ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 03/30: A válság anatómiája

TECHNOLOGY

Hogyan vélekedik 123 vállalat a koronavírus gazdasági hatásairól A járvány által kialakult helyzet óriás változásokat generál az egész világban, amelyeket gazdasági, munkaerő-piaci és HR szakmai szempontból is érdemes megvizsgálnunk - erről szól a HR Evolution kutatása.

Adatvédelem a koronavírus idején - Mit tehetnek az adatainkkal és mit nem? Vészhelyzet van, nem a személyes adataink védelme a legfontosabb dolgunk – ugyanakkor nemcsak csalók halásznak a zavarosban, a túlterjeszkedésre hajlamos hatóságok is kihasználhatják a helyzetet, a vészhelyzet sok mindenre ürügyül szolgálhat, ami nem is szükséges. A veszély elmúltával meg már meg se lepődünk, hogy maradnak a rendkívüli intézkedések.

Ausztria vagy Bulgária? Ezekben a napokban dől el Magyarország sorsa A koronavírus-járvány miatt nem csak az országok egészségügyi rendszerei kerülnek nehéz helyzetbe, hanem a járvány visszaszorításának érdekében meghozott korlátozások miatt a gazdaságok is. Sokan – még a takarékoskodásról híres Németország is – gigantikus állami mentőcsomagokkal igyekeznek megóvni a vállalatok épségét és a munkahelyeket, hogy gyorsan kilábaljanak, vagyis V-alakú visszapattanásban reménykedhessenek.

Ez az iparág látszólag jól jár a koronavírussal, de a neheze csak most jön Az online videojátékok fogyasztói piaca egyelőre jól jön ki az otthon maradt gamerek millióiból, a bolti terjesztés azonban már most veszteségeket szenved. A hosszú távú bevételeket biztosító mikrotranzakciók pedig attól függenek, hogy milyen állapotban keveredik ki a járványból a világgazdaság.

EU-s segítség a cégeknek: bővülnek az exporthitel-biztosítás lehetőségei A bizottsági tájékoztatás szerint a módosítás tovább bővíti az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keret által március 19-én bevezetett rugalmasságot: mostantól az állami biztosítók minden országban rövid lejáratú exporthitel-kockázatra biztosítást tudnak nyújtani anélkül, hogy a szóban forgó tagállamnak bizonyítania kellene, hogy ideiglenesen nem piacképes.

Az aktuális marketing trendek evolúciója A káosznak tűnő trendpiacon is megfigyelhetőek, már korábban megjelent tendenciák, melyek állandósulása keltheti a trendnélküliség látszatát. Az idei év főbb csapásvonalairól a Magyar Marketing Szövetség elnökével, Hinora Ferenccel beszélgettünk, aki szerint a humán skillek épp olyan fontosak lesznek a következő években, mint a mesterséges intelligencia, vagy a digitális tér ügyfélélményének javítása.

Két példa arra, hogy miért fontos a hálózatelemzés a koronavírus-járvány megfékezésében A fertőzések fékezése és a halálos áldozatok számának csökkentése érdekében a magyar kormánynak minél előbb hathatós lépéseket kell tennie az úgynevezett szuperterjesztők (super spreader) csoportjainak rendszeres tesztelésére és védőfelszereléssel való állandó ellátására. 

Új generációs csomagszállító drónflotta jöhet Egy német gyártó és egy amerikai robotrepülőgépes szállítócég fogott össze. A UPS leányvállalata, a UPS Flight Forward (UPSFF) és a Wingcopter közösen akarják megalkotni a különböző célokra alkalmazható csomagszállító pilóta nélküli légi járművek következő generációját.

A cég, amely húsz év várakozás után a koronavírusnak köszönheti a kiugrását A németországi Tübingenben húsz éve működik egy biotechnológiai cég, amelynek szaktudását általában mindenki elismeri, ám ha üzleti szempontból nézzük a teljesítményét, akkor eddig szinte semmit nem tudott felmutatni. A CureVac AG-nek 20 éves működése óta nincs egyetlen piacra dobott gyógyszere sem.

Átment a 2 ezer milliárd dolláros csomag Közfelkiáltással élénkítik az amerikai gazdaságot. Közben egymással és a szövetségi szervekkel versenyeznek a lélegeztetőgépekre vadászó államok.

Ezzel a magyar géppel vizsgálták meg Vuhanban a koronavírust is Világviszonylatban is jegyzett társaság terméke kapta idén a Magyar Innovációs Nagydíjat - mondta el Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója. A díjakat a járvány miatt nem adják át, az elismerésben részesült pályázatok listáját és tartalmát azonban nyilvánosságra hozták.

