Gadget

Android Béta 13
Forrás: canaltech.com

Négy kattintás, és bárki Android 13 tesztelővé válhat

Mindannyian kíváncsian várjuk az újabb és újabb frissítéseket, így nem csoda, ha az Android felhasználók izgatottak annak hallatán, hogy tesztelőként is segíthetik a platform hibamentessé válását még a megjelenés előtt.

Az Android felhasználók pontosan így érezhetnek a közelgő Android 13 frissítéssel kapcsolatban, ugyanis az operációs rendszer legújabb, harmadik bétaverziója megjelent, nyilvános és tesztelhető!

A béta programok, másnéven a kiadás előtti szoftverek tesztverziói, a fejlesztés utolsó szakaszának állapotát mutatják, általában stabilak, és a legtöbb furcsaságot és problémát már mellőzik, de előfordulhatnak azért olyan hibák, amelyek ronthatják a felhasználói élményt. A béta programok elsődleges célja, hogy a felhasználók teszteljék a szoftvert és jelentsék a problémákat, hogy minél több eltűnhessen a végleges verzió kiadása előtt. Erre ad most lehetőséget az Andorid is.

Ehhez először látogassunk el a Google fejlesztői webhelyére, hogy megtudjuk, eszközünk alkalmas-e a bétaprogramra. Ahogy az várható volt, a cég saját Pixel telefonjai az elsők között szerepelnek a listán (a Pixel 4-től egészen a legújabb Pixel 6 Pro-ig), de az Asus készülékek, OnePlus, Xiaomi, Lenovo és ZTE is alkalmasak a béta futtatására.

Ha megvan telefonunk gyártójának logója koppintsunk rá, és jelentkezzünk be Google-fiókunkba. A következő oldalon láthatjuk a fiókhoz társított eszközöket, valamint azt, hogy jogosultak vagyunk-e a futtatásra, vagy sem. Ha igen, kattintsunk az Engedélyezés lehetőségre a regisztrálni kívánt eszköz alatt, és kövessük az utasításokat. Az elkövetkező 24 órán belül felkérést kapunk az Android 13 letöltésére, ugyanúgy, mint bármely más operációs rendszer frissítése esetén. Ha mégsem kapunk értesítést, lépjünk a BeállításokRendszer és Rendszerfrissítés menüpontra, és ellenőrizzük, van-e kézi frissítésre lehetőség.

Azt követően, hogy a telefonon már az Android 13 fut, közvetlenül jelenthetjük az észlelt problémáka vagy kommunikálhatunk a Google fejlesztőivel.

Az Android 13 esetében egyébként a fejlesztői webhely már listázott néhány problémát, ezeket itt össze is gyűjtötték.