Oktatás

Digitalis_Tudaskozpont_Nyiregyhaza_web.jpg
Forrás: DJP
2,4 milliárd forintos beruházás

Megnyílt az első Digitális Tudásközpont

Nyíregyházán átadták az ország első Digitális Tudásközpontját, amelynek elsődleges célja, hogy a digitalizáció világába vonja be a fiatalokat. 

Március 9-én átadták a Digitális Jólét Program szakmai támogatásával és koordinációjával létrejött Digitális Tudásközpontot Nyíregyházán, amelyet a későbbiekben az önkormányzat egyik vállalkozása üzemeltet majd. Az elsősorban iskolás korú gyermekeket és a fiatal felnőtt korosztályt célzó oktatási és szórakoztató központban az érdeklődők testközelből ismerhetik meg a robotika, a virtuális valóság, az automatizáció vagy a mesterséges intelligencia vívmányait.

A Nyíregyházán működő köznevelési és szakképző intézmények, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények számára olyan bázis válik elérhetővé, amely digitáliskompetencia-fejlesztő foglalkozások, képzések, szakkörök, workshopok, osztálykirándulások, tematikus táborok, pedagógus továbbképzések ideális megvalósítási helyszínévé válhat a jövőben.

Az iskolák számára díjmentes foglalkozásokon a tanulók megismerhetik a robotkutyát; kipróbálhatják, hogy milyen minirobotokat programozni vagy akár 3D-ben is tervezhetnek, nyomtathatnak kisebb ajándéktárgyakat, és a virtuális valóság világába is betekintést nyerhetnek.

Nyíregyháza mellett további öt vidéki városban (Békés, Kaposvár, Kecskemét, Oroszlány és Veszprém) létesül Digitális Tudásközpont, felhasználva a már korábban is működő Digitális Jólét Program Pontok (DJP Pontok) tapasztalatait. A központok felszerelését, kialakítását, szakmai támogatását és koordinációját a Digitális Jólét Program látja el, a beruházás értéke összesen 2,4 milliárd forint.

Itt lehet jelentkezni a Nyíregyházi Digitális Tudásközpont programjaira (előzetes regisztrációval).