Security

security_1
Forrás: pixabay.com

Ne fizess, ha zsarolnak, van ingyenes fájlvisszaállítási megoldás!

Nem kell fizetni, ha zsarolóvírus támad meg: ingyenesen elérhető eszközök állnak rendelkezésre a fájlok visszaállítására. 

Az elmúlt években az egyik legkomolyabb fenyegetéssé váltak az interneten a zsarolóvírusok (ransomware). Ezek azok a kártevők, amelyek titkosítják a megtámadott számítógép (vagy akár a teljes vállalati hálózat) összes adatát, hogy aztán a támadók csak súlyos összegek kifizetése után adják meg a titkosítást feloldó kódot – ha egyáltalán megadják, és nem lépnek le a pénzzel. 

A megtámadott sokszor azt hiszik, hogy csak két választásuk van: fizetnek, mint a katonatiszt (és remélik a legjobbakat), vagy keresztet vetnek a zárolt adataikra, és próbálnak túlélni. Pedig van egy harmadik opció is, ráadásul ingyenes: online elérhető eszközök, amelyekkel feloldhatjuk a fájlok titkosítását. A No More Ransom kezdeményezés már hat éve segíti a zsarolóvírusos kibertámadások áldozatait. A portált 2016-ban hozta létre az Europol, a holland rendőrség és néhány információbiztonsági vállalat. Kezdetben csak négy eszközt kínált a különféle zsarolóvírusok ellen és csak angol nyelven volt olvasható.

Mostanra 136 eszköz érhető el a weboldalon, amelyek 165 különféle zsarolóvírus (köztük a Gandcrab, REvil/Sodinokibi vagy a Maze/Egregor/Sekhmet) ellen kínálnak gyógyírt. A kezdeményezéshez már közel 200 partner csatlakozott a közszférából és a magánszektorból, folyamatosan újabb és újabb eszközöket kínálva a friss kártevők ellen. A 37 nyelven – köztük magyarul is - elérhető portál az elmúlt évek során már több mint 1,5 millió embernek segített sikeresen visszaállítania a kiberbűnözők által titkosított adatait. 

A kiberbiztonságra is igaz viszont, hogy a megelőzés többet ér, mint a legjobb gyógymód. Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogy minél kisebb valószínűséggel essél zsarolóvírusos támadás áldozatává, és ha mégis beüt a baj, minél kisebb legyen a kár: 

- Rendszeresen készíts biztonsági másolatot az elektronikus eszközeiden tárolt adatokról! 

- Óvatosan kattints – biztosan tudod, hova vezet a link? 

- Ismeretlen feladótól érkezett csatolmányokat akkor se nyiss meg, még ha fontosnak is tűnik! 

- Tartsd mindig naprakészen az operációs rendszeredet és a víruskeresődet, töltsd le hozzájuk a frissítéseket! 

- Ha megfertőzött a zsarolóvírus, semmiképpen ne fizess! Jelentsd az esetet az illetékeseknek, és keresd meg a megfelelő eszközt a No More Ransom oldalon!