Gadget

akkumulátor1
Forrás: pixabay.com

Akkumulátor kímélő praktikák Android mobilokra

Kikapcsolás, fényerőcsökkentés és a konnektor állandó vizslatása helyett, hat élhető megoldást mutatunk be az akkumulátor üzemidejének optimalizáláshoz.

A cserélhető akkumulátor ideje már régen lejárt, helyette itt vannak azok a megoldások, amelyekkel az amúgy is hosszú távú működési idő még tovább növelhető.   

Az akkumulátor használatának optimalizálása 

Az Androidos telefonok alapértelmezés szerint optimalizálják az alkalmazások használatát. Bár általános optimalizáló eszközt nem futtathatnak, ellenőrizhetik az egyes alkalmazásokat, hogy optimalizálva vannak-e. Az optimalizálás kikapcsolható, így érdemes figyelmet fordítani arra, hogy az bekapcsolva maradjon, ezt a funkciót az állapot menüsávban találjuk.  

Az alkalmazások „alvó üzemmódba” helyezése   

Az Android készüléken az alkalmazásokat „alvó üzemmódba” lehet helyezni, ami sok energiát megspórol azzal, hogy leállítja az alkalmazások futtatását a háttérben, amikor azok nincsenek használva. Így nincsenek akkumulátort merítő frissítések, értesítések sem. Az alkalmazásokat „mélyalvásba” is lehet helyezni, ez az opció lehetővé teszi, hogy az alkalmazások csak akkor működjenek a háttérben, amikor használatban vannak. Ezzel a lépéssel megakadályozható, hogy az alkalmazások fussanak a háttérben az alvó üzemmódot követő használat után.  

Az adaptív akkumulátor és az adaptív fényerő engedélyezése   

Két akkumulátorkímélő funkció is elérhető a mobilokon: az „Adaptív akkumulátor” és az „Adaptív fényerő” szabályzása. Mindkettő mesterséges intelligencia vezérelte, a mobil ennek segítségével „megtanulja”, hogyan használja a mobil tulajdonosa az alkalmazásokat és a képernyőt, és a szokásaihoz igazítja azokat. Az ötlet lényege, hogy az alkalmazások és a kijelző csak akkor vesznek el energiát az akkumulátorról, amikor szükség van rájuk. Alapértelmezés szerint mindkettő bekapcsolt állapotban van gyárilag, de sosem árt ellenőrizni és megbizonyosodni róla.   

Alkalmazás használata   

A Play Store-ban számos olyan alkalmazás található, amely azt ígéri, hogy segít az akkumulátor energiájának megtakarításában - és sok közülük valóban hatékony. A két legismertebb az AccuBattery és a Greenify.   

Az AccuBattery méri az akkumulátor időbeli felhasználását. A Greenify eközben lehetővé teszi, hogy az alkalmazásokat hibernálásra kényszerítse (függetlenül attól, hogy akarják-e), így megkímélve a  tulajdonost a nem kívánt akkumulátor-használattól.   

Kapcsolja ki a felesleges alkalmazásokat - vagy távolítsa el őket   

Soha nem árt rendszeresen ellenőrizni az alkalmazásokat, megszabadulni azoktól, vagy korlátozni azokat, amelyek feleslegesen használják az akkumulátor energiáját.   

Akkumulátor-takarékos üzemmód használata   

Bekapcsolhatunk egy akkumulátorkímélő energiafelhasználási módot is, ennek kimaxolt változata a maximális energiatakarékos üzemmód, ami a lehető legtöbb energiát spórolja meg, azáltal, hogy megakadályozza, hogy az alkalmazások a háttérben adatokat vagy a tartózkodási helyet használjanak, kikapcsolja az Always On Display funkciót, és sötét módot használ egyszerűsített kezdőképernyővel.