Gadget

technyak
Forrás: 123rf.com

Mit tesznek az okostelefonok a testünkkel?

A csontkovácsok szerint az, hogy a telefonhasználathoz lefele hajtjuk a fejünket, megterheli a gerincet, és nem ez az egy rossz, amit az okos kütyük tesznek velünk.

A „tech nyak” kifejezés – és érzés – abból fakad, ha túl sokat bámuljuk a telefonunkat, és már egészen fiatal korban is megjelenhet a tünet. Az Ausztrál Kiropraktikusok Szövetsége azt állítja, hogy a mobileszközök kényszeres használata megváltoztatja a testünk alakját. 

Mégis hogyan? Tegyük fel, hogy olyan szögben tartjuk a telefont, hogy 60 fokkal le kell hajtanunk a fejünket. Ez a mozdulat hozzávetőlegesen 27 kg-ot növel a gerincünk terhelésén. Képzeljük el, hogy minden nap több órán keresztül ezt tesszük magunkkal! 

Ugyan a „tech nyak” kifejezés még elég friss, de a telefonok már sokkal régebb óta benne vannak az életünkben, így 2011-ben már betegségként diagnosztizálták ezt a nyaki problémát. A Covid-járvány pedig csak rontott a helyzeten, hiszen hónapokon keresztül ki voltunk éhezve a normális emberi érintkezésre, és telefonon kellett tartanunk a kapcsolatot a külvilággal a bezártságnak köszönhetően. Ha pedig nem kapcsolatteremtésre használtuk az eszközt, akkor unaloműzés gyanánt nyomkodtuk, és görgettük a különböző appok hírfolyamait. 

Mit tesz még velünk a telefonunk? 

Összességében a telefonok három módon ártanak nekünk. A nyakunkra gyakorolt rossz hatáson kívül az általuk kibocsátott kék fény zavarhatja a melatonintermelést, illetve a szemünket is megerőltetjük vele. Ezenkívül az állandó üzenetírás miatt a hüvelykujjunkra is megterhelően hat a készülék. 

Jó hír, hogy a tartásprobléma könnyen orvosolható egy egyszerű nyújtásgyakorlattal, amelynek során az ujjainkat a fejünk fölött összekulcsoljuk és a könyökünket a falnak támasztjuk. Amit még ezen kívül tehetünk magunkért, hogy megpróbálunk aktívak lenni a nap során, vagy a szemmagasságban tartani a mobilt.