Gadget

chip
Forrás: 123rf.com

Legózzunk a processzorral!

Néhány év múlva talán már nem kell kidobni a régi telefont, ha új képességekkel akarjuk ellátni: az MIT kutatói szenzorokkal és jelfeldolgozó modulokkal szabadon konfigurálható chip prototípusát készítették el. 

Az elektronika és az informatika alapvető lételeme a folyamatos fejlődés, technológiai újítás. Ennek viszont sajnálatos következménye, hogy a felhasználók nagy hányada tökéletesen használható eszközöket cserél le a legújabb modellekre néhány új funkció vagy a nagyobb sebesség, tárterület kedvéért – tovább növelve az elektronikai hulladékok már amúgy sem elhanyagolható mennyiségét.

A világ egyik leghíresebb műszaki egyeteme, az MIT kutatói most előálltak egy olyan megoldással, amely a remények szerint kiutat jelenthet az ördögi körből. A megoldás lényege, hogy az eszköz belső lapkájára cserélhető szenzorok és processzorok illeszthetők, így mindig a legújabb elektronika működhetne a készülékben – hasonlóképpen ahhoz, ahogy a Lego-kockák helyezhetők egymásra.

A konfigurálható lapkában szenzoros és feldolgozó rétegek váltják egymást, amelyek fényjelekkel (LED-ekkel) kommunikálnak egymással. Ma is léteznek moduláris chipek, de azokban rendszerint hagyományos vezetékek továbbítják a jeleket az egyes rétegek között. Emiatt viszont az első összeépítés után nem lehet újrakonfigurálni őket, vagyis az ezeket használó eszközök hardveresen nem frissíthetők. Az új dizájnban viszont a kutatók szerint bármennyi szenzoros és jelfeldolgozó réteget egymásra lehet építeni, így a konfigurációk száma és a bővíthetőség határtalan. A szenzorok a legkülönfélébb lehetnek: fény-, nyomás- vagy akár illatérzékelők, hoztak néhány példát a kutatók sajtóközleményükben.

A most készült első prototípus alapvető képfelismerési feladatokat tud elvégezni, vagyis felismeri az M, az I és a T betűket. A különlegessége a kiépítésnek az, hogy a jelfeldolgozó rétegek memóriarezisztorokból álló mesterséges szinapszisokból épülnek fel, amelyek együtt egy fizikai neurális hálózatot alkotnak. Ezek a hálózatok betaníthatók a jelek feldolgozására, így a képfelismerés feladata közvetlenül a processzoron is elvégezhető, bármiféle külső szoftver vagy internetkapcsolat nélkül. Mivel a fényjelekkel az adatok szabadon továbbíthatók a különféle rétegek között, bonyolultabb műveletek is végrehajthatóak a lapkán.

Az MIT kutatói remélik, hogy a Lego-szerűen egymásra építhető moduláris és újrakonfigurálható chipek öt éven belül a kereskedelmi forgalomban is megjelenhetnek.