Menedzsment

unneples
Forrás: Bonusly

Tanuljunk ünnepelni!

Nem tudunk ünnepelni. Mit mond az ünnepről Máray? „Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.…” – Németh László coach, menedzsment tanácsadó és döntés specialista írása.

Számtalanszor szembesültem már a legkülönbözőbb méretű, profilú és életszakaszú cégekben végzett tanácsadói és coach munkám során, hogy a legtöbb vezető képtelen megállni egy nagy siker, valamilyen régóta vágyott cél elérést követően. Alig vannak, akik megengedik maguknak és társaiknak az öröm, büszkeség, a megvalósult álmok megélésének ünnepét.

Hiba lenne így tenni, egyből rohanni a következő kihívás felé. Hiba lenne nem azt kiemelni, ami a sikerhez vezetett, hanem – és ez a tipikus – arról beszélnél ehelyett, hogy mit "rontottunk el".

Máray Sándor így ír a Füveskönyben: „Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. (…) Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben. S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.”

Érdemes megfogadni! Egyetlen ponton árnyalom ezt az üzenetet: a családban a gyermekeknek, a cégben pedig a munkatársaknak valóban „elérkezik” az ünnep, ahogy Máray mondja, ám a vezetők felelőssége, hogy megteremtsék az ünnep lehetőségét és kereteit! A vezetők felelősség, hogy időt, teret, odafigyelést, néhány elismerő mondatot, és (mondjuk ki, ha nem is illik a kőkemény vezetőről alkotott képbe) szeretetet adjanak a méltóságteljes ünnephez.

Évek múlva pedig fog feltűnni, hogy éppen ezeket a pillanatokat leszünk képesek előhívni emlékeink közül kristálytisztán és átéléssel. Tegyük hát meg magunkért, társainkért és a világért, amely egy picit jobb hely lesz ennek hatására a közreműködéseddel.

Németh László, Gordio Solution Focus Team és SF Brief Coach, Menedzsment Tanácsadó