ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/02: A jól körülhatárolt célok ereje

TECHNOLOGY

Vészhelyzeti felajánlás Díjmentesen felajánlja felhőalapú contact center szoftverét magyar szervezetek számára a VCC Live. A koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet hatására a bejövő hívásokat fogadó szervezetek sorra zárják be telephelyeiket, így ügyfélszolgálati munkatársaik nem tudják ellátni azt a feladatot, amelyre most a legnagyobb szükség van – a lakosság megfelelő informálását és támogatását.

Paks is felkészült a járványra A legnagyobb energetikai létesítmények, köztük a Paksi Atomerőmű is életbe léptetette már a koronavírus járványra aktualizált pandémiás tervét. Az energiaellátás biztosítása járvány ideje alatt (is) kiemelt jelentőségű, ezért a létesítmények naponta egyeztetnek a hatóságokkal.

Szekeres Viktor: „Mi is megnyomtuk az újratervezés gombot Az ITBUSINESS podcastfolyamában a koronavírus rovat újabb vendége Szekeres Viktor, a Gloster Infokommunikációs Zrt. tulajdonosa, akivel Mester Sándor arról beszélget, hogy miként igyekszik megfelelni az informatikai szolgáltató cég a koronavírus-járvány miatti kihívásoknak, és hogy az ügyfelei milyen informatikai igényekkel fordulnak a Gloster szakembereihez.

Így áll a techbiznisz a járványkorszak hajnalán Semmi sem biztos. Kivéve azt a néhány dolgot, ami egyre biztosabb, például az, hogy a koronavírus-járványra így vagy úgy rámegy az egész húszas évtized. A tízes évek tech-hírei tele voltak a bitcoinnal és az Uberrel, velük most mi lesz vajon?

Tömegével váltanak e-aláírásra a vállalatok a járványhelyzet miatt Megrohamozták a hazai vállalatok az e-aláírással foglalkozó NETLOCK-ot az elmúlt napokban: a járványhelyzet miatt tömegével váltanak ki olyan e-aláíró tanúsítványt, amellyel a dolgozók otthonról is egyszerűen hitelesíthetnek bármilyen dokumentumot elektronikusan egy biztonságos weboldalon keresztül.

Ingyen ad távkonzultációs rendszert a háziorvosoknak egy magyar startup Ingyenesen biztosítja háziorvosoknak videókonzultációs rendszerét egy hazai egészségügyi startup. A MediCall saját fejlesztésű rendszerén keresztül teszi elérhetővé a telefonos- és videókonzultációt, ráadásul a járványra való tekintettel a hazai háziorvosok és pácienseik számára most ingyenes a szolgáltatás.

Magyar adatcég szállt be a koronavírus elleni harcba, és nincs egyedül A budapesti Starschema a Snowflake-kel közösen épített olyan integrált információs rendszert, ami most nagyvállalatok százait szolgálja ki, hogy minél több hiteles adatot juttassanak célba a koronavírussal kapcsolatban.

Aki teheti, lassan elkezdhet beszállni a részvényekbe Egyes légitársaságok, sőt akár turisztikai cégek is jó befektetésnek bizonyulhatnak hosszú távon, már ha túlélik a most várható csődhullámot – mondta Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő vezető portfóliómenedzsere.

Mutatjuk a négy legígéretesebb antivirális szert koronavírus ellen A COVID-19-vírussal szemben alkalmazható ellenszerek és vakcinák fejlesztése számos laborban egyszerre folyik most a világban. Soha nem látott összefogás keretében zajlik a legtöbb fejlesztés, a munkafolyamatok gondos felosztásával az egyes országok között.

Szokatlan húzással előzheti meg versenytársait az Apple a járvány idején Az Apple megengedte néhány dolgozójának, hogy hazavigyék a készülőben lévő eszközök prototípusát, és ott dolgozzanak rajta tovább. Mindez rizikós lépés, de jól is elsülhet.

