ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/06: Kutyából mégis lehet szalonna?

TECHNOLOGY

IVSZ-kutatás: a válság padlóra küldheti az IT-piacot A gazdaság digitális újraindítását támogató program azonnali megtervezését és elindítását kezdeményezi az IVSZ. „A digitalizáció nemcsak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet enyhítésében játszhat szerepet, hanem egyedülálló lehetőséget jelent a magyar nemzetgazdaság technológia-vezérelt fejlődési pályára állítására is”állítja a kutatás.

Tartalmakat terjeszthet az Apple platformjain az Amazon Az Apple engedélyezte az Amazon számára, hogy a különböző platformjain elérhetővé tegye a filmjeit és a filmsorozatait, ráadásul mindezt úgy teheti meg, hogy nem kell - az egyébként megszokott gyakorlat szerint - külön összeget fizetnie a kaliforniai óriáscég számára. A szerződést ugyanakkor feltételekhez kötötte az Apple.

iPhone SE-nek hívják, és bármelyik percben megjelenhet A 9to5Mac egy nagyon megbízható olvasó szivárogtatására hivatkozva írja, hogy megtudott infókat a nemsokára megjelenő olcsósított iPhone-ról, ami gyakorlatilag az iPhone 8-as szériába rejtett A13-as chipkészletet jelenti, minden más - közel - változatlansága mellett.

Új készpénzmentes fizetési megoldások várnak elérhetővé A vírus terjedése elleni küzdelemnek is jól jön, ha nem készpénzezünk, és a kártyatársaságoknak is jót tesz, ha segítenek.

A járvány hatására valósággal felrobbant a VPN-piac A távmunka miatt sokak számára szükségszerűvé vált valamilyen VPN használata, ez pedig nagyon meglátszik a piacon.

Tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetemen Tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén dolgoznak az Óbudai Egyetemen. A műszer alkalmas lenne egyszerre több kritikus állapotban lévő beteget is ellátni. Az intézmény innovációs központjának igazgatója az ATV Híradójának elmondta: céljuk, hogy az eszköz két hónapon belül alkalmazható legyen.

Újabb felajánlások az SAP-tól: kulcsrakész kríziskezelő felmérések a kormányzati és egészségügyi intézményeknek, vállalatoknak és egyetemeknek Az SAP a krízishelyzetre reflektáló, előre összeállított, gyorsan beüzemelhető online felméréseket tesz ingyenessé ügyfélélmény-menedzsment megoldása, a Qualtrics segítségével.

Kétélű fegyver a koronavírus-járvány lassításának egyik hatékony eszköze Egyre több országban kezdik el figyelni a lakosok mozgását a mobilokon keresztül gyűjtött helyadatokkal, amivel elvileg érdemben lassítható a koronavírus terjedése. A jogvédők szerint azonban ez hosszú távon jóval ártalmasabb lehet a civilekre nézve, mint elsőre gondolnánk, mert megágyazhat a későbbi visszaéléseknek.

A Zoom mindent megtesz azért, hogy biztonságosabban cseveghessünk Az április 5-én élesedő új frissítést követően ugyanis a Zoomban alapértelmezetté válik az, hogy csak és kizárólag jelszó birtokában léphetünk be a különböző digitális meetingebe, továbbá ugyancsak kötelező lesz virtuális várószobákban csücsülni azelőtt, hogy valaki manuálisan beengedjen bennünket egy ilyen megbeszélésre.

A koronavírussal az orwelli világ is bekopogott Szlovákiába Szlovákia állami egészségügyi hatósága a jövőben hozzáférhet az állampolgárok mobiltelefon-adataihoz – számolt be róla a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Mint írják, a szlovák parlament gyorsított eljárásban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi az állam számára az állampolgárok egyébként védett mobiltelefon-adatainak elérését.

Robotokkal a vírus ellen Az új koronavírus tavaly decemberi megjelenése óta több mint egymillió ember fertőződött meg a kórral. Észak-Olaszországban különösen sokan betegedtek meg, a fertőzöttek nagyjából egyhatoda egészségügyi dolgozó. Egy olaszországi kórházban robotokat alkalmaznak a betegellátásban, ők mérik a betegek hőmérsékletét, vérnyomását, szaturációját.

 

ECONOMY

Jaksity György a koronavírus okozta gazdasági apokalipszisről Az előttünk álló válság súlyosabb lesz, mint bármi, amit eddig láttunk. A bevett gazdasági mentőintézkedések aligha lesznek elégségesek, hogy enyhítsük azt a szenvedést, ami ránk vár. Nemcsak az elmúlt évtizedek ökológiai „bűneiért”, hanem a korábbi válságok, különösen a 2008-09-es krízis által ki nem kényszerített változások miatt is szenvedni fogunk.

