Human

Alföldi Ferenc, Budapest Bank; Vetró Dániel, MVMI
Alföldi Ferenc, Budapest Bank; Vetró Dániel, MVMI
Forrás: ITB
Bármilyen technológia bukkanjon is fel, architektekre mindig szükség lesz

Szélesedő feladatkör, felhős kihívások és a fragmentálódó jövő

Szektorokon átívelve számtalan átalakulást és kihívást hozott a koronavírus: pozíciók szűntek meg és olvadtak össze, míg új feladatkörök és területek váltak kulcsfontosságúvá. A dinamikus változások az IT-architekteket sem kerülték el, a komplex összefüggéseket és nagyobb rendszereket átlátó gondolkodásmód talán soha nem volt olyan fontos, mint most, ugyanakkor a felhő térhódítása, a diszruptív technológiák napi szintű térnyerése megkérdőjelezte a pozíció status quóját. Két, sokat látott IT-architektet kérdeztünk arról, mi zajlik most a szakmában.

Az informatikában az IT-architektté válás egy hosszú tanulási folyamat része, az erős fejlesztői tudás alapvető, ami mellé jó vezetői vénának is társulnia kell. Akárcsak az építőiparban a mérnökök, az informatikában az IT-architektek adják a szervezet és az informatikai rendszerek alapját. De a digitalizáció hozta felgyorsulás az ő szerepkörüket is átkeretezte.

 

Változnak az idők, változnak az IT-architektek

„A pénzügyi szektorban a 2008-as válság utáni költségfókusz lassan áttevődött arra, hogy a digitális világ kihívásainak miként tudunk megfelelni. Jó példa erre a hagyományos banki architektúrák átépítésének igénye, mivel azokat alapvetően nem a hétszer huszonnégy órás működésre tervezték. Ugyanakkor a digitális kihívások azt az igényt támasztják az architektúra elé, hogy egyre nagyobb mértékben kiszolgálja ezt. Így a mi szektorunkban az IT-architektek legnagyobb kihívása, hogy miként tudunk megfelelni azoknak a követelményeknek, amelyeket a koronavírus-járvány is felerősített, úgymint: nonstop elérés, digitális felhasználói élmény biztosítása, optichannel működés”, mondta Alföldi Ferenc, a Budapest Bank CIO-ja.

Persze nem csak a pénzügyi szektort érinti IT-architekt oldalról a felerősödő igények kielégítésének való megfelelés. Az informatika egészét nem érintette negatívan a krízishelyzet, hiszen inkább a kihívást és a lehetőséget látták meg benne, és ugyanez igaz az IT-architektekre is.

„Azt gondolom, hogy ágazattól függetlenül az IT mindenhol az üzlet kiszolgálására és arra törekszik, hogy valamennyi célja elérésében támogassa a core businesst. A pénzügyi és fintech szektorban folyamatosan sok új kihívás és innováció van jelen, ami az IT-architektek számára is számtalan lehetőséget tartogat a fejlődésre, de ugyanez igaz az energiaszektorra is. Az MVM-nél például az IT-architektek szerepének felerősödéséről beszélhetünk, és tendenciózusan nemcsak a klasszikus üzleti feladatok, hanem a jelenleg zajló akvizíciók kapcsán is egyre több a feladatunk”, mondta Vetró Dániel, az MVMI infrastruktúrafejlesztési osztályvezetője.

 

A felhő új dimenziót nyitott az IT-achitekt szakmában is

A tavalyi és idei év legmeghatározóbb eleme a pici szereplők tömeges migrációja a felhőbe, ugyanis a cégek méretfüggetlenül sosem látott hajrával vették igénybe ezeket a megoldásokat. Az idei év a nagy rendszermigrációs projektek éve lesz, a felhő pedig jó néhány ponton átalakítja majd szervezetet.

„El tudom képzelni, hogy bizonyos iparágak esetén a felhőtechnológia használata, és az, hogy minden funkció felköltözik, azonnali hatással lesz a cégek informatikai struktúrájára, ugyanakkor ez a pénzügyi szektor régi szereplőire nem jellemző. Bármilyen technológia is bukkanjon fel, architektekre mindig szükség lesz, igaz ez a cloud térnyerésére is, hiszen maga a felhőbe vonulás is komoly feladat. Ezenkívül sok banknál látom, hogy az enterprise architektek szerepe nagyon felértékelődött, nagy kereslet van rájuk. Sok szakember jön a telekommunikációs szektorból, ami annak tudható be, hogy az erős sztenderdizáció miatt ott talán veszít a jelentőségéből a szakma”, tette hozzá Alföldi Ferenc.

A felhőtechnológia meghatározó szerepe az IT-architekt pozíciók bővülésében is tetten érhető, ugyanis két új feladatkör jött létre az elmúlt időszakban: a cloud architekt és a cloud security architekt.

„A földi és felhős megoldások jó ideig egymás mellett fognak még működni, ugyanakkor érdemes nagyon nyitottnak lenni a felhős megoldásokra, mert sok olyan alternatívát kínálnak, amilyeneket a »földi« megoldásokkal nem lehetne megvalósítani. A felhő lényegesen gyorsabb reagálási lehetőségeket ad az IT számára, az üzleti oldal pedig ezt egyre inkább el is várja. Véleményem szerint egyszerűen ki kell használni a cloudban rejlő addicionális lehetőségeket”, fogalmazta meg Vetró Dániel

 

Jövőbe tekintés a jelenből indulva

Az évtizedek alatt az IT-architektek feladata is átalakult. A pénzügyi szektor esetén a kilencvenes évek alapvetően arról szóltak, hogy monolitikus alkalmazások hogyan bomlanak szét kisebb alkalmazásokra, egy évtizeddel később a fókusz már azon volt, hogyan lehet olyan architektúrát biztosítani, amely a banki termékek gyors piacra jutását támogatja, míg a 2008-as pénzügyi válság az architekturális költséghatékonyságról szólt. „A digitális világ térnyerése most is változásra készteti az architekteket, az évtizedek során kialakult, osztott architektúrában a legfőbb feladatuk most az, hogy az egyes elemek informatikai koordinációját, működését, egységes egészbe foglalását, hatékonyságát biztosítani tudják arra, hogy a bank sikeres legyen a pénzügyi szolgáltatások digitális piacterén”, mondta Alföldi Ferenc. Ami a jövőt illeti, a szakma nem fog veszíteni a jelentőségéből, hiszen olyan IT-achitektekre, akiknek van víziója, terve, és akik látják, hogy merre mennek a technológiák, hogyan fejlődnek, mindig szükség lesz.

„A jövőre nézve a legnagyobb kihívásnak annak a megfelelő kezelését látom, hogy folyamatosan egyre többféle architekt szerepkör jelenik meg, átalakul, változik a szakma. Mára szinte teljesen eltűntek a piacról azok az »ezermesterek«, általános architektek, akik az adatközpontoktól a DEVOPS-on keresztül a fejlesztésig mindenhez értettek. A szerepkör az én meglátásom szerint tovább fog fragmentálódni, a létrejövő új kategóriákban tevékenykedő szakembereket pedig össze kell fogni, illetve meg kell tanulnunk, hogyan dolgozzunk hatékonyan együtt. Ez lehet a közeljövő nagy próbatétele a számunkra”, zárta gondolatait Vetró Dániel.