el ebben a mutatóban. Amikor piacra léptünk 2019-ben, nagyon szerencsés pillanatban indultunk el, és a tavalyi eredmények még inkább megerősítenek minket a céljainkban, vagyis hogy mindenki számára elérhetővé tegyük az online szerződéskötést. Az általunk létrehozott platformon keresztül a cégek teljesen biztonságosan köthetnek egymással akár nagy értékű üzletekre vonatkozó szerződéseket is, földrajzi és fizikai korlátoktól mentesen. Azt tapasztaljuk, hogy a felhasználóink nagyon széles palettáról érkeznek, klinikai kutatással foglalkozó cégek, befektetési alapok, informatikai, logisztikai vállalkozások, oktatással foglalkozó szervezetek egyaránt elkezdték használni a megoldásunkat”, mondta el Romhány Gergely, a TrustChain ügyvezetője.

 

Jöhet az újabb tőke

A jelentős felhasználószám-növekedés természetesen az üzleti eredményekre is hatással volt, és a tavalyi árbevétel-bővülés már jó alap egy újabb körös tőkebevonáshoz. A vállalkozás eddig két befektetőtől – a Hiventures-től és Startup Campustól – összesen 410 millió forintnyi tőkéhez jutott három körben. Az újabb tőkebevonás összegét egyelőre nem árulta el Romhány Gergely, de annyit igen, hogy jelentősebb összegű forrásról van szó, és a tranzakció várhatóan a második negyedévben valósul meg. Az újabb tőkével a nemzetközi növekedést támogatják majd, a tervek között szerepel, hogy további országokban is helyi képviseletet nyitnak a magyarországi mellett. A TrustChain megoldása egyébként már most is 58 országból érhető el.

A nemzetközi terjeszkedés várhatóan újabb felhasználószám-növekedést hoz, a konzervatív belső becslésük is legalább duplázással, mintegy 5000 felhasználóval számol, de a cégvezető szerint a közel 10 ezres szám elérése is lehetséges.

A kkv-szektor számára fejlesztett termékük, a TrustChain Platform év végére készült el el „white label”, formában is. Ez a megoldás olyan nagyvállalatoknak készült, akik a saját arculati elemekkel és színekkel brandelt szerződéskötési portáljukon menedzselnék a cégen belüli és kívüli folyamatokat, például beszállítókkal, alvállalkozókkal. A nagyvállalati integráció támogatására API szolgáltatás bevezetése is folyamatban van, amit még az idei első negyedévben megvalósulhat, illetve a rendszer részeként szerződésminták és sablonokat terveznek elérhetővé tenni – számolt be a fejlesztési elképzelésekről Romhány Gergely.

 

Duplázó dánok

Harmadik alkalommal hirdettek győzteseket a Global Startup Awards globális döntőjében. A kezdeményezés a legnagyobb független verseny a startup-ökoszisztémában, Koppenhágában alapították 2012-ben és az elmúlt években többek között a UiPath, a Zendersk, a Supercell, a Turbine és a Grab is díjazott volt.

Az év elején kihirdetett globális győztesek a 2019-es regionális megmérettetések nyertesei közül kerültek ki, a Trustchain a Central European Startup Awardson volt eredményes, amelyen osztrák, bolgár, cseh, horvát, lengyel, román, szerb, szlovák és szlovén innovatív vállalkozások indultak a magyarok mellett. A Global Startup Awards-on a régiós versenyek révén összesen 47 afrikai, ázsiai és európai ország startupjai álltak rajthoz, a végeredmény pedig a 39 fős szakértői zsűri értékelése, valamint a közel 18 ezer közönségszavazat alapján alakult ki. A globális döntőbe 98 cég jutott be, akik közül 9 kategóriában választottak győzteseket. (Lásd a táblázatot!)

A Global Startup Awards 2020 győztesei

Kategória

Győztes

Ország

Best Newcomer

Trustchain

Magyarország

Startup of the Year

Pleo Technologies

Dánia

Founder of the Year

Kengo Kitaura

Kambodzsa

Investor of the Year

Gobi Partners

Malajzia

Best Acceleration/Incubation Programme

Axeleo

Franciaország

Best Coworking Space

Workshop17

Dél-Afrikai Köztársaság

People’s Choice – Startup

Soundboks

Dánia

People’s Choice – Individual

Sara Rajabli

Azerbajdzsán

People’s Choice – Startup Ecosystem Supporter

Malin Frithiofsson

Svédország

forrás: Global Startup Awards

A díjazottak között mindhárom kontinens képviselteti magát, a „Startup of the Year” elismerést pedig a dán Pleo Technologies kapta meg. A cég a vállalati hitelkártyák egyszerű és hatékony menedzselésére fejlesztett ki megoldást. Alkalmazásával a vezetők nagyon könnyen adhatnak meg költési limiteket alkalmazottakra lebontva, a munkatársak üzleti célú kifizetései pedig azonnal láthatók a rendszerben. A Pleo fejlesztése integrálható számos könyvelőszoftverrel. A cég okos hitelkártyáit már több mint 13 ezer vállalatnál használják.

A dánok egyébként egy másik startuppal is képviseltetik magukat a nyertesek között, a közönségszavazatoknál a szintén dán Soundboks bizonyult az elsőnek, amely azzal dicsekedhet, hogy a világ legnagyobb hangerejű hordozható hangszóróját fejlesztette ki és forgalmazza, eddig több mint 40 országban több mint 50 ezer berendezést adtak el. Az „Év alapítója” díjat a kambodzsai Kengo Kitaura érdemelte ki, az Agribuddy alapítója egy olyan céget hozott létre, amely lényegében egy kézből kínál megoldást a feltörekvő országok farmereinek számos problémájára, kezdve a finanszírozástól a tanácsadáson át a vetőmagvásárlásig.