Ipar 4.0

70_11483829_l.jpg
Forrás: ITB
Így lehet olcsóbb az Ipar 4.0

Bűvészdoboz cégvezetőknek

Az egyedi szoftverfejlesztési igényektől a dobozos termékek felé mozdultak el a gyártó kkv-k. A lépés nemcsak a felpörgetett digitalizációnak köszönhető, de költséghatékonyabb és kevesebb humán erőforrást is igényel.

Egy IoT- vagy Ipar 4.0 rendszer sokkal több, mint amennyit a végfelhasználó lát belőle. Számtalan komponensből áll, amelyek a legkülönfélébb feladatokat látják el: ilyen például az adatok gyűjtése, konvertálása és feldolgozása; az információk továbbítása és tárolása; bizonyos funkciók kiemelése; neurális hálózatok és big data algoritmusok használata; végül a végeredmény felhasználóbarát interpretálása. A modern, internet alapú IoT-rendszerek infrastrukturálisan annyira összetettek, hogy kialakításuk szinte lehetetlen valamilyen IoT-platform használata nélkül.

Kell egy platform

Egy IoT-platform felhő alapú és/vagy on-premise szoftverelemek halmazaként szervezi az IoT-eszközök és az IoT-alkalmazások közötti adatmozgást. Az IoT-platformokat gyakran köztes szoftvernek nevezik, mert speciális szoftverhídként működnek, amelyek összekötik a hardvert és az alkalmazási rétegeket. Az IoT-platformok összekapcsolhatóságot, integritást és dinamikus kompozíciót biztosítanak a kommunikáció és információáramlás megkönnyítéséhez, az eszközök kezeléséhez, a rendszer testreszabásához és a szolgáltatások személyre szabásához. Így a felhasználók számára ellenőrzött szoftvereszközöket biztosítanak, amelyek segítenek feltárni az IoT infrastruktúrában rejlő lehetőségeket.

Általános szabály, hogy az IoT-felhőplatformok teljes körű megoldások, amelyek egyesítik az olyan képességeket, mint az alkalmazásfejlesztés, az eszközkezelés, a kapcsolatkezelés, az adatgyűjtés és -tárolás, valamint az adatelemzés és -vizualizáció. Fő céljuk, hogy kiküszöböljék az IoT-rendszerek telepítésének és megvalósításának bonyolultságát, és működőképes intelligenciát nyújtsanak az IoT-fejlesztők és -szolgáltatók számára irányítópultok, alkalmazásszoftverek, API-k, adatmotorok vagy különböző algoritmusok segítségével. Végül pedig az IoT-platformok elvonatkoztatják a hardvert, és ezzel egyidejűleg leegyszerűsítik a telepítést, javítják a rugalmasságot, maximalizálják a méretezhetőséget, növelik a megbízhatóságot és csökkentik a költségeket.

Nem kell feltalálni a meleg vizet

Az IoT-architektúra négy rétege

1. Az érzékelők és aktuátorok közvetlenül a fizikai tárgyakról gyűjtenek adatokat (munkadarabokról, eszközökről, berendezésekről, gépekről, járművekről).

2. Az átjárók és adatgyűjtő rendszerek az összegyűjtött adatokat analógból digitális formátumba konvertálják.

3. Edge computing biztosítja az azonnali adatelemzést a lehető legközelebb az eszközökhöz.

4. Az adatközpontok vagy felhőszolgáltatások mélyreható adatelemzést, -feldolgozást és -tárolást biztosítanak.

Ha nem áll rendelkezésre egy nagy mérnöki csapat és jelentős idő a megoldás piacra vitelére, akkor egy, az IoT-platform alapjaként használható SaaS-szolgáltatás megvásárlása lehet a helyes út. Előre konfigurált kezelőfelületeket és konfigurációs lehetőségeket, valamint előre elkészített, általában azonnal működőképes funkciókat nyújt. Egyes ajánlatok több testreszabási lehetőséget tartalmaznak, mint mások, kezdve a több programozási nyelvet támogató teljes SDK-któl a kódolás nélküli vizuális konzolokig, amelyekkel alkalmazásintegrációs és funkcionális modulok építhetők be az analitika és más képességek számára.

