Címlapon

10_wallpapers_420
Forrás: -

Egy napom Androiddal

Bemutatkozom. Nevem: Android. Google Android. Jelképem az az esetlennek látszó, böhönc kis zöld robot. Létrehozóm folyamatosan fejleszt. Sokféle nevet adott verzióimnak, főleg sütikről, édességekről nevezett el. Most azt szeretem legjobban, ha Fagyiszendvicsnek szólítanak, de az ehhez tartozó rövidített nevemet is jól megszoktam már: ICS.

Az mondják, „operációs rendszer” vagyok – ez nekem egy kicsit bonyolult kifejezés. Maradjunk annyiban, hogy folyamatosan azon robotolok, hogy a főnökgazdám maximálisan ki tudja használni szuper mobil kütyüjét élete szinte minden pillanatában. Szeretem, ha Fagyiszendvicsnek szólítanak, de az ehhez tartozó rövidített nevemet is jól megszoktam már: ICS.

Azt kérdezitek, hol érzem magam a legjobban? Több jó készüléket is szívesen szolgálok belülről, ilyenek a Samsung Galaxy családból az S II és III, na meg a Note. Aztán például a HTC One X és S, LG Optimus 4X, valamint a Sony Xperia S is szóba jöhet. Sőt, van nagyobb, kényelmesebb munkaruhám is. A Samsung Galaxy Tab táblagépekben is előszeretettel parádézom. (Ezeken a magasabb kategóriájú és teljesítményű típusokon az összes alább említett alkalmazás futtatható. – a szerk.)

 


 

 

Reggel

Máris dolgom van. Én keltem a főnököt. Az ágya mellett az éjjeliszekrényen várok a soromra. Már fél 7 előtt 10 perccel csendes, nyugodt zenével készítem elő a kíméletes ébresztést. Nem szeretem a sokkoló, durva hanghatásokat. Szerencsére a főnök kellemes dallamot választott. Kész lettem volna arra is, hogy benyomja rajtam a szundit, de azonnal felébredt, és egy kis nyújtózkodást (trendibben: stretchinget) követően mindjárt utánam nyúlt. Szeretem, ha a rádiót és tévét megelőzve én adhatok hírt a legfontosabb eseményekről gazdámnak. Legelsőnek a mai időjárásra volt kíváncsi. Betöltöttem neki az Időképet. Átfutotta a következő 4-5 napot is, de látom, hogy arra volt kíváncsi, lesz-e eső késő délután. Akkor szokott futni menni a közeli kiserdőbe. Biztos, ami biztos, eső előtt Köpönyeg (ez egy időjárás widget) előrejelzését is!

A főnök semmit sem bíz a véletlenre. Magával vitt a fürdőszobába is, de nem velem borotválkozott… Pedig, ha rajtam múlott volna! Sajnos, a mai mobiltelefonokba még nem építették bele ezt a funkciót.

 

Előkészítés

De máris felpörögnek az események, hiszen a főnök most a határidőnaplóját töltette be velem. Az éjszaka érkezett emailjeiről már az előbb is jelzést adtam neki, párba bele is nézett, kettőre pár sorban válaszolt. Szerintem a titkárnőjének írhatott, mikorra várja az irodában, mit készítsen elő. Azt eddig is tudta, hogy a bennem található Google-naptár összehangolja magát az interneten keresztül a pc-jén lévővel. De nem volt elégedett azzal, ahogy gyárilag meg tudtam jeleníteni napi elfoglaltságait. Azt hiszem, nem voltam eléggé vizuálisan áttekinthető, ezért külső alkalmazásokat is futtatok neki, többet is talált, még nem döntötte el, hogy melyik lesz az igazi.

A Business Calendar widgetjeivel próbálkozik, egyik jobb mint a másik! Ugyancsak esélyes még a Jorte. Előszeretettel írja be ide bokros teendőit. Én magam nem is tudnék választani a kettő közül.

Úgy látom lesz egy üzleti ebédünk is ma. De ne szaladjuk előre! Előbb az iroda következik.

 


 

 

Autózni fogunk!

Imádom! Főleg azóta, amióta az autóvezetés közben kapott sms-eket felolvashatom neki. Nem is akárhogyan. Kellemes női orgánummal, magyarul, egy bizonyos Hungarian Mariska hangján, az SVOX beszédszintetizátor segítségével. Nem akarok dicsekedni, de ezzel a főnök akár e-könyveket, magyar nyelvű pdf-eket is felolvastathat velem. Ki is próbálta! Felderült az arca (a telefon első kamerájával lopva figyelem a gesztusait, mert ha rám figyel, látom az arcát, és akkor nem kapcsolom le akkumulátorkímélés okán a képernyőt). Az egyik ebook-olvasója a Moon+ Reader, a másik pedig az Aldiko Book Reader. Jól kiegészítik egymást a támogatott elektronikus könyvformátumok tekintetében. Öröm nézni, ahogy lapozgatnak velük, pördül a lap széle, mégsem lesz soha szamárfüles! Már csak azért sem, mert a könyvjelzők is elektronikusak, egy oldalon akár több is elhelyezhető, amelyek egyenként az általunk kiválasztott mondatokra mutatnak.

