Oktatás

A NISZ OSZTV Szoftverfejlesztő és- technikus szakmai verseny helyezettjei: 1.  Marton Zoltán (Oroszlány), 2. Czeglédi Krisztián (Budapest), 3. Gulyás Arnold Marcell (Bakonyszentlászló)
A NISZ OSZTV Szoftverfejlesztő és- technikus szakmai verseny helyezettjei: 1. Marton Zoltán (Oroszlány), 2. Czeglédi Krisztián (Budapest), 3. Gulyás Arnold Marcell (Bakonyszentlászló)
Forrás: NISZ
Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny eredményhirdetése

Szoftverfejlesztő középiskolásokat díjazott a NISZ

Értékes díjakat adott át a NISZ Zrt. a Szakma Sztár Fesztiválon az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen döntőbe jutott szoftverfejlesztő és -tesztelő középiskolás diákoknak.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV-n) a 14-18 éves szakközépiskolások és gimnazisták vehetnek részt. Az előválogatók és elődöntők után április 25-27 között, a 15. alkalommal megrendezett Szakma Sztár Fesztivál keretében tartották a döntőt.
A NISZ Zrt. 2012 óta támogatja a versenyt, azon belül is a valamely informatikai szakirányú kategóriában eredményt elért diákokat. Az idei választás a szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus szakmára esett, amelynek szerepe a digitalizáció térnyerésével az állam által nyújtott szolgáltatások biztosításában is egyre fontosabbá válik. A NISZ díjazottjai már az elődöntőn bizonyították programozási ismereteiket, kreativitásukat és előadói képességeiket.

Több programozási feladat mellett magyar és angol nyelven kellett megvédeniük az általuk készített programot. Akkor még nem sejtették, hogy a döntőben vár rájuk az igazán izgalmas feladat, ahol a „Hanoi tornyai” nevű, közismert logikai játék volt a fő téma. A logikai játékot a versenyzőknek 4 óra alatt kellett kódolniuk a játékot szimuláló asztali alkalmazásként, majd az egyes lépéseket adatbázisban tárolva, a játékot webes felületre is adaptálniuk kellett.

A nyertes diákok április 27-én a Szakma Sztár Fesztivál díjátadója után vehették át a NISZ díjait dr. Bánfi László jogi és humánerőforrás ágazati igazgatótól, aki a szponzorációval kapcsolatban elmondta, hogy a Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. fő célja az informatikai és távközlési szakmák presztízsének növelése, valamint az elektronikus közigazgatási szolgáltatások népszerűsítése a középiskolások körében.