Gadget

facebookprofil
Forrás: pixabay.com

Öt profil egy Facebook-fiókhoz

Annak lehetőségét teszteli a Facebook, hogy egyetlen fiókhoz öt különböző profilt rendeljenek a felhasználók. Eddig ezt kimondottan tiltotta a vállalat, így a többszörös profilok bevezetése nagy változást jelent a közösségi médiaóriás számára. 

A Facebook szerint a tesztelés alatt álló funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználók különböző profilokat bizonyos csoportoknak szentelhessenek. A legkézenfekvőbb a személyes és a munkahelyi profil elválasztása lehet, hogy a felhasználók egy dedikált Facebook-adatfolyamot kizárólag a barátaiknak, egy másikat pedig csak a munkatársaiknak tartsanak fönn. 

A többszörös profilok segítségével a felhasználók elmélyedhetnek bizonyos, őket érdeklő témákban, anélkül, hogy az agyonnyomná fő oldalukat. Létrehozhatnak például egy, a fenntartható dizájnra összpontosító profilt, ahol követhetik kedvenc márkáikat, és kapcsolatba léphetnek másokkal, akik osztoznak szenvedélyükben. A további profilok arra is használhatóak, hogy a felhasználók számára fontos dolgokkal kapcsolatos tartalmakat rendszerezzék. A tesztben részt vevő felhasználók néhány érintéssel válthatnak majd a különböző profilok között. 

A Facebook hangsúlyozza, hogy továbbra is lesznek olyan funkciók, amelyek csak a felhasználók fő profilja számára érhetőek el, mint például egy oldal létrehozása és kezelése vagy a Facebook Dating használata. Ugyanakkor a “mellékes” profiloknak nem kell tartalmazniuk az illetők valódi nevét, mivel a felhasználók bármilyen profilnevet és felhasználónevet választhatnak majd, feltéve, hogy az egyedi, és nem tartalmaz számokat vagy különleges karaktereket. A fő profilnál továbbra is azt a nevet kell használniuk, amelyet a mindennapi életben használnak - írja a Facebook. 

A vállalat szerint a további profilokra is ugyanúgy vonatkoznak a cég irányelvei, és nem hamisíthatják meg a személyazonosságot, illetve nem adhatják ki magukat másoknak. Ha egy kiegészítő profilon jogsértést tapasztal a Facebook, az a fiók egészére kihat. A potenciális büntetések között szerepel, hogy eltávolítják a további profilokat vagy az összes profilt, beleértve a fő fiókot is. 

Tekintettel arra, hogy egy felhasználók további profiljai egy Facebook-fiók alatt vannak, a vállalat szerint a több profil funkció nem változtatja meg a felhasználói mérőszámok, például a havi és napi aktív felhasználói összlétszámok jelentését. 

A mostani lépés része a Facebook azon erőfeszítéseinek, hogy megtartsa felhasználóit és felvegye a küzdelmet az újabb közösségimédia-platformokkal, mint a TikTok. A tavalyi utolsó negyedévben a Facebook fennállása óta először tapasztalta a napi felhasználók számának csökkenését. Azóta már nőtt a regisztráltak száma.