Gadget

mac1
Forrás: pixabay.com

Kevéssé ismert Mac-alkalmazások újaknak és veteránoknak

Az Apple operációs rendszere nagyon jó és stabil, továbbá tartalmazza az összes alapvető alkalmazást, amelyre a mindennapi digitális életben szüksége lehet. 

A macOS-szel járó alkalmazások nem tudnak mindent, néha túlságosan intuitívak vagy alapszintűek is. Az itt felsorolt alkalmazások többsége ingyenes vagy olcsó, és (valószínűleg) az általános Mac-felhasználóknak is tetszeni fognak, nemcsak a technikusoknak, úgyhogy minden további nélkül vágjunk is bele. 

 • iA Writer A lista első alkalmazása egy népszerű íróalkalmazás, amely a minimalizmust a végsőkig viszi a figyelemelterelés-mentes írókörnyezetével. Ez a minimalista megközelítés igazi áldás azoknak, akik sokat írnak, mivel a lehető leggördülékenyebbé teszi az írási folyamatot. 
 • Shortcuts Ez az „alkalmazás” az egyik legerősebb szkript-szerkesztő program, amely az operációs rendszerbe van beépítve. Bármi is az, amit el kell végeznie, ez az alkalmazás gyorsabbá és könnyebbé teszi azt.  
 • Magnet/Better Snap Tool A macOS rendelkezik beépített ablakkezeléssel. Általa az alkalmazásokat nemcsak egyszerűbb használni, de (vitathatóan) jobban is működnek, mint a beépített lehetőségek. A Magnet ingyenes, a Better Snap Tool pedig néhány dollárba kerül. 
 • Drafts egy kiindulópont mindenféle szövegalkotáshoz, amely aztán lehetővé teszi, hogy a szöveget Markdown-formázás segítségével számos alkalmazásban és szolgáltatásban könnyedén felhasználhassa.  
 • Cheat Sheet Megpróbált már emlékezni a kedvenc alkalmazásaiban található összes praktikus gyorsbillentyűre? A parancsikonok egy gombnyomással (vagy inkább nyomva tartással) elérhetőek. 
 • App Cleaner A programok és alkalmazások telepítése meglehetősen egyszerű, de a teljes eltávolításuk már nem ilyen egyszerű. Az App Store-ban rengeteg eltávolító alkalmazás található, de ez a kis, egyszerű, könnyen használható, ingyenes drag-and-drop uninstaller remek módja annak, hogy az adatok biztonságban és a memória szabadon maradjanak. 
 • Snap Camera A játékközösségben mostanra nagyon népszerű Snapchat-élmény átkerült a Macre is, és egy gyors beállítással a Snapchat összes vicces maszkját megkaphatja a Macen indított videóhívások bármelyikén. 
 • Tweetbot Ha a Twitter felhasználója, akkor mindenképpen telepítenie kell ezt a népszerű, villámgyors Twitter-klienst, amely néhány nagyszerű funkcióval rendelkezik. 
 • XnView MP Akár rengeteg képet kell megtekinteni vagy átméretezni, akár néhány alapvető szerkesztést kell elvégezni, vagy különböző formátumokra konvertálni őket - az XnView MP segítségével mindez nagyon könnyen elvégezhető.   
 • CleanShot X Amikor képernyőfotót készít, egy intelligens felülnézeti kép jelenik meg, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan hozzáadjon néhány gyors megjegyzést, mielőtt megosztaná a képet drag and drop segítségével. A képernyőképet innen nagyon egyszerűen másolhatja vagy mentheti is. 
 • Alfred Alapvetően egy keresősáv/alkalmazásindító, amely a spotlight kereséshez hasonló, de több funkcióval bővült. Adaptívan tanul, így minél többet használja, az Alfred annál többet tanul Önről és a munkafolyamatáról, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjon dolgozni. 
 • AirBuddy A menüsor ikonjának gyors lehúzásával az összes eszköze akkumulátorának állapotáról gyors áttekintést kaphat. Sajnos nem ingyenes. 
 •  Pixelmator Pro viszi a pálmát a képszerkesztő programok „nem Photoshop” kategóriájában. Szinte mindent tud, amire csak szüksége lehet a képszerkesztéshez, mindezt úgy, hogy nem kell előfizetni rá. 
 • Clean My Mac X segíthet felszabadítani a RAM-ot, helyreállítani némi helyet a HD-n, karbantartó szkripteket futtatni, helyreállítani a leállított alkalmazásokat, eltávolítani a böngészési előzményeket, és még a rosszindulatú szoftvereket is ellenőrizheti. 
 • Safari Extension 'Vinegar - Tube Cleaner Ez az egyszerű Safari-bővítmény javíthatja a YouTube-élményt azáltal, hogy a YouTube-lejátszót egy minimális HTML-videócímkével helyettesíti - ami azt jelenti, hogy eltávolítja a hirdetéseket, visszaállítja a kép a képben funkciót, vagyis mindazokat a dolgokat, amelyeket a YouTube-felhasználók már régóta kérnek a cégtől.  
 • Franz Ha egynél több üzenetküldő alkalmazást használ a barátokkal, munkatársakkal, családdal és ismerősökkel való kapcsolattartáshoz, akkor nagyon hasznos ez az üzenetküldő alkalmazás, amely támogatja az összes népszerű üzenetküldő és közösségi médiaprogramot, köztük a WhatsAppot, Messengert, Slacket, Skype-ot, Telegramot stb. 
 • Mind Node óriási segítség abban, hogy ötleteit rendszerezni tudja. 
 • Authy plusz védelmi szintet jelent, amikor gyakran használt webhelyeire jelentkezik be. 
 • Meeter praktikus kis alkalmazás, amely a Mac menüsorában található, és egy helyre rendezi az összes videóhívást, legyen szó BlueJeans, FaceTime, Google Meet, Microsoft Teams, Webex, Zoom vagy bármelyik másik (körülbelül harminc) videókonferencia-platformról. Az ingyenes verzió csatlakozik a naptárához, és a felhasználó automatikusan megkapja a közelgő hívások részleteit. 
 • Mimestream egy nagyon gyors e-mail kliens, natív macOS-alkalmazás, amelyet az Apple Silicon processzorokra (M1-ekre) optimalizáltak. Jelenleg, amíg béta állapotban van, teljesen ingyenes.