Piackutatás

gps navigáció okostelefon térkép map
Forrás: ITB

Gps, vagy papírtérkép?

Nemtől és kortól függően eltérő igények mutatkoznak a különböző gps alapú navigációs eszközök használatára a céges autók esetében.

 

A cégautó használók többsége gps alapú navigációs eszközzel tájékozódik a hazai utakon – derül ki a LeasePlan Hungária Zrt. nevű flotta- és gépjárműkezelő vállalat kutatásából. Mint kiderítették, közel százötven megkérdezett gépjárműhasználó kétharmada tart ugyan hagyományos, papír alapú térképet a gépkocsiban, de a mindennapokban 90 százalékuk inkább a műholdas navigációra támaszkodik úti célja megtalálásához. A válaszok alapján a férfiak autóinak 57 százalékában, azaz közel másfélszer akkora arányban fordul elő beépített vagy hordozható gps készülék, mint a nők járműveiben. Az 50 év feletti korosztálynál gyakoribb, hogy hagyományos, papír alapú térképen követik a kiválasztott útvonalat. A tájékozódás modernebb formái közül a 30-40 év közötti korosztály hasonló arányban támaszkodik a telefonos és a különálló gps készülékkel történő navigációra. Az ennél fiatalabb cégautót vezetők elsősorban az okostelefonos alkalmazásokat kedvelik, a 40 év feletti korosztály pedig inkább az önálló navigációs berendezés használatát preferálja.

"Szakértők szerint az elkövetkező években fellendülés várható a gyári, beépített navigációs megoldások és az okostelefonok integrációja, valamint a mobilinternet általános térnyerése révén" - állítja a LeasePlan.