A Guccitól a hobbivarrónőkig mindenki maszkot gyárt, de biztos jó ez? Egyre több divatcég maszkokat vagy orvosi felszerelést gyártana, a gond azonban nem is a jó szándék, hanem a megfelelő technológia és a speciális alapanyag hiánya. Sokan ráadásul nyerészkedni próbálnak azon, hogy mindenki maszkot akar vásárolni, így viszont oda nem jut, ahol valóban létfontosságú lenne: az egészségügybe.

Megfertőződött az autópiac is: ha belátható időn belül nem cseng le a járvány, bedőlhet A pánik és a szigorodó EU-szabályok egyaránt drágulást hoznak, ha egyáltalán találunk még nyitva kereskedőt.

Óriási hiánnyal kell megküzdenie a sajtópiacnak a koronavírus miatt A járvány miatt drasztikusan, akár 30-50 is visszaeshetnek a bevételek. Szinte eltűntek a hirdetések, egyik napról a másikra.

A válság anatómiája 3. – A monetáris politika, azaz az MNB szerepe a válságkezelésben A borúlátás sajnos indokolt. Különösen azért, mert az elmúlt évek prociklikus gazdaságpolitikája miatt sem a fiskális politika (kormányzat), sem a monetáris politika (MNB) kezében nincsenek erős eszközök a válság tompítására. A kettős hatás (kínálati sokk és keresleti sokk) miatt érdemes külön megválaszolni azt a kérdést, hogy mit tehet a kormányzat és a jegybank a kínálat (termelés) helyreállítása, és mit a kereslet zuhanásának megállítása érdekében?

A vállalkozókat tömörítő kamara komplett válságtervet tett le az asztalra, még szóra sem méltatták A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint akár 2-3 évbe is beletelhet a válságkezelés. Részletes javaslatot dolgoztak ki a kormány számára, ám választ egyelőre nem kaptak.

A magyar 3D nyomtató is felveszi a harcot a koronavírussal A koronavírus elleni harc világszerte jelentős erőket mozgatott meg, 3D csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak.

 

HUMAN

Trendek és tendenciák a juttatások területén Egy friss kutatásból kiderült, hogy a juttatások elterjedtsége továbbra is szoros összefüggésben van az adott szervezet nagyságával. Így a kis cégeknek csak nagyjából a fele, míg a nagyobbak közül is 91 százalék ad(hat) cafeteriát.

A kurd pásztorfiú, aki dollármilliárdos lett, és most újraírná, hogy miért is kellenek cégek Hamdi Ulukaya törökországi kurd kisebbségiként jutott el az Egyesült Államokba, ahol egyetlen dollár nélkül vágott bele szülei mesterségébe, a sajt- és joghurtkészítésbe. A Chobani tulajdonosa ma már dollármilliárdos joghurtkirály. Nemrég új paradigmát hirdetett, amiben nem a részvényesi érték, a profit a cél, hanem ezek csak eszközök a közösség boldogítására. Nála ez nem csak duma, tényleg minden lépése erről szól.

Alkalmazkodni a túlélésért Bűvös szópár napjainkban a „vállalati agilitás”, koptatják is rendesen. Van, ahol már szitokként hangzik, de van, ahol még újdonságának varázsával hódít. Jobb, ha HR-esként időben felkészülünk a fogadására azzal, hogy megértjük igaz jelentését.

Több százezer magyar marad munka nélkül - Megnéztük, milyen álláslehetőségeik vannak Miközben néhány héttel ezelőtt még a legtöbb vállalkozás számára komoly gondot jelentett a munkaerőhiány, most a koronavírus miatt hónapokon belül százezrek veszíthetik el az állásukat. A koronavírus tehát nem a régóta várt egyensúlyt hozta el a munkaerőpiacon, hanem a foglalkoztatás csökkenését. Kíváncsiak voltunk, jelen pillanatban mégis milyen lehetősége van annak, aki állást keres.

Nem lelkizgetünk, meló van Láthatatlan ellenséggel küzdünk, akivel szemben még nincs meg a fegyver – mondja Zacher Gábor a karantén betartásáról. Az ország toxikológusának retinájába égett az ürességtől kongó Vörösmarty tér: aggódik a karantén betartásáért, de közben bízik az ország és az orvosok helytállásában.

Túlvásárlás és stresszevés - koronavírus étkezési kisokos A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült az a tájékoztató infografika, amely segít a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.

