Ipar 4.0

Juhász Márton, Schneider Electric
Juhász Márton, Schneider Electric
Forrás: ITB
Az adatok pörgetik a negyedik ipari forradalmat

Napi szintű hatékonyságnövelés

Akár napi szinten is növelhetik működési hatékonyságukat a termelőcégek a széles körű adatgyűjtésre és az információk gyors feldolgozására alapozva. A Schneider Electric alkalmazásai támogatást nyújtanak az energiaelosztással és -felhasználással kapcsolatos költségek csökkentésére, hozzájárulnak a kulcsfontosságú eszközök biztonságos üzemeltetéséhez.

A negyedik ipari forradalom egyik fő jellemzője a digitális megoldások megjelenése a gyártásban, amelyek nem csupán jelentős mértékben növelik a hatékonyságot, de ellenállóbbá is teszik a cégeket a váratlan helyzetekkel szemben. Ahhoz azonban, hogy a fejlett digitális technológiák, köztük a mesterséges intelligencia és az ehhez kapcsolódó gépi tanulás igazán jól tudjanak működni, elengedhetetlen a gyártási funkciók széles körének mérése. Az így kapott adatok felhasználásával pedig folyamatosan lehet dolgozni a hatékonyság növelésén a megfelelő háttérrendszerek bevetésével.

„A gyártásban használt berendezéseken lévő kamerák, érzékelők, egyéb mérőeszközök által gyűjtött adatok felhasználásával egy tanácsadó szoftver képes olyan információkat nyújtani, hogy az egyes folyamatokba hol érdemes beavatkozni annak érdekében, hogy még hatékonyabb legyen a termelés. Ráadásul mindezt nagyon rövid periódusokban, akár napi szinten is meg lehet tenni. Persze ahhoz, hogy a rendszerünk így tudjon javaslatokat tenni, megfelelő mennyiségű információra van szükség. Az általunk használt alkalmazásoknak megvan az az előnye is, hogy globális jelenlétünkből adódóan a világ számos pontjáról gyűjtik a tapasztalatok, azt, hogy milyen módosítások milyen eredményekkel jártak, amelyeket aztán természetesen más ügyfeleinknél is tudnak hasznosítani”, mondta el Juhász Márton, a Schneider Electric üzletfejlesztője.

A vállalat által kínált tanácsadó alkalmazások közé tartozik az EcoStruxure Power Advisor, amelynek segítségével az energiaelosztási rendszereik hatékonyságát növelhetik a termelőcégek. Az energiafelhasználás hatékonyságának fokozása a jelenlegi piaci helyzet mellett klímavédelmi okokból is rendkívül fontos szempont. A Schneider Electric megoldása az energiaelosztás klasszikus berendezéseinek – kapcsolószekrények, transzformátorok, trafók, védelmi eszközök, stb. – adatait elemezve képes javaslatokat megfogalmazni arra vonatkozóan, hogyan lehet az egyes készülékek hatékonyságát javítani. Az EcoStruxure Power Advisor növeli a hálózat megbízhatóságát, segít lekövetni a hálózaton történő változásokat, valamint használatával a felhasználók optimalizálhatják az üzemeltetői csapat működési hatékonyságát is. A megoldás alkalmazása révén akár napi szintű hatékonyságnövekedést is elérhetnek a vállalkozások.

Szintén nagy segítséget nyújthat a termelőcégeknek az EcoStruxure Asset Advisor, amely a kis- és középfeszültségű rendszerek, szünetmentes tápegységek, frekvenciaváltók állapotát elemzi. A folyamatos monitorozás lehetővé teszi a kulcsfontosságú berendezések állapotának követését valós időben, a beérkező adatok, illetve a múltból rendelkezésre álló információk alapján pedig a rendszer a prediktív karbantartáshoz és az üzemeltetéshez nyújthat támogatást.

A megújuló energiaforrások integrálásához nyújt támogatást az EcoStruxure MicroGrid Advisor, amely a megújuló forrásból származó, illetve a hálózati áram hatékony felhasználásában segít. A rendszer számos változó – környezeti tényezők, áram ára, stb. – alapján tesz javaslatot arra, hogy mikor, melyik forrásból származó áramot érdemes felhasználni.