A váratlan járványokra leginkább felkészült országban már 100-240 ezer halottat várnak Készült tavaly egy felmérés, hogy melyik ország készült fel a legjobban egy lehetséges globális egészségügyi vészhelyzetre. A mostani helyzetben kifejezetten bizarr, de az eredmény az volt, hogy az Egyesült Államok volt a legfelkészültebb járványügyi szempontból. Ehhez képest az eddig látottak alapján a fejlett ország között itt végzi a legnagyobb pusztítást a koronavírus.

A gazdagok luxusjachtokra menekülnek a vírus elől A vagyonosabb réteg úgy próbálja elkerülni a megfertőződést, hogy luxusjachtot bérel, és ott vonul karanténba. Sokak szerint a jachtok sokkal higiénikusabbak az óceánjáró hajóknál, amelyek esetében többször is előfordult, hogy kitört a fedélzeten a koronavírus-járvány.

Hiába a tárca ígérete: elapadtak az energiaforrások A fogadkozások ellenére tavaly nyár óta egyetlen, a lakások közműfogyasztását csökkentő, vissza nem térítendő támogatási programot sem hirdettek.

Milyen hatásai lehetnek a válsághelyzetnek a biztosítási szektorra? A koronavírus járvány megfertőzi a biztosítási szektort is, és – bár biztosítás típusonként eltérő irányú hatással – meghatározó jelentőségű lesz az eredményességükre is. 

Több tízezer milliárd forintra lenne szükség, hogy ne omoljon össze a világ légi közlekedése Ilyen még a gazdasági válságok alatt sem volt: egy hónap alatt a nulla közelébe esett a világ légi forgalma, az elemzők a saját néhány héttel korábbi ultrapesszimista becsléseiket már a legjobb lehetséges forgatókönyvnek látják, több tízezer milliárd forintnyi pénzt bukhat a szektor. 

Az olajszektor az elmúlt 100 év legnagyobb válságával néz szembe A járvány okozta keresletkiesés és a szaúdi-orosz árháború egyszámjegyű szintre is letolhatja az olajárat. A felére zuhanhat a fejlett világ olajkereslete, a legfontosabb nyugati piacok gyakorlatilag lefagytak.

Kilenc pontos javaslatcsomaggal állt elő a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Azonnali intézkedéseket kér a kormánytól 9 pontos javaslatcsomagjában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), ezek a bérleti díjakra, közmunkaprogramra, az építőipari munkákra és állami, önkormányzati beruházásokra, egy munkaerő mobilitási alap felállítására, a munkabérre vonatkozó végrehajtási szabályokra, a KATA-ra, a német „Kurzarbeit" átvételére és a vállalkozások kárenyhítésére vonatkoznak.

A nyugati rendszer olyan autoriter lesz, mint a kínai – Peter Sloterdijk a karanténok koráról A „politikai-orvosi komplexum” számára az előremenekülés az egyetlen módja annak, hogy elhárítsák maguktól a hibáztatást – mondja Peter Sloterdijk a mai európai karanténkorszakról. A Németország egyik vezető gondolkodójának számító filozófus szerint túlzásba estünk a védekezéssel és az elzárkózással, és mivel „mindenáron el akartuk kerülni az ismeretlen agresszor terjedését, olyan útra tértünk, ami zsákutcának bizonyul majd”.

Rosszkor jött a koronavírus - Kicsi az esélye, hogy V alakot vegyen fel a válsággörbe . Az optimisták a „V"-ben reménykednek, mondván, hogy ez egy külső hatás által generált összeomlás volt, nem strukturális problémák okozták, mint 2008-2009-ben. A kevésbé optimisták, de még nem pesszimisták úgy gondolják, hogy a felépülés inkább „U" alakú lesz. Hasonlít a V-hez, de hosszabb ideig fog tartani, talán 12-18 hónapig.

Idén eddig csak egy embernek nőtt a vagyona a világ tíz leggazdagabbja közül A koronavírus-járvány jelentősen megapasztja a világ leggazdagabb embereinek vagyonát. A tíz legvagyonosabb ember közül csupán Jeff Bezosnak, az Amazon alapítójának nőtt eddig idén a vagyona. 

 

HUMAN

Kutyából mégis lehet szalonna? A vezetői pálya legnehezebb része, mikor el kell búcsúzni egy kollégától. Mindkét félnek komoly lelki megpróbáltatást jelent az aktus, viszont az elbocsátás soha nem a világ végét jelenti. Elodázni felesleges, hiszen cégünk jövőjét veszélyeztethetjük. De akinek felmondtak is, mindig tanulhat belőle.

A számok emberének útja a HR humánrengetegébe A számok által körülhatárolt világból nem gyakran lépnek át az emberek a kevéssé egzakt és sokszor érzelmekkel tarkított humánerőforrás területére. Azon bátrak, akik ezt mégis megteszik, teljesen új szemléletmódot visznek a HR szakmába és a vezetői minőségbe, ahol a végén az ember sosem látott felértékelődéssel bír. Következzen egy HR-be vezető útikalauz egy ex-pénzügyes tollából.