Kérdések könyve Régi, személyes irományaim között akadtam e pontosan 10 évvel ezelőtt született sorokra. Akkoriban fejembe vettem, hogy fiaimnak megírom a könyvet, amely – ha már a válaszoknak nem vagyok birtokában, legalább – az élet általam legfontosabbnak tartott kérdéseit tartalmazza. A következő gondolatok akkor íródtak a könyv bevezetőjéül.

A home office zsarnoksága Az emberiség (főképp) irodai jómunkásembereinek egy jelentős része pár hete már szobafogságból dolgozik. Hála az ezt támogató eszközöknek, ezt nagyvonalúan távmunkának, home officenak nevezzük. Látszólag ez maga a megvalósult utópia: a (tömeg)közlekedés és a dress code nyűgétől megszabadulva termelheti mindenki a GDP-t, ráadásul a számára legkedvesebb helyen. A kép természetesen mostanra visszás lett.

4 válságstratégia vezetőknek – Már most eldőlhet, hogy kimászol-e a gödörből Az elmúlt hetekben vállalkozások ezrei kerültek nehéz helyzetbe, és vezetőik húsba vágó döntéseket kénytelenek meghozni. Rettentő fontos már most, hogy milyen stratégiát és megoldásokat választasz vezetőként, amelyek majd segíthetnek kilábalni a válságból.

Sokan vállalnak áthidaló munkát Új, korábban nem tapasztalt munkaerőpiaci folyamatokat indított el a koronavírus-járvány. A munkaerőhiány miatt évek óta nem betöltött pozíciókért most megindult a roham, ráadásul nem csak azok körében, akik elvesztették a munkájukat. Rengetegen azért jelentkeznek raktárosnak, eladónak, mert eredeti foglalkoztatójuk a járvány idejére leállásra kényszerült és nem tud bért fizetni.

Snowden: a járvány alatti adatgyűjtés veszélyes is lehet Komoly adatvédelmi aggálynak adott hangot Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikus, miután több országban is adatokat kezdtek gyűjteni a hatóságok a koronavírusos fertőzöttek mobiljain keresztül. 

„Túl gyakran kiáltottak farkast" - interjú Csányi Vilmossal Válságban néha olyat is kell mondani, ami nem igaz, de célszerű. Csányi Vilmos szerint ilyenkor természetes reakció a vezetés elfogadása, ám az irányítók teljesítménye végül mérlegre kerül.

Koronavírus – De miért nem aggódnak túlzottan a fiatalok és az idősek? A jelek szerint az X generáció, azaz az 1965 és 1980 között születettek sokkal komolyabban veszik a pandémiát, hogy esetleg elkaphatják az új típusú koronavírust.

Itt vannak az appok, amikben egyedül is versenyt futhatsz másokkal Áprilisban több virtuális versenyt is tartanak azok számára, akik szeretne futni.

Kijárási tilalom? Több mint egy évezrede alkalmazzák már ezt a korlátozó eszközt A kijárási tilalmak története egészen az angolszász történelem hőskoráig nyúlik vissza: a déli Wessex trónján 871–899 közt ülő I. (Nagy) Alfréd döntött a szokás esti bevezetése mellett.

5 stratégia, amivel bizonytalan időkben is megőrizheted a munkád és a főnököd bizalmát Az, hogy jól végzed a munkád, csak a siker egyik fele. A másik az, hogy ezt mások számára is láthatóvá tedd.

Hasznosak szeretnének lenni a munkájukból kiesett dolgozók Különböző ágazatokban dolgozókkal beszélgettünk, akik meglepően nem csak a pénz miatt vállaltak ideiglenesen munkát a járvány időszakában, hanem mert képtelenek lennének otthon ülni. Sőt, azt is el tudják képzelni, hogy az új munkahelyüket a járvány után is megtartják. 

Az éttermét be kellett zárnia, most orvosokra és ápolókra főz a Michelin-csillagos séf „Hősökre főzünk - ez a mottó azt jelenti, hogy olyan embereknek, akik a foglalkozásuk miatt nem dolgozhatnak otthonról" - mondta el Max Strohe, a Tulus Lotrek étterem főszakácsa és társtulajdonosa.

Kik lesznek a home office nagy nyertesei és vesztesei? A koronavírus járvány megfékezése érdekében tömegek dolgoznak otthonról, sok cégnél ugyanakkor nincs meg az erre kialakított technológiai illetve szervezeti struktúra, a munkafolyamatokat kapkodva kell kidolgozni. Még azok a cégek is problémákkal néznek szembe akiknél eddig is volt home office, csak éppen nem a teljes céget kellett távmunka-módba állítani.