COVID-19 versus IKT-szektor Piackutatás indul annak kiderítésére, hogy a járvány milyen hatást gyakorol az IKT szereplőire. Olvasóink ehhez nyújthatnak segítséget, ha kitöltik ezt a mintegy 5-7 perces elfoglaltságot jelentő kérdőívet. Minél többen töltik ki, annál hasznosabb, pontosabb lesz az eredmény, amelyet természetesen mi is közreadunk majd.

Trump nagy igyekezetében lábon lőheti az autógyártókat - Miközben ketté szakítja az autópiacot Donald Trump amerikai elnök kormányzata jelentősen enyhíti a gépkocsik károsanyag-kibocsátásának az előző kormány által előírt korlátozását - jelentette be Elaine Chao szövetségi közlekedési miniszter kedden. A döntés rövidtávon segítheti az amerikai autógyártókat, hosszabb távon viszont súlyos problémákhoz vezethet.

A Design Terminal indítja el a régió első Virtuális Mentorprogramját Hamarosan induló, tavaszi Mentorprogramjában kiemelt hangsúly kerül arra, hogyan élhetik túl a válságot a vállalkozások. Az inkubációs program az online térbe költözik, ez azonban a közösségépítésben sem akadályozza majd a társadalmi kihívásokra innovatív megoldást kínáló startupokat.

Elképesztő trükkök a törlesztési moratóriummal? Megéri-e a moratóriumot választanom azért, hogy a be nem fizetett törlesztőrészleteket befektessem, és ebből a moratórium végén előtörlesszek? Megtehetem-e, hogy folyamatosan előtörlesztek a moratórium alatt, és így gyorsítom fel a tőketartozásom csökkenését?

Digitális segítségnyújtás a cégeknek Magyar nyelven és magyar törvényi megfeleléssel április közepétől a magyar piacon is elérhető a Microsoft Dynamics 365 Business Central, amely tervezhető költségek mellett biztosítja egy integrált ügyviteli rendszer legmodernebb funkcionalitását a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak.

A PayPal mindent visz – a Revolut beszédtéma lett: melyiket ismerjük, és melyiket nem? Ha lehet, nem nyúlunk a készpénzhez, kerüljük a személyes fizetési helyzeteket. És persze a kialakult helyzetre való tekintettel léptek a szolgáltatók is: bevezették az érintős bankkártyás fizetéseknél a limitemelést. De mi a helyzet azokkal, akik a pandémia miatt otthon maradnak és onnan intézik a pénzügyeiket?

Súlyos helyzetben a legkisebb vállalkozások A mikrovállalkozások negyedének, közel 40 ezernek kevesebb mint egymillió forint van a számláján, ezért 156 ezer alkalmazottnak van veszélyben a munkahelye.

 

HUMAN

A munkaerő-megtartás ötparancsolata Ritkán látott méreteket öltött a fluktuáció. Az emberek úgy váltogatják a munkahelyeket, mint a tiszta alsóneműt. A kínálkozó piaci lehetőségek pedig hamar elragadják a legjobbakat is, így résen kell lenni, ha a szervezet meg akarja tartani a kulcsembereit. A pénz, paripa, fegyver, azaz a jó fizetés, a megfelelő munkakörnyezet és az aktuális trendek lekövetése manapság alapelvárás a vállalatokkal szemben. Így annak, aki a megtartásra játszik, szintet kell lépnie, és nyitni a megoldások felé.

Koronavírus-járvány miatti fizetési moratórium - A legfontosabb kérdések és válaszok 12 pontban! Egy hete léptek életbe a koronavírus-járvány miatti fizetési moratórium részletszabályai, de számos olyan kérdés van, amivel a lakossági és vállalati ügyfelek még csak most szembesülnek.

