Technology

MI_avatar.jpg
Forrás: 123rf.com

Öntudatra ébredhetnek a gépek?

A Replika nevű, mesterséges intelligenciával foglalkozó cég ügyfeleinek személyre szabott chatbotokat, azaz olyan virtuális avatarokat kínál, amelyek képesek beszélgetésbe elegyedni a felhasználókkal, továbbá hallgatnak is rájuk. A vállalat szerint klienseiktől számos üzenetet kapnak naponta olyanoktól, akik úgy gondolják, chatbot barátjuk egy érző lény.

A Replika vezérigazgatója, Eugenia Kuyda aggódik a mesterséges intelligencia (MI) öntudatra ébredésébe vetett hit miatt, mivel a technológia még gyerekcipőben jár. A vezető szerint cége számos intézkedést tesz annak érdekében, hogy azon felhasználókat, akik az MI tudatosságában hisznek, felvilágosítsák, mielőtt „túl mélyre merülnének”. Úgy véli, azok az emberek, akik érző lénynek hiszik a chatbotokat, nem hallucinálnak, továbbá téveszméik sincsenek. „Beszélnek a mesterséges intelligenciával, és ez a tapasztalatuk”, vélekedik.

A gépek tényleg öntudatra ébredhetnek?

Egy gép öntudatra ébredésének kérdése nemrég a figyelem középpontjába került, miután a Google egyik vezető szoftvermérnöke, Blake Lemoine nyilvánosságra hozta azon meggyőződését, mely szerint a vállalat LaMDA elnevezésű mesterséges intelligenciával rendelkező chatbotja egy saját tudattal rendelkező személy – számolt be a Reuters.

A lap rámutatott, hogy a Google és más vezető tudósok is elutasították Blake Lemoine álláspontját. Szerintük a Google chatbotja egy összetett algoritmus alapján működik, amelyet pontosan arra terveztek, hogy meggyőzően legyen képes emberi nyelven kommunikálni. Oren Etzioni, az Allen Institute for AI kutatóintézet vezérigazgatója szerint „nem szabad elfelejtenünk, hogy minden látszólag intelligens program mögött csapatnyi ember áll, akik hónapokat, akár éveket is eltöltöttek azzal, hogy megtervezzék ezt a viselkedést”.

Ennek ellenére Eugenia Kuyda kiemelte, a jelenség, mely szerint a felhasználók elhiszik, hogy egy tudatos entitással beszélgetnek, nem ritka a szórakoztató chatbotok használatában úttörő fogyasztók milliói között. „Meg kell értenünk, hogy ez létező jelenség, mint ahogy vannak emberek, akik pedig a szellemekben hisznek”, mondta. Hozzátette, a Replika felhasználói naponta több száz üzenetet küldenek a chatbotjuknak, ezáltal kapcsolatot létesítve velük.

Kuyda mindemellett azt is elmondta, habár a mesterséges intelligenciával bíró modelleket mérnökeik programozzák és a tartalomért felelős csapatuk tagjai utasítási kódokat és adatokat írnak hozzá, néha előfordul, hogy nem tudják megmondani, honnan érkeznek a chatbotok bizonyos válaszai és mi alapján adják válaszreakciójukat, írta a hirado.hu.