Gadget

jol_felszerelt_otthoni_iroda.jpg
Forrás: 123rf.com

Otthoni iroda? Ez a 7 kütyü segítheti a munkavégzést

Amikor a világjárvány kezdetén a home office általánossá vált, nagyobb figyelmet kaptak az otthoni munkavégzést segítő eszközök, ugyanis mindannyiunk számára fontos a célszerű, kényelmes munkaterület kialakítása.

Ha valaki sebtében alakította ki az otthoni irodáját, talán van néhány olyan szükséges eszköz, amelyet kifelejtett a listából. Mutatunk nyolc hasznos terméket, ami az otthoni munkavégzést produktívvá teheti.

Saját router Ha otthon dolgozik a munkavállaló, érdemes erre költeni, ugyanis hosszú távon pénzt takarít meg ezzel. A felhasználóé lesz a hardver, ahelyett, hogy bérleti díjat fizetne a szolgáltatónak. Ellenben a saját eszköznél, ha probléma merül fel, a felhasználónak kell intézkednie.

Érdemes olyan routert választani, amely képes maximális sávszélességgel dolgozni, és ellátni a számítógépeket, okostelefonokat, táblagépeket -- az otthon összes okoseszközét.

Hálózati alapú tárhely, amelyet bárhonnan elérhet A felhőalapú tárolási szolgáltatások, például a Google Drive és a Dropbox kényelmesek, de a tárhely korlátos, előfizetési díjat kell fizetni, valamint azt a kellemetlen érzést keltik, hogy a felhasználó kiadja az adatait egy harmadik félnek. Viszont a távoli hozzáférést támogató, hálózatra csatlakoztatott tárolóeszközzel (NAS-sal) a tulajdonos megtekintheti fájljait az interneten, akár távolról dolgozik, akár az irodából.

Szinkronizált fájlok és böngészők Egy megbízható, felhő alapú fájlszinkronizálási szolgáltatás, amely valós időben frissíti a fájlokat az eszközök között, zökkenőmentessé teszi az otthoni irodából a vállalati irodába való bedolgozást. Ez az együttműködési projekteknél is hasznos lehet, mivel egy csapat több tagja egyidejűleg dolgozhat a fájlokon.

Extra és/vagy szélesebb monitor Az, hogy egyszerre több ablak látható, több lehetőséget kínál a feladatok és a munkafolyamatok szétválasztására. Az ultraszéles monitorok például megkönnyítik az ablakok egymás mellé állítását. Az ultraszélesek között előforduló ívelt típus pedig valamelyest csökkenti a fejmozgás tartományát. Dolgozhat egy dokumentumon a közepén, miközben szemmel tarthatja a többi nyitott ablakot. 

Eszközbarát berendezés Ha több eszközt használ egyszerre a munkavállaló, időt veszíthet amiatt, ha folyamatosan ki kell húznia, illetve máshova kell csatlakoztatnia az egerét például, vagy a billentyűzetet, esetleg a monitort. A vezeték nélküli lehetőségek manapság már nagyon elterjedtek, és fennáll az a lehetőség, hogy egyszerre több eszköz is összekapcsolható. Mindemellett opció lehet az integrált KVM-kapcsolóval rendelkező monitor, amely lehetővé teszi több számítógép vezérlését egyetlen billentyűzettel, egérrel és monitorral.

„Egyablakos”, kompakt töltési terület Bármikor előfordulhat, hogy otthon USB-n keresztül kell tölteni az eszközöket. Szerencsére a gallium-nitrid (GaN-) töltő jelentős mennyiségű energiát biztosít számos eszköznek egyszerre – anélkül, hogy sok helyet foglalna. A GaN-töltők szilícium helyett gallium-nitridből készült félvezetőket használnak, sokkal kompaktabbak. A megfelelő GaN-töltővel USB-C-n keresztül például laptopot és okostelefont, Micro USB-n keresztül vezeték nélküli egeret és USB-n keresztül tölthető vezeték nélküli headsetet tölthet a felhasználó. A GaN-töltő dinamikusan, a csatlakoztatott eszközök számától függően mindegyiknek a lehetséges maximális teljesítményt adja.

Tápegység, amely túléli az áramszünetet A hirtelen áramszünet megszakíthatja a munkát, és tönkreteheti a kütyüket, ezért érdemes egy szünetmentes tápegységet (UPS-t) beépíteni otthon. A szünetmentes tápegység elegendő akkumulátoros tartalék energiát biztosít ahhoz, hogy a berendezés egy bizonyos ideig bekapcsolva maradjon, a beépített akku kapacitásától függően. Ezenkívül az UPS túlfeszültség-védőként is funkcionál, és megóvja a készülékeket a rendellenes feszültségektől.