ITexec

Tanka László tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai főosztályvezetője
Tanka László tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai főosztályvezetője
Forrás: ITB
Projekt

Tablet a szerben

Különös szaknyelvi környezetek keverékét figyelhette meg élesben, aki részt vett a héten egy uniós projekt sajtónyilvános zárórendezvényén. Egy olyan fejlesztés végéről tettek jelentést a megvalósítói (a „jelentést” akár szó szerint is veheti az, aki katonaviselt), amely mindannyiunk számára, akik ebben az országban élnek, rendkívüli jelentőséggel kell, hogy bírjon. Elmondom, hogy miért gondolom így.

Hazánk katasztrófavédelmének jövőbe mutató projektje, amelyről egy rövid betekintéssel szolgálok most, a „Döntéstámogató rendszer” címet viseli, és a KEHOP 1.6.0-15-2016-00023 uniós azonosító alapján található meg a különféle dokumentumrendszerekben. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épületében, a Szent Flórián termében megrendezett projektzáró eseményre a katasztrófavédők egyenruhában érkeztek, hogy ezzel is jelezzék az alkalom kiemelten fontos voltát.

A projekt elindítását elhatározó vezetők magasra tették a lécet. Az megvalósuló új rendszernek átfogó megoldást kell nyújtania a katasztrófavédelem (tűzoltás és mentés, polgári védelem és iparbiztonság) tervezési, hatósági, operatív feladatainak az elvégzéséhez. Az induláskor kitűzetett, hogy a projekt eredményei legyenek a katasztrófavédelem teljes szervezetének a tevékenységére pozitív hatással, valamint támogassák a szervezeti struktúra egyes szintjein elhelyezkedő irányító és végrehajtó egységek operatív munkavégzését.

Nem kérdés, hogy a kitűzött célokat csakis a katasztrófavédelem főtevékenységeinek (lásd előző bekezdés) digitalizációjával lehetett elérni, az informatikai infrastruktúra átfogó korszerűsítésével. A projektnek adott cím, a „Döntéstámogató rendszer” nem törekszik azoknak a gyökeres változásoknak még csak sejtetésére sem, amelyeknek köszönhetően a mindennapokban a használóinak dolga mostantól egyszerűbbé válik.

Az emlegetett projektzáró eseményen élő bemutató szolgált ízelítővel arról, hogy milyen módon más mostantól a vonuló szerek (a hétköznap nyelvén: az helyszínre kivezényelt tűzoltókocsik) és az irányító központ közötti információs kapcsolat. Tanka László tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai főosztályvezetője (képünkön) a térinformatikai alaprétegre felépített rendszer azon kommunikációs csatornáját mutatta be, amelynek köszönhetően a védett hangkommunikációs lehetőség mellett a szerben ülő tűzoltók a helyi döntéseik kialakításához valós időben érhetik el és hasznosíthatják a rendelkezésre álló, irányítói szinten részletes információkat. A szerhez rendelve egy tablet működik, amely e kommunikációs csatorna felhasználói felületét adja, a tabletek esetében megszokott egyszerű kezelhetőséggel.

Kétirányú e kapcsolat a szer és az irányítók között, ugyanis a tableten keresztül a helyszínen tevékenykedők információkat küldhetnek az irányítóknak, tölthetnek fel a megfelelő adatbázisokba, információs könyvtárakba. A rendszer arra is lehetőséget ad a szer legénységének, hogy térképen azonosítsa a helyre kivezényelt többi egységeket, azok pozícióját és hívónevét.