Gadget

intel_1
Forrás: 123rf.com

Még meg sem jelent Raptor Lake, de már támogatják az alaplapok

Az Intel új generációs i13-as processzora ugyan még nem jelent meg, ezzel szemben néhány gyártó már kiadott olyan BIOS-frissítéseket, amelyek támogatják a következő generációs CPU-kat a jelenlegi Z690, H670, B660 és H610 sorozatú alaplapjaikban.  

A „Raptor Lake” névre keresztelt új generációs Intel processzor az iparági pletykák szerint idén szeptember, október környékén jelenhet meg, ami nem akadályozza az alaplapgyártókat abban, hogy meglévő alaplapjaik az új chipek támogatására is alkalmasak legyenek.  

Az elmúlt hónapban az Asus, az ASRock, az MSI és (legutóbb) a Gigabyte is kiadott olyan BIOS-frissítéseket, amelyek támogatják a következő generációs CPU-kat a jelenlegi Z690, H670, B660 és H610 sorozatú alaplapjaikban. Az alaplapgyártók az összes 600-as sorozatú lapkájukhoz kiadják a BIOS-frissítéseket és nem csak a drágábbakhoz, így ez a szegmentációs probléma ezúttal nem állhat fenn. 

Ami az Intel Raptor Lake specifikációját illeti, a korábbi verziós Alder Lake-hez képest várhatóan nem lesz akkor meglepetés, a kiszivárgott műszaki leírások azt sugallják, hogy a Raptor Lake processzorban az E- és a P-magok is ugyanazt az architektúrát használják, mint amit az Alder Lake-nél már megszokhattunk. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a Raptor Lake nem lesz gyorsabb – sok mindent lehet tenni a chip sebességének növelése érdekében az architektúra frissítésén túl, beleértve a magok számának és az órajeleknek növelését. Az Intel éveken át használta ezeket a módszereket a Skylake architektúra teljesítményének javítására. 

Nem az Intel lesz az egyetlen processzorgyártó, amely idén ősszel frissítéseket ad ki. Az AMD Ryzen 7000-es szériája és Zen 4 architektúrája még az év vége előtt megérkezik, és a pletykák szerint az Apple is tervezi, hogy ugyanebben az időszakban kiadja az új M2 Pro és M2 Max processzorokat. 

Nem egyformák a magok

 

Az alacsony fogyasztás követelménye kényszerítette ki, hogy a processzormagok ne legyenek egyformák: egyesek legyenek gyorsabbak, mások meg nagyobb teljesítményűek, és a gépi kód ezeket a különbségeket kihasználhassa. Az Intel a 12. Generációban vezette be az effective (E) és powerful (P) megnevezéseket a magok jellegének megkülönböztetésére. Szakértők megjegyzik, hogy az azonos magokra számító, régebbi compilerekkel fordított programok esetleg nem optimálisan futnak majd az új processzorokon. A Windows 11 és későbbiek a Microsoft közlése szerint a magok jellegének figyelembevételével fognak futni, mind a teljesítmény, mind az energiafogyasztás szempontjából optimálisan.