Technology

raketa
Forrás: euroc.pt

Kutatórakétát építenek magyar diákok

Szuperszonikus kutatórakétát épít a BME Aerospace Team, amelynek magját egyetemi hallgatók adják. A csapat célja, hogy utat nyisson a rakétatudományok iránt érdeklődő hallgatók következő generációja előtt. 

A BME Aerospace Team az NMHH főtámogatásával első és egyedüli magyar csapatként vesz részt októberben az egyetemi rakétafejlesztés legrangosabb európai versenyén, a European Rocketry Challenge (EuRoC) 9000 méteres kategóriájában. Céljuk, hogy Magyarországon elsőként érjék el kutatórakétájukkal a 9 kilométeres magasságot. 

A 16 fős csapat (11 férfi, 5 nő) összetétele igen vegyes, hiszen a tagok között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus. A csapat tagjai munkájukkal szeretnének hozzájárulni a hazai űrszakma fejlődéséhez és elismertségének növeléséhez. 

A projekt során egy egyedi szuperszonikus szuborbitális (a hangsebességnél gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő) kutatórakéta készül. A rakéta 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú lesz. A csapattagok a megalakulástól a versenyig mintegy 15 ezer munkaórát töltenek a projekt megvalósításával, amibe a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek, valamint a terepen történő tesztelések is beletartoznak. A csapat kiemelt célja az is, hogy két tudományos kísérlet elvégezzenek: egy orvosbiológiai, valamit egy légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszerrel látják el. 

A szeptemberi EuRoC 2022 nemzetközi rakétaversenyen 25 egyetemi csapat több mint 500 hallgatója méri össze tudását. A magyar csapat a hazai légi- és űripar képviselőinek – egyetemek, kutatóintézetek, cégek, állami szereplők – széles körű támogatását élvezi. 

A BME-n egyébként már évek óta folynak sikeres űrprogramok. 2019. végén a világon elsőként sikerült Föld körüli pályára állítani zsebműholdakat, az 5x5x5 centiméteres SMOG-P-t és az 5x5x10 centis ATL-1-et.