Bluetooth fülhallgatót használ a főnök vezetés közben, hogy ne kelljen kézzel babrálnia a telefont, nekem csak az a dolgom, hogy némítsam a telefon hangszóróját és rádiójelekkel kommunikáljak a fülessel. Szívesen foglalkoznék útvonaltervezéssel is, de a főnök szerintem már csukott szemmel is eltalálna az irodába, nem kapcsolta be se a gyári Google Térképet, se a Sygic Aura navigációs programot. Pedig imádom Budapestet 3d-ben ábrázolni, ahogy a stilizált épületek között vezet az út a belvárosban. Néha műholdképre vált át gazdám, akkor igyekszem pontosan a képre illeszteni az úttérképet és az utcaneveket. Így most hiába is pásztáznám a gps műholdjait az égen, nincs rá szükség. Vagy mégis?

Majdnem elfelejtettem, hogy a főnök szereti, ha valamit egyszer átgondoltan beállít rajtam, akkor az következetesen működjön, ne kelljen utána feleslegesen engem babrálgatnia. Ezért nem kapcsolhatom ki a gps-t. Tudnom kell, hogy épp hol vagyunk. Mert például, ha beérünk az irodába, vagy hazaérkezünk, akkor a mindenkori földrajzi pozíció alapján a PhoneWeaver észreveszi ezt, és lekapcsolja a 3g-s, mobilszolgáltatón keresztüli internetelérést, és bekapcsolja a wifi-t. Máris felismerem a korábban beállított paramétereket, és folyamatos marad az internetelérés.

Azért is jó a wifis kapcsolat, mert így az ugyanazon a lan-on, azonos Google-fiókkal rendelkező géppel könnyedén szinkronba lehet lépni. Például az asztali pc-nkkel vagy az ultrabookunkkal.

 

Egy jó kapcsolat

Az Airdroid (majdnem egyforma a nevünk, csak egy betű az eltérés, nem tudom, nem kéne ezért perelnem a gyártóit?) segítségével, normál billentyűzetről a főnök magyar ékezetes sms-eket küldhet. Fájlokat másolhat a telefonra és onnan egy másik gépre. Könnyedén szerkesztheti a főnök a mobilja telefonkönyvét a pc-jén, nem kell a telefonon matatnia. Sokkal univerzálisabbnak érzem vele magamat, ez különösen nagy magabiztosságot ad. Mindez vezeték nélküli kapcsolattal! A főnöknek csak a böngészőjébe kell begépelnie a telefonon általam kiírt ip-címet. A másik, pofonegyszerű mód: beírja a böngészőbe, hogy web.airdroid.com, az oldal bejön, én meg ráfényképezek a pc monitorán megjelenő qr-kódra. Ennyi. Nem kell hozzá külön qr-kódolvasó. Már meg is van a kapcsolat a telefon és a másik gép között.

Ha ICS-nek hívnak, akkor az androidos Google Chrome böngésző átveszi a wifi-n keresztül az asztali gép Chrome böngészőjének összes könyvjelzőjét és az éppen aktuálisan megnyitott ablakokat is, ha azonos Chrome-fiókot állítunk be mindkét eszközön.

Na, ideje indulni az üzleti megbeszélésre. Most ismeretlen helyre mentünk, be volt kapcsolva a navigáció. Parkoláskor egy nagyobb parkolóban kötöttünk ki. Járt már úgy a főnök, hogy nem emlékezett pontosan, melyik szektorban is hagyta a járgányát. Már elővigyázatos, ezért használja a Car Locatort. Egyszerű jelzésekkel visszavezetem majd ezzel a kocsihoz, még egyszer nem fog előfordulni, hogy kétségbeesetten bolyong gazdám a parkolóban.

A tárgyalás jól ment. Kétszer is megcsördültem volna, hiszen hívták a főnököt, de gazdám azonnal arccal lefelé fordított az asztalon, amire azonnal elhallgattam. Szóba került pár érdekes, amerikai árucikk. A dobozát is az asztalra tették. A főnök nem volt biztos a termék anyagával kapcsolatos feliratok pontos jelentésével, ezért lefényképeztette azt velem a SlovoEd-ből, az androidos angol–magyar, magyar–angol szótárból a Google Goggles segítségével, és máris kiszótároztam neki az összes feliratot a fényképről.

