Gadget

minecraft_art.jpg
Forrás: Donna Sloane @Pixabay

Nem lesz NFT a Minecraftban

Sem az NFT-k, sem a blokkláncok nem egyeztethetők össze a Minecraft alapvető értékeivel, ezért azokat nem is engedélyezik a játékban – jelentette ki a fejlesztő Mojang Studios.

A Minecraft nem fogja engedélyezni a non-fungible tokenek (NFT-k) használatát a népszerű játékplatformon, mivel azok a ritkaságra és a kizárásra alapuló digitális tulajdonlást teremtenek, az pedig ellentétes a Minecraft „kreatív befogadást és a közös játékot előtérbe helyező alapértékeivel, áll a játék fejlesztőjének, a Microsoft tulajdonában álló Mojang Studiosnak a közleményében.

Az NFT-k általában digitális fájlok, amelyek ugyan szabadon másolhatók, de egy blokkláncban tárolt tanúsítvánnyal igazolható a tulajdonjog. Ennek révén az NFT-ket is adni-venni lehet, időnként egészen nagy pénzért. Az NFT-k körüli felhajtás idén januárban érte el a csúcsot, de a kriptopénzek visszaesésével egy időben az eladások értéke nemrégiben meredeken zuhanni kezdett.

A Minecraft, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egész virtuális világokat építsenek, rendkívül testre szabható. A játék több mint 10 éves fennállása alatt hatalmas felhasználói közösség alakult ki, akik skineket, modokat és pályákat terveznek a játékhoz, és ezekkel a játékon belül kereskedni is lehet. Újabban azonban egyes vállalatok a játékhoz kapcsolódó NFT-ket (például skineket) kezdtek kínálni pénzért, illetve a játékon belül elvégzett tevékenységért cserébe. A Mojang azonban nem kér ebből, mert az NFT-k révén “gazdagokra és nincstelenekre válna szét a közösség”.

A Minecraft most is lehetővé teszi a szervertulajdonosok számára, hogy pénzt kérjenek az elérésért, de az összegért cserébe mindenkinek ugyanazt a tartalmat és funkcionalitást kell biztosítani. Az NFT-k ezt az egyenlőséget tennék kockára.

A Minecraft vonzó és potenciális piacot jelentett az NFT-k számára, mivel a több mint 141 millióra becsült felhasználói bázis már most is részt vesz a játékhoz kifejlesztett egyedi digitális tárgyak megosztásában. A Mojang azonban véget vetett ennek. A tiltást bejelentő blogbejegyzésében a vállalat azt írja, hogy a Minecraftban található alkotásoknak belső értékük van, és előfordult, hogy az NFT-ket mesterségesen vagy csalárd módon felhajtott áron adták el. Tekintve, hogy a játéknak sokmillió gyerekkorú felhasználója van, akik nincsenek tisztában a digitális vagyontárgyak értékével, ez súlyos visszaélésekre adott volna lehetőséget.

A Mojang ugyanakkor meghagyta a kiskaput arra, hogy a jövőben "biztonságosabb" blokklánc technológiát használjon a Minecraftban, de azt mondta, hogy jelenleg nem tervezi ennek engedélyezését.