Gadget

iPhone_szulinap.jpg
Forrás: news18.com

Mit jelent az „i” betű az iPhone nevében? – 6 érdekesség a szülinapos iPhone-ról

2007. január 9-én jelentette be San Francisóban Steve Jobs az iPhone-t. Szavai szerint aznap az Apple újra felfedezte a telefont. Június 29-én kerültek a boltokba az első iPhone-ok, emberek tízezrei várakoztak az Apple üzletei előtt, és számos boltban a nyitás után fél órával elfogyott az összes készülék.

Napra pontosan 15 év telt el. Először két modell közül választhattak a vásárlók, a 4 gigabájtos tárolókapacitással rendelkező típust mai árfolyamon több mint 180 ezer forintért – 499 dollárért – árulták, a 8 gigabájtosat pedig nagyjából 226 ezerért – 599 dollárért.

1. Steve Jobs szellemisége

Az iPhone természetesen nem jöhetett volna létre Steve Jobs, az egyik legnagyobb hatású techguru közreműködése nélkül. 1997-ben tért vissza az Apple-höz, és néhány éven belül felvirágoztatta a céget, a „Mac” megkerülhetetlen branddé vált. Mindig viselt teniszcipője, kopott kék farmerje és fekete garbója sokak emlékeiben máig élesen él. Munkatársaival ő volt az, aki nem termékeket, hanem sokkal inkább élményeket akart eladni az embereknek. Ez a szemlélet mozgatta az iPhone létrehozását is, ami a világ első, szép, letisztult formavilágú telefonja lett.

2. Nem telefonnak indult

Az iPhone fejlesztésének kezdetekor egy forradalmi tabletet szerettek volna létrehozni. Amikor azonban Steve Jobs kipróbálta a fejlesztendő eszköz virtuális billentyűzetét, akkor változtatta meg a teljes koncepciót a későbbi iPhone-ra. Az Apple 2005-től dolgozott az iPhone-okon titokban, a projekt kódneve „Project Purple 2”, azaz „Lila projekt 2” volt. Csak néhány mérnök és alkalmazott tudott a cégnél a fejlesztésről. Az első iPhone-t nem üvegből, hanem műanyagból készült kijelzővel tervezték piacra dobni, de Jobs a bejelentés után fedezte fel, hogy az karcos lett csupán attól, hogy zsebre tette a telefont. Azonnal kiadta feladatnak, hogy üveg kijelzővel készítsék el az eladásra szánt készülékeket.

3. Az „i” betű

Minden Apple termék neve az „i” betűvel kezdődik. Steve Jobs még 1998-ban jelentette be az iMac-et. Ekkor mondta el, hogy az „i” betű az internetet takarja. Ebben az időben a világháló még meglehetősen új dolognak számított, és a cég azt akarta ezzel jelezni, hogy a készülékkel könnyen lehet használni a számtalan lehetőséget nyújtó internetet. Később hozzátették, hogy az „i” utal az inspirációra, az utasításra (instruction), az egyénire (individual) és a tájékoztat (inform) kifejezésekre is.

4. A 9:41 rejtély

A reklámokban látható iPhone-okon mindig 9 óra 41 perc az idő. Ennek hátterében egy érdekes történet áll. Az első iPhone-t Steve Jobs 9 óra 42-kor mutatta be, ezt már előre kiszámolták, ezért a prezentációján szereplő képeken látható telefonokon is ez az idő szerepelt. Később 2010-ben, amikor pedig az első iPad-ot mutatták be, akkor ez 9 óra 41-kor történt meg. Ettől kezdve látható az összes reklámban a telefonokon a 9 óra 41 perces idő.

5. Apple termék nem használható nukleáris bomba készítésére

A végfelhasználói licenszszerződést (End of User Licence Agreement) feltehetően nem sok felhasználó olvasta el, mivel több, mint 18 ezer szóból áll. Érdekesség azonban, hogy ebben az Apple leírta például azt, hogy nem használhat a tulajdonos Apple terméket nukleáris bomba, rakéta, kémiai vagy biológiai fegyver készítésére.

6. Az összes kábel együtt áthidalná a Föld–Hold-távolságot

Ha az összes forgalomba került iPhone kábeleit egymás után helyeznénk, az így elkészített kötél hossza több mint 384000 km lenne: elérné a Földről a Holdat.

Szeptemberben érkezhet az új iPhone 14, egy új funkcióval


Az Apple  a rég várt „mindig bekapcsolt kijelző” funkcióval dobhatja piacra a közelgő iPhone 14 Pro és Pro Max készülékeit. A Bloomberg szerint az Apple az iOS 16-tal vezetheti be a funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a telefon korlátozott mennyiségű információt megjelenítsen még akkor is, amikor zárolva van a képernyő.