Oktatás

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja és Szászi István a Bosch csoport magyarországi vezetője az ELTE-Bosch MI Tanszék megnyitóján
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja és Szászi István a Bosch csoport magyarországi vezetője az ELTE-Bosch MI Tanszék megnyitóján
Forrás: ELTE

Önvezető autók szoftvereit is fejlesztik majd az ELTE-n

Az önvezető járművek, a gépi látás, az ipari automatizáció és az emberi agyműködést leképező rendszerek fejlesztése áll majd az ELTE-Bosch Mesterséges Intelligencia Tanszéken zajló kutatások középpontjában.

A magyarországi Bosch csoport támogatásával és partnerségével az ELTE Informatikai Karán átadták Magyarország első mesterséges intelligencia ipari tanszékét. Az új kutatói bázis és tudásközpont létrehozása mind az egyetem, mind az iparvállalat stratégiájának fontos részét képezi, hangzott el a május 9-i ünnepélyes átadón. A karon folytatott, nagy hagyományokra visszatekintő MI-kutatások, a fejlett informatikusképzés, valamint a Bosch csoporttal folytatott K+F+I együttműködések teremtették meg az alapot a közös tanszék létrehozásához.

„Meggyőződésünk, hogy a leginnovatívabb nemzetközi vállalatok és a felsőoktatás együttműködése Magyarország számára kiemelten fontos, hiszen így egyre magasabb hozzáadott értékkel lehetünk jelen a gazdasági értékláncban”, fogalmazott Szászi István, a Bosch csoport magyarországi vezetője. A vállalat fontos partnerként tekint a hazai egyetemekre a közös kutatás-fejlesztés területen is; ennek keretében az elmúlt években országszerte több egyetemmel is szoros, hosszú távú szakmai partnerséget épített ki. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja szerint az együttműködés révén mind a két fél olyan tudáshoz, szakértelemhez jut, amelyre másképp nem tudna szert tenni.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: különösen fontos, hogy az egyetem és a vállalat együttműködésére a mesterséges intelligencia területén kerül sor. Minden esély megvan rá, hogy Magyarország a következő időszakban kiemelkedő szerepet töltsön be az MI terén, fogalmazott. A három éve létrehozott Mesterséges Intelligencia Koalíció az egyik legjobb technológiai platform, amely mára már több mint 350 vállalatot és egyéb szervezetet tömörít. A kidolgozott MI Stratégiát már elfogadta a kormány, jelenleg már annak megvalósítása zajlik.

Robot zongorázik az ember által mutatott szolmizációs kézjegyek alapján az ELTE MI Tanszékének laboratóriumában
Robot zongorázik az ember által mutatott szolmizációs kézjegyek alapján az ELTE MI Tanszékének laboratóriumában

A Bosch nemcsak az ipari hátteret és tudást biztosítja az új tanszék számára, hanem annak fizikai megvalósításában is segítséget nyújtott. A megújult, 400 négyzetméteres tanszéken tantermeket, rugalmasan használható kutatói munkaállomásokat, kollaborációs teret, workshop szobát és könyvtárhelyiséget is kialakítottak. A Bosch térszervezési elvei mentén megálmodott új tanszéki helyszín kialakításának legfontosabb szempontja az volt, hogy a legtöbb funkció egy helyen és könnyen elérhető legyen, emellett segítse az együttműködést, a közös gondolkodást a hallgatók, oktatók, egyetemi és ipari kutatás-fejlesztési szakemberek között.