Technology

szellszilard
Forrás: ITB

Az energiaközösségeké a jövő?

Az energiát helyben megtermelő és felhasználó energiaközösségek jelenthetik az egyik kiutat az energiaválságból. Az általuk támasztott újszerű informatikai igényekre magyar vállalat fejlesztett megoldást. 

Az Európai Unió karbonsemlegességre irányuló intézkedései egyre nagyobb teret engednek a megújuló, zöld erőforrásoknak. Az EU klímavédelmi politikájának célja, hogy 2030-ra az energiaellátás 32 százaléka megújuló energiahordozók felhasználásából származzon, ez pedig a leggyorsabban a nap- és a szélenergia segítségével történhet meg. 

A napelemes rendszerek rohamos terjedése tette lehetővé, hogy hazánkban és az Európai Unióban is egyre több energiaközösség jöjjön létre, amelyek saját maguk termelhetik meg a szükséges energiát. Az Európai Unió 2016-ban elfogadott ‘Megújuló Energia Irányelve’ alapján az energiaközösségeknek nem csak a termeléshez van joguk, de a megújuló energiából származó energiát értékesíthetik is, amely plusz bevételt jelenthet a közösség számára. A közösségek hatékonyan vehetik fel a harcot az energiaszegénységgel szemben, hiszen a közösség célja, hogy az energia a szociálisan hátrányos háztartások számára is elérhető legyen, és az megújuló energiából (napenergia, biomassza, szélenergia) valósuljon meg.  

2050-re az EU becslései szerint az európai kontinensen az energiatermelés 37 százaléka energiaközösségek által valósulhat meg, így kulcsfontosságú a használatra kész felület biztosítása számukra. 

“Olyan megoldást szerettünk volna fejleszteni az energiaközösségek számára, ahol az aktuális fogyasztás mellett pontosan előrejelezhető a várható termelés is, így a rendszer sokkal biztonságosabb, és kiszámíthatóbb a háztartások költséghatékonyságának érdekében. A felügyeleti rendszer nem csak pontos képet mutat a telepített napelemek működéséről, de számos IoT platform funkcióval is rendelkezik, így a háztartások okos mérőeszközei egységesen kezelhetőek”, mondja Széll Szilárd, a Grape Solutions Zrt. vezérigazgatója. 

Az energiaközösségek részére készült felület lakossági és adminisztrátori nézetet biztosít, ahol a közösség tagjai rugalmasan kezelhetik szerződésüket, azonnal értesülhetnek eszközeik teljesítményéről, illetve az automatikusan generált számla után az online fizetési rendszeren keresztül egy kattintással kifizethetik aktuális áramfogyasztásukat.  

“A felület semmivel sem bonyolultabb, mint a már megszokott áramszolgáltatók számlabefizetési rendszerei, azonban a tagok jóval több információt kapnak a közösség várható energiatermeléséről, és aktuális fogyasztásáról”, tette hozzá.