HR

MI_a_HR_ben.jpg
Forrás: 123rf.com

Diszkriminál a mesterséges intelligencia, őket zárja ki a munkaerőpiacról

Egyre több vállalat használ mesterséges intelligencián alapuló algoritmusokat munkaerő-felvételnél a jelentkezők automatikus szűrésére. A módszer hatékony lehet, ugyanakkor könnyen hátrányos helyzetbe sodorhatja a fogyatékkal élőket.

Figyelmeztetést adott ki az amerikai igazságügyi minisztérium azoknak a cégeknek címezve, amelyek mesterséges intelligencián alapuló szoftvereket használnak az álláskeresők szűrésére: amennyiben a rendszerekben nem támogatják kellő mértékben a fogyatékkal élő jelentkezőket, megsérthetik az esélyegyenlőségi törvény (Americans with Disabilities Act, ADA) előírásait. Ennek értelmében a munkáltatónak a felvételi eljárás során egyenlő feltételeket kell biztosítania minden, a feltételeknek megfelelő álláskeresőnek. Az egyre több helyen alkalmazott, MI alapú algoritmusok azonban újfajta lehetőségeket teremtettek a hátrányos megkülönböztetésre.

A beküldött életrajzokat áttekintő algoritmusok például általában rosszabb besorolást adnak, ha „üresjáratokat”, hiányokat látnak a munkaviszonyban. Márpedig a fogyatékkal élőknél előfordulhat, hogy egészségügyi okokból hosszabb-rövidebb ideig nem dolgozhatnak, ezzel viszont azt kockáztatják, hogy már a felvételei folyamat elején automatikusan kiszűrik őket. Hasonló gondokat okozhatnak az automatizált videóinterjúk, amelyeket szintén egyre több helyen alkalmaznak. Az ezekben használt videóelemző szoftverek figyelik a jelentkező tekintetét, arckifejezését vagy beszédmódját. Az ilyen funkciók viszont hátrányba hozzák a látássérülteket, a beszédzavarokkal vagy részleges bénulással küszködőket.

A minisztérium által kiadott dokumentum ezért azt tanácsolja a munkáltatóknak, hogy fordítsanak különös figyelmet a toborzásban használt MI alapú szoftverekre. Kérdezzék meg például a szoftver szállítóját, hogy az algoritmus betanításakor figyelembe vették-e a fogyatékkal élők jellegzetességeit? Vagy építsenek be a folyamatokba olyan elemeket, amelyek ellensúlyozzák a hátrányokat – kapjanak például több időt a tesztek kitöltésére. Az is megoldás lehet, hogy a részükre más ponthatárokat állapítanak meg, mint az egészséges jelentkezőkre, kiegyenlítve ezzel esélyeiket az algoritmus ítéletével szemben.