Gadget

Android_12_kepernyok.jpg
Forrás: Slashgear

Rejtett Android funkciók, amelyeket megéri felfedezni

Az Android 12 2021. október 4-én jelent meg, és annak ellenére, hogy több millió felhasználó kel és fekszik a mobiljával nap mint nap, még mindig van jó néhány izgalmas újdonság, amelyeket nem fedeztek fel. Ezeket gyűjtöttük össze.  

Játékmód Az Android 12 egyik legizgalmasabb rejtett funkciója a Game Mode műszerfal. Ehhez először nyissa meg a „Beállításokat”, majd koppintson az „Értesítések” opcióra. Az új képernyőn görgessen egy kicsit lejjebb az „Általános” részhez, ahol a „Ne zavarjon” opcióra kell koppintani. Ez egy másik képernyőre vezet, ahol az „Ütemezések”-re kell bökni. Az „Ütemezések” képernyőn felbukkan majd a játékok szekció, tőle jobbara egy kis fogaskerék ikon, amelyre koppintva bekapcsolhatjuk.  

Ha a felhasználó olyan játékkal játszik, amely támogatja ezt a funkciót, akkor a képernyő jobb oldalán egy sötét, áttetsző nyilat fog látni, amelyet meg kell érinteni, hogy megjelenjen egy kis vezérlő ikon, amelyet megérintve (végre!) megjelenik a műszerfal. Itt számos érdekes lehetőség mutatkozik meg.  

Egykezes üzemmód A nagyobb képernyővel rendelkező telefonokon végre elérhető az egykezes funkció is. Az egykezes módnak köszönhetően a képernyő felső sávja alulra kerül át a könnyebb navigáció érdekében.  

24 óra értesítései Azok, akik kissé meggondolatlanul törlik az értesítéseket az állapotsávból, könnyedén megtalálhatják azokat, ugyanis az Android gyűjti az elmúlt 24 óra összes értesítését. A funkció eléréséhez először a húzza lefelé az értesítéseket, ha a sáv alján megjelenik az előzmények gomb, akkor már be van kapcsolva ez a funkció. Ha ez nem történik meg, akkor helyette egy másik gomb jelenik meg, erre kell koppintani.  

Másik lehetőségként a beállítások között az „Értesítések” menüt kell keresni, erre koppintva az „Értesítési előzmények" fület kell keresni. Lépjünk be ebbe a menübe, és kapcsoljuk be, így az értesítések 24 órán keresztül látszóaak majd, összegyűjtve.  

2×2es alkalmazásgomb-elrendezés Az ikonok mérete mindig is beállítható volt, de az Android most bevezette az alkalmazásikonok 2×2-es, óriási méretű rácsos elrendezését. Ezt ugyanúgy a kezdőképernyőn lehet testre szabni, mint például az óra, telefonkönyv vagy egyéb alkalmazásokat. 

Görgethető képernyőképek A görgethető képernyőképek beépültek az Android 12 operációs rendszerbe. Ez a funkció nem annyira rejtett, mint a többi, de azért egy kis magyarázatra szorul. Miután a szokásos módon képernyőképet készített, egy sor ikon fog sorakozni a képernyő alján. A jobb szélső ikonon a „Capture more" (További felvételek készítése) felirat lesz látható. Rá kell koppintani, ezután lehetővé válik, hogy nagyjából a képernyő hosszának háromszorosát (vagy a kettő közötti mennyiséget) rögzítse.  

Megosztás más, közelben lévő telefonokkal Akár a wifi-kapcsolat megosztásáról, akár valamilyen konkrét link vagy média megosztásáról van szó, az Android 12-őn ez most egyszerűbbé vált. Mostantól a „Közeli megosztás” segítségével elküldheti a címzettnek a megosztáshoz szükséges wifi hitelesítő adatokat. Ehhez a partnernek a Bluetooth-hatótávolságon, mintegy 10 m-en belül kell lennie. Ahelyett, hogy egy üzenetküldő vagy közösségi média alkalmazáson keresztül kellene küldeni a média tartalmakat, a Nearby Share Bluetooth funkció használható arra, hogy közvetlenül a választott eszközre küldje el a megosztani kívánt tartalmakat.  

Arcfelismerő forgatás Az Android 12 lehetőséget ad arra, hogy a telefon az arcunk helyzete alapján automatikusan beállítsa a képernyőelforgatást. Ezt először a Beállításokban kell engedélyezni. A Kijelző opcióra kell koppintani, majd kiválasztani a Képernyő automatikus forgatása lehetőséget. Először engedélyezni kell az automatikus elforgatást, majd bekapcsolni az Enable Face Detection (Arcfelismerés engedélyezése) opciót. (Utóbbi adatkezelési problémát jelenthet: a kamera állandóan aktív lesz, olyan arcokat is felismer, amelyek nincsenek a felhasználó személyes terében, továbbá nemcsak arcokat, hanem tárgyakat és helyeket is felismer, majd ezekhez kapcsolódó reklámokat küld az Android.)