A toborzási piacot is megtámadta a koronavírus Drámai a helyzet, ötven százalék feletti bevételkiesésekről kaptunk híreket március második felében munkaerő-közvetítőktől. Teljes iparágakban állt le a toborzás szinte egyik napról a másikra. Vannak persze területek - gyógyszeripar, élelmiszer-kiskereskedelem - amelyek mennek tovább, ám a recruitment cégek már a gazdaság újraindulásáért imádkoznak és bezárástól tartanak.

Elszigeteltség, alvászavar, párkapcsolati konfliktusok – krízisvonalat és távterápiát indítottak pszichológusok és pszichiáterek Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) krízis specializációjának szakemberei és a Doktor24 pszichológusai, pszichiáterei március 31-étől fogadják a koronavírus-járvány okozta lelki/mentális megterhelések miatt segítségre szorulók hívásait.

Válságkezelés a cégeknél: bármekkora áldozat, mentsd először az alkalmazottaidat Bemutatunk négy lépést, amit a válságkezelés közben mindenképp át kell godnolnia a cégeknek. Vannak dolgok, amiket visszavonhatatlanul megváltoztat a koronavírus-járvány: felejtsük el, hogy vannak szuperbiztos tervek. A cégek ettől még dolgozhatnak azon, hogy minél ellenálóbbak legyenek.

A génjeink is befolyásolhatják, milyen súlyos betegséget okoz a koronavírus Noha az új koronavírus okozta fertőzés az esetek túlnyomó többségében az idős és más krónikus betegségekkel is küzdő embereknél válik súlyossá - esetenként halálossá - előfordulnak fiatalabb és előzőleg egészséges áldozatok is. Az okokat még nem értjük teljesen, de az erős szervezetű emberek súlyos megbetegedését genetikai hátterük is magyarázhatja.

Programozók segítik a mentősöket a koronavírus elleni harcban Együttműködésbe kezdett az Országos Mentőszolgálat és a Codecool programozóiskola. A programozóiskola néhány nap alatt bevezethető, belső hálózaton futó, mobil és webes célalkalmazásokat fejlesztenek a mentőknek.

Kémkedhet-e utánunk az állam a koronavírus-járványra hivatkozva? Első ránézésre ijesztően nagy felhatalmazást biztosít egy két héttel ezelőtt megjelent kormányrendelet az ITM-nek az adataink megismerésére és felhasználására a járványügyi veszélyhelyzetben. Megfigyelhetnek, lehallgathatnak-e a járványra hivatkozva? Mik azok az adatok, amikhez még veszélyhelyzetben sincs köze az államnak?

Távmunka vagy home office: hasonló, mégis sok mindenben eltérő szabályok A március 19-étől hatályos rendelkezések szerint az akkor kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig a munkáltató egyoldalúan elrendelheti a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést. A két fogalom egymáshoz közeli, mégis eltérő munkajogi megítélés alá esik.

Másfél millió magyart különösen veszélyeztet a koronavírus Az új koronavírus miatti halálozásokról szóló kormányzati, egészségügyi kommunikáció visszatérő eleme, hogy a magyarországi áldozatok többsége idős és krónikus betegségben szenvedett. Az adatok alapján még inkább egyértelmű, hogy többségünk nem legyinthet a koronavírus veszélyére.

Meddig bénítja meg a világot a járvány, és lesz-e Magyarországon is második hullám? Mire számíthatunk hosszú távon az új koronavírussal kapcsolatban, meddig béníthatja még jelentős mértékben az életünket. Számíthatunk-e például második hullámra?

Megszűntek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok A kormányhoz lojális bírákkal megerősített Kúria megkerülhetetlen, döntése pedig megkérdőjelezhetetlen lesz.

Összefogtak az optikusok, országos látszerész-ügyelet indult Az optikák jelenleg nincsenek nyitva, ugyanakkor, ha valaki a karantén alatt ráül az egyetlen szemüvegére, akkor gyors segítségre szorulhat. Hogy segítenek a látszerészek a nehéz napokban?