A társasjáték egy nagyon erős edukációs eszköz, megtanít együttműködni, győzni és veszíteni is Ha már mostanában majdnem mindenki társasjátékozik, ideje megérteni, hogyan áll össze egy játék, amiből mi csak annyit látunk, hogy nehéz megérteni a szabályokat, elég drága és ha rosszul választottunk, tíz alkalom után már unalmas. 

Felajánlás… gyalu és fújtató Nagyon sok minden véget ér, törik össze ezekben a napokban. Van, akinek az élete, sokaknak a biztonságérzete, mindannyiunknak az a mércéje, amely eddig segített a fontos és lényegtelen dolgokat szétválasztani. A vírus előtti világnak vége.

Tari Annamária fontos tanácsai a karanténban élőknek A következő időszakban több időt tölthetnek együtt a családok a járványhelyzet miatt. Fontos, hogy a megváltozott napi rutinban is legyenek közös élmények, és az is lényeges, hogy a szórakozás lehetőleg ne online történjen.

Bukta Imre: Reagálok én a vírusra, de csak mandinerből, olykor magam számára is észrevétlenül Az ember az evolúció csúcsán képzelte magát, de most kénytelen elgondolkodni a helyén a természetben, miután ez a mikrogömböcske elhatározta: lelövi, kitömi őt. Karanténes, telefonos Nagyinterjú a magyar vidék festő dokumentaristájával.

Ennyit számít, ha állandóan otthon dolgozunk, netezünk, filmezünk, játszunk Tovább nőtt az adat- és hangforgalom a magyarországi mobilszolgáltatók adatai szerint. Ennek oka a közoktatásban március 16-tól bevezetett digitális munkarend és a sok helyen életbe léptetett távmunka, az otthoni tanulás.

A millenniumi korosztály már nem szeret telefonálni, sőt, retteg attól Egy amerikai felmérés azt mutatja, hogy ez a generáció a textingért van odáig.

Európa-szerte bértámogatásokkal segít az állam, Magyarország kivétel Míg Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök csak **a jövő hétre ígér** gazdasági mentőcsomagot, addig a legtöbb európai országban már komoly garanciát vállaltak a kormányok azért, hogy minél kevesebben veszítsék el a munkájukat, és hogy minél kevesebb vállalkozás menjen tönkre.

Az ügyvédek szerint a karantén miatt rengeteg lesz a válás Brit ügyvédek az önkéntes karanténok után a válások megugrására számítanak. Eközben Kínában a kérelmek száma már meg is nőtt: van, ahol szűk egy hónap alatt már 300 pár adta be a válókeresetet, de van olyan város is, ahol korlátozták, mennyit lehet maximum beadni.

Több ezer maszkkal és arcvédő pajzzsal láttak már el kórházakat a magyar online közösségek Az utóbbi napokban Magyarországon is óriási energiákkal indultak be az adományokon alapuló, online közösségi kezdeményezések, hogy 3D nyomtatás segítségével plexi arcvédő pajzsok és maszkok készülhessenek és nyújthassanak védelmet az arra leginkább rászorulóknak: a koronavírus elleni harc frontvonalában küzdő orvosoknak, mentősöknek, ápolóknak, patikusoknak, idősotthonok segítőinek.

Egy budapesti legenda metamorfózisa A keleti blokk vasfüggönnyel keretezett játszóterének budapesti grundján a hatvanas-hetvenes években a vendéglátóipar sorra nyitotta meg kultikus helyszíneit. A táncdalslágerek és az úttörődalok elhalkulásával, majd pedig a funkció- és tulajdonosváltás mindennapos gyakorlatának kialakulásával ezek a legendák sorra tűntek el a város térképéről.

A következő sokk az lesz, amikor mindenki visszatér az otthonából az irodába Farkas Margit nem krízist, hanem változást kezel: úgy gondolja, a következő hónapok nagy kérdése az lesz, meg tudjuk-e tartani a vírus miatt kialakult új helyzet pozitív hozadékait. Húsz éve dolgozik vezetői pozíciókban az EY-nál, azon kevesek közé tartozik, akik HR-oldalról beszlalomozva váltak globális partnerré.

A távedzések és a netre költözött edzőtermek - hogyan tartasz zumbaórát a nappalidban? Már a harmadik heténél tart a Koronavírus miatti „részleges üzemszünet” és a helyzet ki tudja, hogy meddig fokozódhat. A tanárok után az edzők is rendre költöznek fel a netre, munkájukhoz új platformokat keresnek. Az első vizsgált területet, egy edzőtermi óra, home office-ból menedzselve, a másik téma pedig vízipólós edzések szervezése, az utánpótlás kategóriában.