Legfrissebb

növekedés_bélyeg
Forrás: www.socialedge.com

A gyorsuló világnál is jobban gyorsul az internet

Európában Pécs és Miskolc a szélessávú kapcsolatokkal legnagyobb arányban rendelkező két város, legalábbis az Akamai friss jelentése szerint.

A világ élmezőnyébe tartozó tíz országban átlagosan 18 százalékkal nőtt az internet sebessége 2009 harmadik negyedévében a második negyedévhez képest. Az élen Dél-Korea, Japán és Hong Kong áll, 14,6, 7,9, illetve 7,6 megabit/másodperces átlagos sebességgel, jócskán felülmúlva a világátlagot jelentő 1,7 megabit/másodpercet.

Átlagos internethozzáférési sebesség, megabit/másodpercben
Átlagos internethozzáférési sebesség, megabit/másodpercben
A számok az Akamai cég State of the Internet jelentéséből származnak, és azokra az adatokra alapozódnak, amelyek az Akamai saját hálózatából származnak. Saját bevallása szerint az Akamai rendszerén a világ internetforgalmának 20 százaléka halad át: elsősorban globális nagyvállalatoknak kínál megbízható internetes infrastruktúrát. Ügyfélköréből adódóan a lakossági hozzáféréseket nem igazán veszi figyelembe; így állhat elő az a helyzet, hogy a kapcsolatok mért átlagsebessége szerinti országsorrend negyedik helyén Románia áll, megelőzve például Svédországot, és ezért fordulhat elő, hogy bizonyos országoknál csökkent az átlagsebesség. Ezen a listán az Egyesült Államok csak a 18., 3,9 megabites átlagsebességgel; a világ vezető technológiai hatalma más felmérések szerint sem áll az internetes világ élén, már ami a sebességet illeti.

Más mutatókat nézve a mindennapi tapasztalatokhoz közelebb álló eredmények jöttek ki. Az egy lakosra jutó egyedi ip-címek tekintetében egyértelmű Észak-Európa dominanciája (az első három Norvégia, Svédország és Finnország), és nem sokban különbözik a helyzet, ha a szélessávú ip-címek arányát nézzük. Magyarországnak is kijut némi dicsőség: Európában Pécs és Miskolc az a két város, ahol a legnagyobb arányú a szélessávú kapcsolatok aránya. Az 5 megabit/másodperces kapcsolatok Pécsen az összes elérés 90, Miskolcon 88 százalékát teszik ki, de a lista hatodik helyére még Debrecen is felfért, 76 százalékos aránnyal.

Az Akamai által követett 226 ország valamivel kevesebb mint felében, 103-ban volt 1 megabit alatt az átlagos sávszélesség, hét országban pedig a 100 kilobit/másodpercet sem érte el. A legrosszabbul teljesítő országok jellemzően kis csendes-óceáni vagy indiai-óceáni szigetállamok.