Gadget

Apple_AR-VR-szemuveg_fantaziarajz.jpg
Forrás: Antonio de Rosa @Macworld

Levédették a realityOS-t, közel lehet az Apple nagy bejelentése

Az már egészen biztos, hogy az almás cég is kilép az AR/VR- (kiterjesztett/virtuális valóság) piacra, az újonnan lezajlott védjegy-bejelentés ugyanis az AR/VR-eszközök működésének alapjához kapcsolódik.

Ahogy már korábban megírtuk, a gigászi tech cég is kikanyarítana magának egy szeletet az AR/VR-piacból, az Apple új kiterjesztett/virtuális valóság eszköze ugyanis már a megvalósítás utolsó szakaszában jár – írta az amerikai szaksajtó a Bloomberg információira hivatkozva. 2015 óta ez lenne az Apple első nagyobb fejlesztése, amely a várakozások szerint 2023-ban kerülhet a piacra.

A tegnapi napon a The Verge számolt be arról, hogy nemrég bejegyezték az USPTO-nál (az Egyesült Államok szabadalmi hivatalánál)  a „realityOS” elnevezést, amely – valószínűleg a gyártó saját lapkájára épülő – virtuálisvalóság-headseten futó operációs rendszer neve lehet: az AR/VR-rel kapcsolatos szoftvereket az Apple-nél 2017 óta „reality operation systems” kifejezéssel illették/illetik.

Noha a levédetés nem az amerikai techcég nevéhez fűződik, hanem a Reality Systemshez, az iparági pletykák szerint mégis egyértelmű, hogy az Apple szabadalmáról van szó, ugyanis a vállalatnál bevett szokás, hogy a szabadalmakkal, védjegyekkel kapcsolatos procedúrákat kisebb cégeken keresztül bonyolítják le, ezzel elkerülve a kíváncsiskodókat vagy épp az idő előtti „lebukást”. Nem történt másképp például a macOS esetében sem, amelyet szintén egy másik – az Apple-hoz szorosan kötődő vállalat – a Yosemite Research védetett le.

Ami ennél is sokkal izgalmasabb, hogy alig egy hét múlva elstartol a WWDC22, az Apple konferenciája, a védjegy-bejelentési eljárás időzítése pedig azt sugallja, hogy a vállalat egyre közelebb került ahhoz, hogy akár a nagyközönségnek is megmutassa az új AR/VR eszközök prototípusát, és elárulja a részleteket.

A Bloomberg munkatársának tweetje azonban mindenkit nyugalomra int, véleménye szerint a vállalat nem fogja bemutatni a várva-várt AR/VR headsetet WWDC-n, egyrészről azért, mert az Apple folyamatos fejlesztési problémákba ütközik, másrészről azért, mert az almás vállalat attól tart, hogy a bemutató és a 2023-ra tervezett debütálás közötti intervallumban a konkurenciának lenne ideje arra, hogy tanulmányozza, lemásolja a fejlesztésüket. Így valószínűleg a prototípust a jövő héten még nem láthatjuk, ettől persze hozhat nagy meglepetéseket a WWDC22.