Technology

Adatközpont_1
Forrás: 123rf.com

A felhő is leolvadt a brit hőségben

A Google és az Oracle felhőszolgáltatásai is leálltak időlegesen, miután a brit adatközpontok nem tudtak megbirkózni a soha nem látott hőhullámmal. 

Nagy-Britanniában mostanáig még soha nem mértek 40 fok feletti hőmérsékletet. Az extrém hőség számtalan gondot okozott a szigetországban: elgörbülő sínek, olvadó aszfalt az utakon, felpúposodó kifutópályák Lutonban, de nem kímélte a szélsőséges körülményekre fel nem készített informatikai infrastruktúrát sem. 

Az Oracle Cloud londoni adatközpontja volt az első, amely kedden feladta a harcot a 40 fok körüli hőmérséklettel, és a számítógépek komolyabb károsodásának megelőzése érdekében lekapcsoltak egyes nem-kritikus komponenseket. A leállás miatt az Oracle Cloud egyes felhasználói csak nagyobb késleltetéssel tudták elérni a szervereken tárolt adataikat. Az érintett szervereket ugyan újra bekapcsolták, de az Oracle Integration Cloud erőforrásainak egy része még szerdán is érintett volt. 

A Google hasonló problémákat tapasztalt londoni adatközpontjában. A felhőszolgáltatásait kiszolgáló szerveken szokatlan számú hiba fordult elő, nőtt a válaszidő és egyes szerverek ki is estek a szolgáltatásból. A hibák által érintett szolgáltatások között volt a Google Cloud Storage, a Cloud Machine Learning, a Cloud Firestore  és a Cloud Datastore. A szolgáltatásokat ugyan helyreállították, de bizonyos hibák továbbra is megmaradtak. A szolgáltató jelentése szerint kisebb számú HDD még mindig érintett, és I/O hibákat jelez – ami lefordítva nagyjából annyit tesz, hogy megsültek a merevlemezek. A HDD-ket ritkán tervezik arra, hogy 50 fok felett működjenek, és amikor kint 40 fok van, könnyen előállhatnak olyan hőmérsékleti körülmények a zsúfolt számítógépekben, hogy a mechanikus merevlemez már nem bírja tovább, és feladja a küzdelmet. 

A világ különböző tájain működő adatközpontok rutinszerűen megbirkóznak az olyan hőhullámokkkal, amelyek most Nagy-Britanniát sújtották. London viszont először tapasztalt 40 fok feletti hőmérsékleteket, és mint kiderült, az ország infrastruktúrája nem volt felkészülve erre a melegre.