Gyorsabb piacra lépést és alapvető funkcionalitást nyújtanak a „dobozos” megoldások, és sok esetben a kezdeti költségek sem magasak. Az üzemeltetést jellemzően a SaaS-szállító intézi, és a SaaS IoT-ajánlat bevezetéséhez szükséges erőforrások minimálisak lehetnek. Az eszközfelügyeleti és riasztási forgatókönyvek esetében ez nagyszerű megoldás, cserébe az ütemterv és az adatok feletti ellenőrzés, az új ügyfélkövetelmények teljesítésének ütemezése a szolgáltató feladata és képessége. Pozitívum, hogy ha ugyanazok a funkciók, amelyek egy vállalkozás számára fontosak, az SaaS-szolgáltató számára is kiemelt prioritást jelentenek, megoldásai idővel javulni fognak, és egyre nagyobb értéket fognak nyújtani, mivel a SaaS-szolgáltató folyamatosan beruház a platform fejlesztésbe.

Van választék

Felhő alapú IoT-platformokat gyakorlatilag az összes felhőszolgáltató kínál. A Gartner – ügyfélértékelések alapján – összehasonlított közel 30 felhő- és platformszolgáltatót. Nem meglepő, de a listát az AWS IoT, az Amazon Web Services (AWS) termékportfóliója vezeti, amely 0,2 százalékponttal jobb eredményt ért el a vevői értékelések alapján, mint a Microsoft. Harmadikként az IBM Watson IoT futott be, amely évek óta a piacon van, és már sokszor bizonyította hatékonyságát, ha a forrás többnyire strukturálatlan adatokból állt. A Watson szakértői rendszere a legjobb a társai között, de a felhasználók azt is megjegyezték, hogy könnyebb telepíteni, és jobban teljesít szolgáltatások támogatásában is. Negyedikként az európai zászlóshajó, az SAP szerepel a listán. Utóbbi esetében a legtöbb hátrányt a SAP Leonardo IoT-integrálhatóságával kapcsolatosan jegyezték meg a felhasználók: sok problémával kellett megküzdeniük azért, hogy a régi rendszerüket az SAP-hoz igazítsák.

Ezek a szolgáltatók kiváló technológiai blokkokat hoztak létre egy-egy ipari IoT-platform felépítéséhez. A megfelelő Azure, IBM, AWS stb. szolgáltatások a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre hatékonyabb módszereket kínálnak a biztonságos adatfeldolgozáshoz, tároláshoz, gépi tanuláshoz és elemzéshez.

Jó ez a gyártó vállalkozásoknak?

A személyre szabott digitális platformok lehetővé teszik számukra nemzetközivé, vagyis mikro-multinacionális vállalattá válni, új munkahelyeket teremtve és jelentősen növelve a bevételeket. Ezek a platformok serkentik az innovációt, és növelik hatékonyságot. A kkv-k profitálhatnak a piacvezető cégek tudásából a globális értékláncok mentén.

Az ipari IoT-platformok fejlesztésének megfelelő megközelítése felgyorsítja az átalakulást egy adatvezéreltebb, eredményorientált vállalat irányába, versenyelőnyt biztosítva a differenciált termék- és szolgáltatáskínálat révén. Vannak azonban kockázatok, ha nem a megfelelő IoT-platformot választja egy vállalat, gyorsan kimerült fejlesztőcsapattal, csalódott vezetőkkel és olyan termékekkel találhatja szembe magát, amelyek nem nyújtanak hozzáadott értéket az ügyfelek számára. Ezért, ahogy általában, érdemes kicsiben, pilot-projekttel kezdeni.