Gadget

win11
Forrás: 123rf.com

Így növelhető a hangminőség a Windows 11-ben

A Microsoft tavaly októberében adta ki a Windows 10 utódját a Windows 11-et, ami azóta hideget és meleget is kapott. Kétségtelen, hogy az új szoftver számtalan új funkcióval bővült, ugyanakkor néhány dolog még optimalizálható.

A hangminőség fontos, hiszen nagyban befolyásolja a felhasználói élményt. A recsegő, halk, torz vagy üresen puffogó hangok pedig senkinek sem tartoznak a kedvencei közé. Általában hardver alapú a hangélmény, de a Windows 11 esetében a szoftver is tud segíteni, ha maximalizálni szeretnénk a hangzást.  

Hasznos funkció: az automatikus hangjavítás 

Első lépésként a „Hangjavítások” funkció engedélyezésére van szükség, amely automatikusan javítja a hangminőséget az aktuális hardverkonfigurációhoz (via wccftech). A funkció engedélyezéséhez a Windows + X billentyűkombináción keresztül vezet az út, amelyet lenyomva átnavigálhatunk a Rendszer menüre a Rendszerbeállítások eléréséhez. Itt:  

– kattintsunk a Sound (Hang) gombra, 

– némi görgetést követően válasszuk ki a Speciális szekciót,  

– majd az Összes hangeszköz lehetőséget,  

– végül pedig válasszuk ki azt a hangeszközt, amelynek a hangminőségét javítani szeretnénk. 

Ezt követően a „Tulajdonságok” menüben kattintsunk a „Hangjavítások” melletti nyílra, és válasszuk az Eszköz alapértelmezett effektjei lehetőséget. 

 

Térbeli hangzás a maximális játékélményért 

Van egy másik funkció is, amely javíthatja az általános hangminőséget, ez pedig a „Térbeli hang”. Ezutóbbi a kompatibilis alkalmazások és médiák esetében térhangzást tesz lehetővé, így a film, játék vagy zenehallgatás sokkal komplexebbé és élvezhetőbbé válik.  

Ehhez kattintsunk a jobb gombbal a képernyő jobb alsó sarkában lévő a hangszóró ikonra, majd irány a „Hangbeállítások” menüpont, ahol a hangeszköz melletti nyílra kattintva görgessünk a „Spatial Audio” (Térbeli hang) opcióig, erre kattintva a „Windows Sonic for Headphones” lehetőséget kell kiválasztani, és kész is.  

 

Torzítás ellen mintavétellel 

A torzított hangok ellenszere a mintavételi gyakoriság (Sample Rate) növelése, ugyanis ez és a bitmélység befolyásolja a hardver által előállított hangot, ezért gyakran a magasabb Sample Rate beállítása megoldás lehet a torzítás problémájára. Beállításához a Windows + X billentyűkombinációt követően a Rendszer menüben a „Rendszerbeállításokat” kell kiválasztani, ehhez: 

– kattintsunk a Sound (Hang) gombra,  

– válasszunk ki egy hangeszközt, és kattintsunk a Tulajdonságok menüre,  

– itt „Kimeneti beállítások” menüben, a „Formátum” melletti legördülő menüre kell nyomni,  

– ahol a mintavételi sebességet és a bittartományt kell tesztelni, és kiválasztani a legjobban hangzó kombinációt.  

A Mintavételi sebesség mellett a Windows 11 olyan audióbeállításokat is tartalmaz, mint a „Virtuális térhatás”, a „Hangerő-kiegyenlítés” és a „ Bass Boost”. Ha jobb hangzásra törekszünk, érdemes kipróbálnia a különböző hangbeállításokat, és kiválasztani azt, amelyik a legjobban megfelel. Ehhez a szokásos Windows + X billentyűkombinációt követően kattintsunk a Rendszerre a „Rendszerbeállítások” megnyitásához. Itt:  

– kattintsunk a „Hangra”,  

– görgessünk lefelé, és válasszuk a További hangbeállítások lehetőséget,  

– a megjelenő ablakban jelölük ki a hangeszközt, és kattintsunk duplán a tulajdonságainak megnyitásához.  

Az ablak tetején válasszuk ki az „Enhancements” (Javítások) lehetőséget, így már az összes rendelkezésre álló hangprofil és beállítás elérhetővé válik. Itt érdemes kísérletezni a különböző hangprofilokkal.