Menedzsment

jazzband_cartoon_Mel_Thompson.jpg
Forrás: Mel Thompson
Mit tanulhatunk mi, cégvezetők, egy kiemelkedő zenésztől és zenekar-vezetőtől?

„Fontos, kivel zenél az ember” – szürke eminenciások dicsérete

Volt szerencsém néhány éve Borbély Mihállyal, a kiváló jazz-zenésszel közösen megvalósítanom néhány workshopot. Ő a közelmúltban a jazzMA.hu szakmai oldalának szavazásán elnyerte többek között az év albuma, az év zeneszerzője és az év klarinétosa címet, ezzel eszembe juttatva egy azóta is bennem élő történetet.

1. felvonás Az időközben legendássá vált együttesének nagybőgőséhez sok-sok évvel ezelőtt egy koncert utáni baráti beszélgetésen odament egy némileg kapatos úriember, és így kötekedett vele: „Figyelj! Te szinte mindegy, hogy mit csinálsz ott a háttérben, úgyse veszi észre senki, hogy mit művelsz, tök mindegy mit játszol, pam-pim vagy pim-pam!”

2. felvonás Évekkel később egy előadás erejéig a budapesti Zeneakadémiára látogatott egy világhírű zenész, zenekarvezető. Mihály – aki akkor már az Akadémián tanított – sok kiváló zenésszel, professzorral és diákkal együtt szorongott a zsúfolásig telt teremben. Az előadó egyik első kérdése ez volt a hallgatósághoz: „Önök szerint ki a zenekar legfontosabb tagja?”
Természetesen sokféle válasz érkezett, amelyek döntő része a szólistákat nevezte meg, legyen az hegedűs, gitáros vagy szopránszaxofonos… (Talán nem véletlen, hiszen döntő többségében éppen ezek az emberek ültek a nézők soraiban. :) )
Valljuk be kívülállóként és nézőként mi is őket ünnepeljük. Őket, akik a rivaldafényben elöl állnak, és elkápráztatnak minket virtuozitásukkal, könnyedségükkel és lenyűgöző egyéniségükkel.
Az előadó azonban lehűtötte a kedélyeket, mert ezt mondta:
„Nem, hölgyeim és uram, nem! Az Önök zenekarának legfontosabb emberei a bőgősök és a dobosok, a ritmusszekció. Ők diktálják és határozzák meg a teljes produkció alapját. Ha ők nem képesek megteremteni és fenntartani a biztos alapokat és a szükséges feszültséget, akkor összeomlik minden.”

Hát ennyit a pam-pimről és pim-pamról… és arról, hogy kik is fontos emberek a cégedben?
Nagyon sokszor feledkezünk el azokról, akik a biztonságot teremtik meg számunkra alig észrevehetően. Számunkra, akik a külvilág előtt villogunk, a cég arcai vagyunk, és sokszor abban a hitben ringatózunk, hogy a szólisták a legfontosabb kreatúrák a világon.

Gratulálok Borbély Mihálynak a megérdemelt elismerésekhez, és köszönöm e történetet, ismét emlékezetembe idézve, hogy „Fontos, kivel zenél az ember”. 
Torzó maradna e néhány rövid sor zene nélkül. Íme! (YouTube-videó.) 

Németh László (Gordio) – SF Team és SF Brief Coach, Menedzsment Tanácsadó
Ha valami kreatív, energizáló erőt szeretnél megtapasztalni cégedben, írj ide!