Gadget

usb-c
Forrás: 123rf.com

EU-megállapodás kényszeríti az Apple-t az USB-C töltő használatára

Az EU zöld utat adott annak a törvényjavaslatnak, amely kötelezővé tenné az USB-C portot a mobilokon.

Az EU-tagországok és törvényhozók kedden megállapodtak arról, hogy 2024-től minden okostelefonon kötelező legyen az USB-C port a töltéshez. Ez problémát okozhat az Apple-nek, ugyanis a high-tech vállalat világszerte ismert telefonja mellőzi azt, nem tölthető C-s kábellel. 

Az EU-megállapodás 2024 őszétől lesz érvényes, és az összes értékesített telefont érinti majd, ez viszont jelentős hatással lehet az Apple-re, mivel az iPhone Apple Lightning portot használ a vezetékes töltéshez. 

Az Apple az USB-C portokat a 12 hüvelykes MacBook modelljében 2015-ben, az iPad Pro-ban 2018 végén vezette be. A többi iPad modell 2020 óta rendelkezik ilyen típusú csatlakozóval.  

Egyes felhasználók örülnek ennek az újításnak, és szeretnék, ha univerzális kábel lenne az összes Apple termékhez, néhányan viszont arra panaszkodnak, hogy az USB-C portok idővel meglazulnak. 

Az EU szerint a szabálymódosítás célja azon túl, hogy a fogyasztók problémáit csökkentsék, az, hogy az elektronikai hulladék is kevesebb legyen, mivel akár a régi töltők is használhatók a készülékekhez. 

Az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak még jóvá kell hagynia a döntést, de várhatóan az csak formalitás lesz. 

„Az európai fogyasztók sokáig csalódottak voltak amiatt, hogy minden új készülékkel még egy újabb töltő is érkezik. 2024-től viszont egyetlen töltőt használhatnak majd az összes hordozható elektronikákhoz”, mondta Alex Agius Saliba, az Európai Parlament szóvivője. 

Az Apple még nem reagált a hírre, azonban a cég szóvívője tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy a cég az innováció elhivatott képviselője, és törődik az ügyfelek érdekeivel.