A SlovoEd a teljes Magyar Akadémiai Nagyszótár szóanyagát magában foglalja. Ha kérik, ki is mondja az egyes szavakat. Élőszóval is megadhatók a kikeresendő angol szavak. A telefon vágólapja is kiszótároztatható. Kétségek esetén a keresőszóban helyettesítő karakterek is (*, ?) használhatók.

Szóba kerültek tőzsdei és devizapiaci kérdések is, mire a főnök méltóságteljesen előhúzta táblagépét. Betöltötte velem az aCurrency alkalmazást, és szemléletes módon mutatta meg a dollár–euro–forint reláció két héttel ezelőtti változásait. Egy zöld és piros szálkereszttel behatárolta a két dátum közötti árfolyammozgásokat, bizonyítva érvelését, ezzel eldöntötte a vitát tárgyalópartnereivel, átadva az ő kezükbe is a tabletet.

Korábbi külföldi partnercégei nemzetközi aktuális tőzsdepiaci értékét pedig a Portfolio.hu alkalmazással kereste ki. A táblagép ismét körbejárt a kezekben. Jóleső érzéssel töltött el a sok elismerő arc. Volt, ahol ügyetlenül leplezett irigységet véltem felfedezni. Ez is a feladatom, nem igaz?

 


 

 

Együtt mozgunk

A főnök szeret feljegyzéseket, emlékeztetőket írni. Korábban papírdarabkákra, noteszbe firkált. Az Evernote felhőszolgáltatás és alkalmazásai ennél többet tudnak. Diktafonnak is használhatja telefonját. Képeket is lekaphat a telefon fényképezőgépével, szöveges megjegyzéseket fűzhet hozzájuk. Mindez azonnal megjelenik a pc-s vagy maces, ingyenes böngészőből elérhető Evernote alkalmazásban is.

Azt is nekem köszönheti a főnök, hogy már nem kell usb-tárolót hordania magával. Helyette mindent a felhőben tárol. Erre legjobban a Dropbox és a Google Drive vált be neki. Fontos dokumentumait, sőt céges és privát fényképeit is ott tárolja. Nem felejtette el gazdám azt se, hogy a Google Drive-val (amely a Google Docs szolgáltatásait is tartalmazza) MS Word- és Excel-állományokat is tud közvetlenül szerkeszteni vagy létrehozni.

De ha valamiről mégis megfeledkezett volna, csak arra kell ügyelnie, hogy az asztali gépe be legyen kapcsolva, és éljen az internetes kapcsolata. A magyar fejlesztésű LogMeIn Ignition vagy a PocketCloud programok segítségével el tudja érni azt, a telefonról átveheti a billentyűzetét és egerét, a képernyője pedig a telefonon látszik. Bármilyen ottani állományt el tud küldeni email-csatolmányként a telefonjára. Vagy csak belehúzza az asztali gép Dropbox vagy Google Drive ikonjába a Tálcán – mindezt távolról, velem, a telefonról!

Ha az irodai szerveren fut a vpn szolgáltatás, akkor közvetlenül is hozzáférek a dolgokhoz! A gazdának csak be kell kapcsolnia rajtam is a vpn-t, és már dolgozhatunk is otthonról a benti, irodai programokkal.

Kapott pár névjegyet a főnök a tárgyalás alatt, ezeket és a Business Card Reader programmal beolvastatta velem. Megosztotta a titkárnőjével, aki – szerintem már féltékeny rám – még a tárgyalás alatt megcímezhette a meghívókat a jövő hétvégi golfpartira. Addig is az aláírandó szerződés lapjait a főnök lefotóztatta velem a CamScannerrel, és az így kapott pdf-állományokat közvetlenül az app-ból elküldte a jogi osztálynak villámvéleményezésre.

 

Este

Végre vége a munkaidőnek. A főnök elhajtott a nem túl messzi erdő szélére. Átöltözött tréningruhába, futócipőbe bújt. Legutóbb egy kerékpárt hozott magával, de most futunk! Tudom már, jön az endomondo sports tracker. Rögzítem vele a térképen, hogy gazdám mikor, mennyit futott. Közben kedvenc zeneszámainak listájából játszok le dalokat.

Megint csak én diktálom neki az iramot. El is gondolkodtam azon, hogy vajon nem én vagyok-e inkább a főnök kettőnk közül? De ekkor teljesen kikapcsolt a gazdám. A telefonon és a tableten is. Holnap reggel  biztosan újra talál…