Menedzsment

Musk_merges.jpg
Forrás: Getty Images
„Tettessék máshol, hogy dolgoznak” – Elon Musk

Vége a dolgozók jó világának a Teslánál

Úgy tűnik, Elon Musk hátat fordít az egyik legnagyobb globális trendnek, az ezzel kapcsolatos elő lépést pedig már be is vezette a Teslánál.

Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben nemzetközi szinten is elfogadottá vált a hibrid működés és a távmunka – ez alól pedig a Tesla sem volt kivétel –, Elon Musk most úgy gondolta, hogy ideje visszatérni az irodába, és ezt egy kevéssé szívhez szóló levélben közölte alkalmazottival.

A New York Timeshoz eljutatott emailből kiderült, hogy „aki távmunkát szeretne végezni, annak legalább (vagyis minimum) heti 40 órát az irodában kell tartózkodnia, vagy mennie kell a Teslától”, írta Musk. „Ez kevesebb, mint amit a gyárban dolgozóktól kérünk.”

A Whole Mars Catalog's és a The Register is megkereste a vállalatot az üggyel kapcsolatban. Előbbinek Musk nem erősítette, de nem is cáfolta az információ hitelességét. Ugyanakkor reakciója arra enged következtetni, hogy nem híve a távmunkának, megvan a véleménye „azokról az emberekről, akik szerint a munkába járás egy elavult fogalom”. Szavaival élve ők „tettessék máshol, hogy dolgoznak”, reagálta Musk a Whole Mars Catalog's megkeresésére. A The Register arra volt kíváncsi, hogy ezek szerint a Tesla vezér is az irodájában ülve végzi-e majd a feladatait, ám erre nem kaptak választ.

Az újonnan megfogalmazott céges irányelv valószínűleg nem teszi vonzóbbá a Teslát a felső vezetők és menedzserek körében, a vállalatnál ezekben a pozíciókban 2019-ben 44 százalékos volt a fluktuáció. Márpedig az irodába való visszatéréstől egyenesen irtóznak az amerikaiak: a Robert Half munkaerő-kölcsönző cég szerint az állásra jelentkezők 66 százaléka nem hajlandó rá, így a Teslának nem lesz egyszerű dolga, ha az intézkedés miatt elindulna a felmondási hullám.