Human

kepernyoidoben.jpg
Forrás: Pixabay

Covid: 83 perccel több idő a képernyők előtt

Tapasztalati úton mindenki tisztában volt vele, de most kutatás is bebizonyította: a járvány idején minden korosztály jelentősen több időt töltött képernyők előtt.

A kényszerű bezártságból fakadó távmunka és távtanulás nyilvánvalóan arra kényszerítette a többséget, hogy hosszabb ideig üljön a számítógép előtt. Ez a „hosszabb ideig” azonban sok esetben riasztó mértéket öltött.

Különösen az alsósok (6-10 év közöttiek) esetében ad okot aggodalomra, hogy a járvány idején naponta 83 perccel több időt töltöttek a képernyőt bámulva, mint a járvány előtt. Mindez ráadásul egyéb káros hatásokkal – romló látással, rosszabb alvással, magatartási zavarokkal – is társult, derítette ki az angliai Ruskin University. Az egyetem kutatói 89, a témában különféle országokban született tanulmány eredményeit összegezték, összességében több mint 200 ezer emberre vonatkozó adatokat egybegyúrva.

A kisiskolások mellett minden más korcsoportban nőtt a „képernyőidő”. A kisiskolások után a felnőttek és a kamaszok következtek (58 és 55 plusz perccel), de még az öt év alatt kisgyerekek is 35 perccel többet ültek a képernyők előtt. A hosszabb képernyőidőt azonban nem csak munkára vagy tanulásra fordították az érintettek, hanem a szórakozással töltött idő is nőtt.