Oktatás

prognyelvek.jpg
Forrás: 123rf.com

Kiderült, melyik a 10 legnépszerűbb programozási nyelv

Immár tizedik éve a JavaScript a legnépszerűbb programozási nyelv, a TypeScript viszont letaszította az ötödik helyről a Javát – derül ki a Stackoverflow legfrissebb kutatásából, a „Developer Survey 2022”-ből.

Idén több mint 70 ezer fejlesztő töltötte ki a kérdőívet, amelyből a nagy szabású felmérés készült. Az összesített válaszokból az derült ki, hogy továbbra is a JavaScriptet használják a legtöbben (a válaszadók közel kétharmada), a továbbiak sorrendje pedig: HTML/CSS, SQL, Python és TypeScipt; utóbbi most megelőzte a Javát. Az első tízbe még belefért a Bash/Shell, a C#, a C++ és a PHP is. Más a helyzet azonban, ha külön vesszük a professzionális fejlesztőket és azokat, akik még csak most tanulnak kódolni. Utóbbiak körében arányaiban többen használnak Pythont, C++-t és C-t, de kevesebb SQL-t, TypeScriptet és Bash/Shellt.

Egészen más képet mutat azonban a leginkább kedvelt és utált nyelvek listája, merthogy a felmérés erre is kiterjedt. A kedvelt nyelvek listáján a dobogós helyeket a Rust, az Elixir és a Clojure foglalja el; a legtöbbet használtak közül csak a TypeScript és a Python fért be a legszeretettebb technológiák közé. A másik oldalon többen utálják, mint szeretik a Javát, a PHP-t vagy a C-t.

Az adatbázis-kezelők körében tarol az SQL. Az első ötbe négy különféle variánsa került be (MySQL, PostgreSQL, SQLite és Microsoft SQL Server; közéjük csak a MongoDB tudott beférkőzni a negyedik helyre. A nyilvános felhőszolgáltatások között az Amazon Web Services továbbra is messze a legnépszerűbb, a fejlesztők több mint fele használja. A legutóbbi felméréshez képest azonban az Azure átvette a második helyet a Google Cloudtól.

Arra is kíváncsiak voltak a felmérés készítői, hogy mely technológiákkal lehet a legtöbbet keresni. Ezek ritkán esnek egybe a leggyakoribb és legszeretettebb technológiákkal. A programozási nyelvek között a Clojure, az Erlang és az F# a legjobban fizető; az adatbázisok között a DynamoDB, a Couchbase és a Cassandra; a felhőplatformoknál a Colocation, az AWS é az IBM Cloud; a nem webes keretrendszerek esetében az Apache Spark, az Apache Kafka és a Hadoop vezeti a listát. Minden technológiát tekintve az „egyéb eszközök” kategóriába sorolt Chef használatával lehet a legtöbbet keresni (évi 120 ezer dollárt) – ehhez viszont tűrni kell, mert a Chef a legutáltabb technológiák listájának is az élén áll. A fejlesztők válaszai alapján az elmúlt egy évben a fizetések 23 százalékkal emelkedtek; ezen a téren a legnagyobb nyertes egy ősöreg nyelv, a COBOL: az ebben fejlesztők átlagkeresete egy év alatt 52 ezer dollárról 75 ezer dollárra nőtt.