Menedzsment

award
Forrás: rtpi.org.uk

Rádiós kapta a Kovács Attila-díjat

Az 5. Digitális Esélyegyenlőség Konferencián adták át először az informatikai újságírásban kiemelkedő alkotásért járó Kovács Attila-díjat. Az NJSZT, az IVSZ és az Infotér által közösen életre hívott elismerést egy rádiós kolléga érdemelte ki. Gratulálunk!

Elek László újságíró, rádiós szerkesztő-műsorvezető, a Kossuth Rádió volt munkatársa kapta az első Kovács Attila-díjat az informatikai újságírás terén végzett tevékenységéért. Az év informatikai újságírója díjat a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és az Informatika a Társadalomért Egyesület közösen hirdette meg. A három szakmai szervezet a díjjal olyan újságírók munkáját ismeri el, akik sokat tesznek az infokommunikáció népszerűsítéséért, átfogó képet adnak az információs társadalom életminőséget javító képességeiről, adottságairól, felhívják a figyelmet az új lehetőségekkel járó, új típusú veszélyekre, illetve beszámolnak a modern infokommunikáció mindennapi életre gyakorolt hatásairól.

Elek Lászlót díjazták.
Elek Lászlót díjazták.

Elek László évtizedeken át volt a Magyar Rádió tudományos szerkesztőségének munkatársa, ahol számos, számítástechnikával, informatikával foglalkozó műsort készített. 1996-ban alapítója volt a Hálóban című műsornak, amely a Kossuth Rádió első, rendszeresen jelentkező, számítástechnikával, informatikával és internettel foglalkozó magazinja volt. Ezt követően a Digitális című, hasonló tematikájú műsort szerkesztette. A Rádió Kihívás című, naponta negyedórában jelentkező műsorában rendszeresen készített összeállításokat az informatika érdekességeiről, hasznáról és veszélyeiről.

Mint ismert, a legjobb informatikai újságírókat 2005 óta díjazzák, a díj alapításában az NJSZT mellett egy piaci cég is részt vett. Alföldi István, az NJSZT ügyvezetőjének javaslatára 2011-től díj – immár a fent említett három szakmai szervezet közös elismeréseként -- az egy éve elhunyt Kovács Attila újságíró nevét viseli. A díjat egyébként héttagú zsűri ítélte oda; a testület a három szervezet delegáltjaiból és kommunikációs szakemberekből állt.