Ipar 4.0

64_106927245_l.jpg
Forrás: ITB
A mesterséges intelligencia az új ipari forradalom fontos része

Ha tiszták az adatok, felgyorsul a döntési folyamat

A hazai termelőcégek is nyitottak a mesterséges intelligencia alkalmazására, ahhoz azonban, hogy igazán hatékony legyen a technológia, tiszta adatokra van szükség. Globálisan a tavalyi 85 milliárd dollárról 2025-re 200 milliárdra nőhet a vállalkozások által MI-re költött összeg.

Nyitottak a hazai termelőcégek a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására. Gém Péter, a 4iG szakértékesítési és üzletfejlesztési igazgatójának tapasztalatai szerint, aki lapunknak nyilatkozva hozzátette azt is, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyek versenyben akarnak maradni, nincs is nagyon más választásuk, mint haladni a korral, használni az új innovációkat, köztük az MI-t is. A mesterséges intelligencia alapú szoftverek használata már nem új keletű dolog, és meglehetősen elterjedt, elég csak a virtuális asszisztensekre, vagy éppen a fejlett képelemző szoftverekre gondolni, amelyek egyaránt jó szolgálatot tehetnek a gyártás felügyeleténél, a minőségellenőrzésnél, vagy például a beléptetésnél, ha rendelkeznek arcfelismerő funkcióval. Hardverközeli alkalmazásként az MI-vel támogatott robotok a legáltalánosabbak, amelyeket a gyártás mellett logisztikai feladatokra is bevetnek.

A jó adat az alap

Gém Péter, 4iG
Gém Péter, 4iG
„Az MI használata kapcsán azt lehet mondani, hogy az adatelemzés kulcsfontosságú. Ahhoz pedig, hogy ez jól működhessen és tényleg hasznosítható eredményt hozzon, arra van szükség, hogy tiszta, megbízható adatok álljanak rendelkezésre. Ehhez el kell érni, hogy minden érintett ugyanazt értse adat alatt, a vállalatirányítási rendszertől kezdve a gyártástervezéssel foglalkozó szakembereken át a feladatokat végrehajtó operátorokig. Vagyis úgy tudjon végigmenni egy adott adat a teljes folyamaton, valamennyi rendszeren, hogy közben nem sokszorozódik, nem torzul – így kapunk tiszta adatokat, amelyekkel már hatékonyan lehet dolgozni az MI bevetésével. Ha még mindehhez hozzájön a hitelesítés, például blokklánc technológia révén, akkor még jobb a helyzet, de azt gondolom, hogy erre még várnunk kell néhány évet”, mondta el Gém Péter.

A szakember szerint, ha sikerül tiszta adatokat generálni, akkor azok elemzésével komoly előnyöket érhetnek el a termelőcégek, példaként említette a karbantartást. Bár a gyártók természetesen meghatároznak karbantartási periódusokat, a változatos környezet és használat miatt előfordulhat, hogy a gyártóberendezéseknél ettől eltérő ütemezéssel lenne szükség beavatkozásra. Az MI segítségével végzett adatelemzés lehetővé teszi, hogy időben észleljék, ha időszerűvé válik a karbantartás, így azt be lehet ütemezni, és elkerülhető a váratlan meghibásodással és nem tervezett leállással járó komoly veszteség.

„Egy új ipari forradalom korszakát éljük, amelyben az MI is egyre fontosabb szerepet játszik. Egyértelműen látszik, hogy akik tiszta adatokkal rendelkeznek, megbízhatnak a birtokukban lévő információkban, azoknál a vállalkozásoknál felgyorsul a döntés folyamata. Ha pedig kiderül, hogy az adott helyzetben gyorsan meghozott döntés nem száz százalékosan, hanem csak 80 százalékban hatékony, az MI ebből is képes tanulni, és a következő alkalommal már ehhez igazítja a számításait. Úgy gondolom, hogy a jövőben alapvetően minden olyan területen megjelenhet a gyártásban a mesterséges intelligencia használata, ahol gyors döntésre van szükség. Most a saját tapasztalataink alapján úgy látom, hogy a kameraszenzoros képfelismerés és a prediktív analitika egyre népszerűbb. Véleményem szerint egyelőre az MI fő szerepe a termelésben az, hogy segítse a gyártás csúcsra járatását. Ha ezt sikerül elérni, akkor jönnek a következő fejlesztések. Most még az útkeresés fázisában vagyunk, és szerintem még idő kell ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, hol tudjuk a legjobb eredményt elérni a legkisebb befektetéssel a mesterséges intelligencia támogatásával”, fejtette ki Gém Péter.

Gyorsan bővül a piac

Az MI használata lehetővé teszi a termelőcégek számára, hogy okosabb gépeket állítsanak munkába, amelyek már ma is képesek olyan feladatokat önállóan elvégezni, mint az önellenőrzés, vagy a diagnosztika. A mesterséges intelligencia azon képessége, hogy segít az ipari vállalkozásoknak előre jelezni a karbantartási igényeket és csökkenteni az állásidőt, azért is kezd kritikus jelentőségűvé válni, mert egyre nehezebb biztosítani az idősebb, jól képzett munkavállalók utánpótlását, ami már most is érezhető problémákat okoz, hiszen a vállalatoknál nem áll rendelkezésre a szükséges tudás a hatékony és eredményes működéshez.

Alkalmazkodóképesség és ellenállóság

Az Ipar 4.0 koncepció megvalósítása, az új, digitális technológiák alkalmazása kulcsfontosságú a termelőcégek számára annak érdekében, hogy a gyorsan változó piaci körülmények között – amilyenekre az elmúlt években bőven volt példa a Covid-járványtól az orosz-ukrán háborúig – talpon maradhassanak, és megőrizzék versenyképességüket. A McKinsey & Company felmérése során megkérdezett gyártócégek képviselői közül 94 százalék vélekedett úgy, hogy az Ipar 4.0 rendszerek segítenek abban, hogy a Covid-járvány alatt is fenntarthassák a működésüket, a válaszadók valamivel több mint fele, 56 százaléka pedig egyenesen kritikus fontosságúnak nevezte a digitális technológiákat a pandémiára adott reakciójuk szempontjából. A megkérdezettek 96 százaléka jelezte, hogy az Ipar 4.0 megoldások segítségével sikeresen reagáltak az új kihívásokra, míg az ilyen rendszereket nem alkalmazó termelőcégek esetében mindössze 19 százalék volt ez az arány.

Az IDC tavalyi becslésében a 2021-es, MI-hez kapcsolódó költéseket világszinten 85,3 milliárd dollárra becsülték. A kutatócég a 2021 és 2025 közötti időszakra fogalmazott meg egy előrejelzést ebben a tanulmányában, amely szerint a vizsgált periódus végére már meghaladhatja a 200 milliárd dollárt a vállalkozások által MI-re fordított összeg, ami évente átlagosan 24,5 százalékos bővülést jelent.

Az MI-technológiákra költött pénzt vizsgálva a kiskereskedelem és a bankszektor jár élen, mindkét szegmens közel 14 százalékos részesedéssel bír a teljes költésből, míg a harmadik ágazat ebben az összevetésben a gyártóipar: az MI-megoldásokra szánt összeg majdnem tíz százalékát a termelőcégek adják. Az IDC szakértői szerint a gyártásban érdekelt vállalatok főként minőségellenőrzésre és a preventív karbantartás automatizálására használják a mesterséges intelligenciát.